Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изгревът....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Изгревът....

Привет, чак сега намирам време да кача снимките от една разходка, която дълго време ми бе желание да реализирам. Тя стана факт началото на тази година, в първата част на януари месец.
    Става въпрос за нощно качване до връх Мургаш (Западна Стара планина) и посрещане на изгрева.

Идеята ми се зароди преди 2 години, тъй като често посещавам това място в планината, поради близостта му до столицата. Поддържам приятелство с хората, работещи в метереологичната станция на самия връх, които също ме подканяха и уверяваха, че си заслужава. От връх Мургаш съм се наслаждавам на много залези, които обикновено са дежурен завършек на моите фотописи. Единствено изгревите , които съм посрещнал в планината се броят на пръсти.
    А си заслужават не по-малко от красивите залези. Преминаването от нощ към ден е много красиво събитие, което се случва всеки Божи ден от нашето ежедневие. То се случва , когато все още спим, ставаме, приготвяме се за работа, работим....
    Малко хора обръщат конкретно внимание, а още по-малко целево го наблюдават.
    Освен с невероятната цветова палитра и светлосенки, изгревът се придружава с много чист и свеж въздух, тишината леко прекъсвана от шепотът на гората и невероятни гледки .
    Разбира се, всичко това е още по прекрасно в планината и на някое високо било или връх, където гледката и обширността на панорамата е зрелищна и завлядяваща възприятията ни авантюра.

Закъснялата зима ни даде шанс да се качим с джипа до върха и да устоим на ниските температури. Сняг все още не бе валял. Да,беше студено и ветровито. 1600 метра надморска височина, януари месец, часовете преди утрото, когато температурите са най-ниски в денонощието и на връх, който държи приза за най-ветровитият връх в България. Приятелите ми от станцията ми подсказаха, кога да се качим, така че да хванем красив изгрев. За целта трябва да има и облаци рано сутрин, които чертаят в небето страхотни цветове, констраст и разсейки на светлината. Мисля, че успяхме, още повече, защото само час след изгрева слънцето се скри над плътна облачност. Магията на цветовете и свелината в миг изчезна и настана обичайният сив и студен януарски ден. Ден, в който най-добре е, да си вкъщи на топло и пред телевизора.

Ще спестя повече слова, защото те не могат да опишат чувството и гледките.
    Надявам се следващите фотоси поне малко да ви потопят в атмосферата и да ви донесат удоволствието да наблюдаваш изгрева от високо.

3:15 часа: Събуждане и събиране на багажа.
    4:00 часа: вече сме напът към магистрала Хемус, пресичайки мъглива и спяща София.
    5 без нещо сме на отбивката, където подхващаме черния път към връх Мургаш.
    Някъде около 6 без 10 часа сме на самия връх. Познавам доста добре пътя, така че не бе никак трудно да се качим и в пълен мрак.

Страхотно чувство и гледки. Студеният въздух изпълва дробовете и избистря мисълта и погледа.
    Заехме се със снимки на околностите. Много от снимките не се получиха , както би ми се искало, но това е положението.

Нощна София и отражението й в облаците

Ботевград и селата около него.

Източните покрайнини на София

След около 40 минути започнаха първите признаци на задаващото се утро. Нощта щеше да се превърне в ден.

Поглед и на юг, към Рила и Софийско поле потънало в мъгла.

Отново поглед на североизток към Ботевград

Витоша и под нея в мъглата е София

Снимахме на паузи, защото бе много студено. Апаратите отказвах да снимат и механизмите не сработваха. Джипът работеше постоянно и в него се стопляхме, след което пак излизахме да снимаме.

А красивите сцени и цветове нямаха почивка и точно като във филм се сменяха една след друга.

Отново Рила

Горящо като огън небе минути преди изгрева, филтрирани дълбоко през обектива.

И мъглите стелещи се в долините

Малко вляво от мястото на изгрева, поглед по билата на Стара планина.

Една идея надясно...

Над Рила нова феерия

И самият изгрев

Море от мъгла покри долините

Всяка една минути си заслужаваше!!!!!

Невероятно красиво

Витоша

Рилските първенци като огледала отразяваха слънцето

Първи поглед и на запад. Ржана планина

Слънцето с целия си обем

Горящи мъгли

Още няколко минути красота. Горящият силует на слънцето се издигаше и щеше да се скрие зад облаците.

След миг всичко потъна в студенина и сивота.

Изпомръзнали, но емоционално презаредени и с очи преливащи от красота тръгнахме обратно по пътя надолу -към поредния мъглив и студен зимен ден, там долу.

Последно редактирано от verter; 03-07-14, 20:33.
    Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
    0888/00-55-37

От: Изгревът....

Благодаря ти за поредната красота! Нямам думи!
    Заминавам. За дълго. В себе си. Оставям ключа ... там ...

Коментар

Много добри попадения!!!

Коментар

Благодаря!
        0осем9осем7шест0осем7едно
        Миро

Коментар

Ехааа браво за невероятните кадри, благодаря за споделеното!

Коментар

И аз благодаря Влади. Страхотни кадри!
            Та от дума на дума загледах, че Мургаш ми е на един хвърлей и реших да търся маршрут. През Гугъл, през втора твоя тема, през трета и ........ т.н, абе общо взето Мургаш ти е като разходка в парка.
            С две думи, моля ако можеш ли да препоръчаш софт маршрут за Мургаш. Говорим за паркетник.

Коментар

Завладяващо и запленяващо, наистина!!!

Благодаря за удоволствието!

Коментар

Първоначално публикуван от Georgi_G Преглед на мнение
                И аз благодаря Влади. Страхотни кадри!
                Та от дума на дума загледах, че Мургаш ми е на един хвърлей и реших да търся маршрут. През Гугъл, през втора твоя тема, през трета и ........ т.н, абе общо взето Мургаш ти е като разходка в парка.
                С две думи, моля ако можеш ли да препоръчаш софт маршрут за Мургаш. Говорим за паркетник.
                Най-лесният и поддържан път до върха е от село Чурек. Това е село покрай магистрала "Хемус" посока Ботевград.
                Хващаш магистралата от София и караш докато не видиш отклонение надясно "Жерково". Слизаш през отбивката, правиш един кръг по часовниковата стрелка под магистралата и покрай един ТИР паркинг поемаш успоредно на магистралата, но отляво на нея и пътуваш успоредно пак посока Ботевград. Първото селце, което ще стигнеш е Чурек. Тук, къде точно се отбива ми е трудно да ти кажа (като гледам картата май е втората възможна вляво). Трябва да минеш покарй 10-15 къщи и да намериш пътя нагоре. Ето карта за ориентир. Ти идваш отдолу-нагоре и виждаш къде започва черния път за върха.

Черният път принципно става за всякакви паркетници, но само когато е сухо! Първата част над селото е една от най-трудните, ако е мокро.Има ерозия и водите дълбаят коловози и трапове, освен това е стръмно. Другата трудна част при мокро/снежно време е самият край под върха - билната част.
                По пътя не се отклоняваш никъде, защото има доста отбивки. Напред и нагоре не изпускаш върха, който се вижда почти през цялото време. Щом стигнеш голата част, над горския пояс и нямаш вече дървета около и напред от теб ще видиш как пътят ти има отклонение надясно влизащо в гора - не те интересува! Другата посока хваща под самия връх леко вляво, което всъщност е основния път - пак не те интересува. Ти си между двете отклонения право нагоре през тревата. Ще видиш няколко коловоза, започващи покрай нещо като могила (натрупана пръст) и следваш успоредните следи нагоре. При мъгла е ужас и трудно се намират, но при хубаво време не е проблем. Това е.

Ако тръгнеш, приятна разходка!
                Ако пък се объркаш звънни ми на телефона и ще помагам.
                Последно редактирано от verter; 04-07-14, 21:57.
                0888/00-55-37

Коментар

Много ти благадаря Влади. Като гледам от Чурек до Мургаш са 10-тина км, така че поне 1/3 ще е с раничките на гръб. От сега си представям доволните усмивки на домочадието и вкусните сандвичи на върха.

Коментар

Да, пътят е лек, панорамен и приятен за семейни разходки. Сега юни и началото на юли е много зелено и пълно с цветове.
                    0888/00-55-37

Коментар

Влади, качихме го!

Всички доволни, невероятна красота и панорама.
                      Като бонуси: запознахме се с Чочо(черния котарак), видяхме глиган, който мина като на парад с 7-8 малки, както и 2 сърнички + новородено теленце(на 1час).
                      Горе малко ни изненада времето, буквално за 10 минути се промени, от диво слънце на облаци. Температурата падна с 5-6 градуса за норматив, облачетата за нула време посивяха и малко скоростно се изнесохме, но без промяна на положителните емоции. Все пак е част от чара на планината!

Пътя, прясно инфо: като цяло става, но на две три места без 4х4 или поне с по-рошави гуми е абсурдно да се мине, на места коловози и изравяния, но с по-внимателно каране се минава.

Благодаря още веднъж!
                      Жоро

Коментар

Радвам се, че сте се качили и ви е харесало.
                        0888/00-55-37

Коментар

Благодаря Влади! Отново прекрасни снимки и емоции. Желая ти най-успешно и бързо завършване на проекта, защото си представям какви нови пътеписи ще очакваме с новата машина!
                          Поздрави!
                          Любомир Бончев 0889216605
                          Jeep Cherokee Sport 2,5 td - 1998

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X