Обява

Свий
Няма добавени обяви.

RYA Day Skipper практика в Северна Гърция

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: RYA Day Skipper практика в Северна Гърция

Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение

Няма изпит, според преценката на инструктора е само. Само на английски е е курса, прост английски, но все пак трябва да разбираш какво ти казват.
    ...
    Аз доколкото си спомням, за да стигнеш до практическия курс, се изискваше преди това да си минал теоретичен такъв или поне да си положил изпит за него. Не е ли вече така?
    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
    Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Няма теория.
      В движение се обяснява и направо се показва на живо.

Доста са опростили схемата от RYA.

Коментар

Преди 2 дена и аз получих същия сертификат за day skipper от Статис. Искам да благодаря на Венци за тази тема, която ме насочи къде и какво да правя. Като съвет към всеки който реши да изкара този курс горещо препоръчвам да бъде при Статис(чрез Вятър и Вода vetrohodstvo.com). Английския му е много разбираем, използва и доста български думи. Бивш учител по физика е и е много добър психолог. За 5 дена нито един път не повиши тон и всичко беше обяснявано толкова пъти колкото бяха необходими на всеки един от нас да разбере на 100% всяко едно упражнение.
        Ако сте пълни лаици, какъвто бях и аз, добре ще е обаче предварително да изкарате предварително един подготвителен курс от 4 дена на Искъра на Ял 6, където момчетата от Вятър и вода ще ви въведат във ветроходството. По този начин курса за скипер ще ви е по-разбираем и със сигурност накрая ще вземете сертификата.

Коментар

Няма теория.
          В движение се обяснява и направо се показва на живо.

Доста са опростили схемата от RYA.
          Тия ме кефят! Ще взема и аз да изкарам един такъв курс/сертификат, нищо че имам 40 БТ.
          Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Аз се изкефих на самата практика. Сертификата беше по-скоро бонус

Коментар

Поздравления момчета!
              Аз съм все още на А и Б-то но се надявам скоро да ви догоня в знанията и уменията.

Коментар

Първоначално публикуван от spear Преглед на мнение
                Преди 2 дена и аз получих същия сертификат за day skipper от Статис.......
                Честито Юли, и много приятни мили с новото хоби(между другото много добре се съчетават и с подводния риболов).
                Я да ви питам и двамата с Венци, сега вече чуствате ли се достатъчно сигурни да си наемете сами лодка догодина напр.???

Коментар

+ 1 за Статис Софитис. За 5 дена ти изсипва толкова много практическа информация и упражнения, че главата ти става тройна, си наясно как ама нищо не си знаел. Забележка обаче - курсът е доста интензивен и човек трябва да отиде с тази нагласа , това са 10 часа на ден упражнения и после теория на вечеря. Единия ден между двете пристанища по GPS беше 9 мили , ние го взехме за 28 , въртейки повороти за забавление.
                  Всъщото време е много точен педагог и усеща кога става напечено и екипажа почва да гледа със събрани очи в жегата и дава почивка.
                  Естествено това е само върхът на айсберга, колкото и да звучи странно , ей сега пак бих го изкарал за да затвърдя. Щото кой ще ти лодката си за да въртиш 6 часа различни варианти на акостиране в пристанището....

Коментар

Първоначално публикуван от divein Преглед на мнение
                    Честито Юли, и много приятни мили с новото хоби(между другото много добре се съчетават и с подводния риболов).
                    Я да ви питам и двамата с Венци, сега вече чуствате ли се достатъчно сигурни да си наемете сами лодка догодина напр.???
                    Благодаря ! Точно причината за тези курсове е подводния риболов. За мен това е най-евтиния, най-емоционалния и най-сигурен начин да достигна дествени места с много риба !
                    Да, аз лично се чуствам сигурен да наема яхта и да я управлявам денем в по-спокойно море. Евентуално и вечер ще мога да се справя, но пак в по-спокойно море. Единствено евентуално ще ме затрудни паркирането в някой претоварен порт ако е нужно сам да се справям с всички належащи за това операции. Ако има поне един да помага и с това ще се справя. Нужна е практика, но има време за всичко

Коментар

Аз пък не. Колкото повече плавам, толкова повече разбирам какво може да се оплеска.

Затова и записвам колкото мога повече практика, а не като духне с 15 възела, да прибирам чаршафите и газ към първата марина.

Коментар

Венци ти търсиш може би екшъна, а аз да се придвижа от точка А до точка Б, "бавно бавно" както казва Стати на български, и от там с дингито до най-близкия борун, за риба. А при вятър над 15 възла и жената и компанията с която съм на яхтата със сигурност няма да имат желание за придвижване дори и да съм вече практически готов за това.

Коментар

Аз пък не. Колкото повече плавам, толкова повече разбирам какво може да се оплеска.

Затова и записвам колкото мога повече практика, а не като духне с 15 възела, да прибирам чаршафите и газ към първата марина.
                          Еее ти пък 15 възела и да прибираш.. При такъв вятър не знам за килова лодка, която да не можеш да караш с пълна ветрилна площ. А иначе, както казва моя инструктор ако не знаеш какво да правиш, може и при 10 възела вятър да бедстваш. Естествено опита е от значение, но той е единственото нещо за което не можеш да изкараш курс и не можеш да го вземеш в аванс, иска си времето. Перфектния вариант е да се наема лодка с някой опитен на борда, просто ей така да стой в кокпита и да сърба бира, а ти като надъхан новобранец да не пуснеш щурвала 6-7 часа. Ама на.., от мойте авери, с който смятам да ходя по такива почивки, никои не вдява от ветроходство, така че аз ще трябва да откривам топлата вода. Това ме навежда на мисълта, че напролет можем да се съберем 4-5 човека и да си наемем от Кавала лодка за да се накараме и да понавъртим някоя и друга миля, преди да качим с нас жени и деца.

Коментар

За хора с опит на борда, ясно. Но около мен такива няма, та все приятели с жени и деца. Затова ми е притеснително

За догодина съм съгласен. До сега мислех, че няма да се съберем тук.
                            Ще го мислим за тогава.

Коментар

. Това ме навежда на мисълта, че напролет можем да се съберем 4-5 човека и да си наемем от Кавала лодка за да се накараме и да понавъртим някоя и друга миля, преди да качим с нас жени и деца.

Много добра идея, отсега съм ЗА, стига да нямате нещо против да се присъединя и аз като най-големия лаик в момента.

Коментар

Първоначално публикуван от thunderstorms Преглед на мнение
                                . Това ме навежда на мисълта, че напролет можем да се съберем 4-5 човека и да си наемем от Кавала лодка за да се накараме и да понавъртим някоя и друга миля, преди да качим с нас жени и деца.

Много добра идея, отсега съм ЗА, стига да нямате нещо против да се присъединя и аз като най-големия лаик в момента.
                                Аз също отдавна си мисля, че трябва да заформим едно форумно плаване Иначе лаици да иска човек - аз мога да съм главния лаик на компанията
                                Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X