Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Обезвлажнител vs климатик vs клапа

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Обезвлажнител vs климатик vs клапа

Щом има корк - бъди сигурен че е в цялата му дълбочина.

Коментар

Без да съм чел всички мнения, ще споделя нашият опит.
      На морето имаме комплекс от 1400+ апартамента. Влагата понякога е убийствена и на доста места имахме проблеми.
      Изпробвахме всички видове клапи, с пластмасови пера, с конски косми и т.н. Помагат, но донякъде.
      В крайна сметка решението, при наистина сериозна влага, е вентилаторите, които минават през стената, с датчик за влага и реотан за нагряване.
      Сами си работят, но има разход на ел. енергия около 30-35 лв/месец/брой. При някои северни и усойни апартаменти и те не помогнаха.
      Пак има решение - освен външната, сложихме и вътрешна изолация на стените. Не корк, ами нормална. Защото дори циркулацията на вътрешния въздух кондензира.
      Влагоуловителите са нещо, което лекува временно и не е постоянно решение. При стени с гипсокартон сме сложили по 4 вентилационни отвора на всяка стена в ъглите горе и долу.
      Другото нещо е да се свикне с проветряване на апартамента/къщата сутрин и вечер.
      0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
        Без да съм чел всички мнения, ще споделя нашият опит.
        На морето имаме комплекс от 1400+ апартамента. Влагата понякога е убийствена и на доста места имахме проблеми.
        Изпробвахме всички видове клапи, с пластмасови пера, с конски косми и т.н. Помагат, но донякъде.
        В крайна сметка решението, при наистина сериозна влага, е вентилаторите, които минават през стената, с датчик за влага и реотан за нагряване.
        Сами си работят, но има разход на ел. енергия около 30-35 лв/месец/брой. При някои северни и усойни апартаменти и те не помогнаха.
        Пак има решение - освен външната, сложихме и вътрешна изолация на стените. Не корк, ами нормална. Защото дори циркулацията на вътрешния въздух кондензира.
        Влагоуловителите са нещо, което лекува временно и не е постоянно решение. При стени с гипсокартон сме сложили по 4 вентилационни отвора на всяка стена в ъглите горе и долу.
        Другото нещо е да се свикне с проветряване на апартамента/къщата сутрин и вечер.
        Говориш за обикновени вентилационни отвора или за тези с датчика и нагревателя?
        ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
          При нас мухъла се появи през лятото (ако може да се каже, че беше лято). Според мен поради високата влажност се е получил конденз между стената и корка. Интересното е дали е мухъла е само по повърхността на корка или е в дълбочина и в самата стена. Иначе тези дни ще ходя за клапи, като се спрях на такива, които се монтират на мястото на гуменото уплътнение на отваряемите крила. Не особено оптимално решение, но не ми се дупчи дограмата. За обезвлажнител ще видя какъв ще се вземе и дали ще е нужен.
          Аз сложих такава клапа! Ще ми се някой, който вече има да сподели мнение дали вършат работа! Замислям да сложа вентилационни решетки долу на всички врати, но ме спира това, че коридора не се отоплява. Иначе гледах схема където точно така е направено: клапи + решетки на вратите + голям вентилатор на стената!
          Имам позната с такъв вентилатор с датчик, но тя каза, че го е сложила само защото са големи пушачи...
          ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Преди години ползвах в банята ето такъв вентилатор но не останах особено доволен от електрониката му.
            Не винаги се задействаше от влагата и се налагаше да се пуска ръчно.
            Иначе мисля, че и в момента е в експлоатация.
            Просто не винаги можеше да се разчита на автоматиката му но сегашните модели може да са ги оправили.
            Враг усраине

Коментар

Първоначално публикуван от green Преглед на мнение
              Говориш за обикновени вентилационни отвора или за тези с датчика и нагревателя?
              Да, с датчик и нагревател. Това ако купуваш без тези екстри, по-добре си пусни аспиратора над печката.
              0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Относно клапите - всичките ми апартаменти са с насрещно разположение на прозорците (изток-запад, север-юг и т.н.)...
                Но навсякъде се топлеше цялата площ и вратите са отворени - затова не съм смятал да слагам решетки по вратите...
                Понякога зимата се усеща потропване на клапите (моите са с ограничител на течение - усетят ли рязък порив се затварят докато има разлика в налягането)...
                Дори зимата в големия студ не се усеща течение освен ако си точно до тях (при максимално отворено положение)...
                Понякога трупат конденз точно под тях (там, където се 'стича' студения въздух), но при мен под тях има стъкло, и единствения ефект от този конденз е, че остават следи по стъклото - изсъхнали капчици...
                И друго - при включен аспиратор не можеш да запалиш камината ако не си отворил клапа - връща целия пушек в стаята
                Но ме учуди, че дори една клапа успява да осигури поток за камина и аспиратор (а в апартамента има 4 клапи)...
                Така, че според мен най-умното решение продължават да са клапите, осигуряващи естествена вентилация (като искаш в даден момент можеш да ги затвориш)...
                Моите клапи са от този модел:
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1219906125731.jpg
Прегледи:1
Размер:14.5 КБ
ID:5613541
                Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Да споделя опит от друга тема.

copy-paste:
                  Докато едното чаве беше бебе спяхме в една стая и на затворена врата, се бях принудил да купя влагоуловител.

...................................................................
                  И така изкарахме доста време, докато една вечер случайно бях оставил вратата открехната, а на сутринта минимална влага и конденз по прозорци/дограма. И тогава открих рецептата – задължително открехната врата през нощта, а в допълнение, парното на минимум (въпреки, че апартамента ми е достатъчно топъл). Така приключих с конденз и влага.
                  Успех!

Коментар

Жоро, при теб големият плюс е правилното разположение на прозорците. На много места не се наблюдава.

Георги, това е...!
                    0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Значи клапите са си клапи...но да работи системата въздуха трябва да се "оттича" на някъде, така ли е?Обикновен движението е от клапата към пода и под вратата при затворена врата или през решетката ако ма такава на вратата. Как се постига ефекта да не охлажда стаята?

Коментар

Първоначално публикуван от green Преглед на мнение
                        Как се постига ефекта да не охлажда стаята?
                        Не се постига. Отопляваш допълнително.

Иначе има и топлообменници за вентилацията, но те са обемни, скъпи и със свои особености.

Коментар

По въпроса от заглавието - клапа. Еднозначно. Мързеливо, здравословно и евтино решение.
                          Пресен въздух си трябва. Не може здравето да се рискува за 10-20 лв сметка за ток.
                          Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                          Drag Grand Canyon Daily
                          Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                          LZ1JYM

Коментар

Всичко идва от тъпите дограми. Със старите дървени дограми - не знаех що е влага и мухъл. Имах една баня в която зимата м/у двете крила на прозореца навяваше сняг и ползвахме някаква възглавничка за уплътнение. Банята беше суха, щом смених прозореца и савото ми стана пръв помощник.

А като чета това -
                            Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Не се постига. Отопляваш допълнително.
                            - и си давам сметка, че даваш едни пари за да пестиш енергия и да не ти духа, и после умишлено го "дупчиш" за да подухва и започваш отново да даваш повече пари за допълнително отопление, че нали изстива и да компенсираш.

Тая мода еб@ мамата на народа
                            Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
                              Всичко идва от тъпите дограми. Със старите дървени дограми - не знаех що е влага и мухъл. Имах една баня в която зимата м/у двете крила на прозореца навяваше сняг и ползвахме някаква възглавничка за уплътнение. Банята беше суха, щом смених прозореца и савото ми стана пръв помощник.
                              Е да де. Те старите дограми си идваха с "вградени клапи".
                              Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                              Drag Grand Canyon Daily
                              Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                              LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                                Е да де. Те старите дограми си идваха с "вградени клапи".
                                Точно
                                Всеки трети е шести

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X