Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Доброволен резерв на армията

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
    Да работата им беше малко особенна в мирно време

А в случай на война......

Защо ги учеха да поставят мини обикновени и протинотанкови....Защо на всяка застава имаше опорен пункт и се тренираше при тревога изнасяне на него .Имаше достатъчно оръжие ПК и гранатомети и хора които да боравят с тях.....гранати и даже манлихери и патрони за тях за доброволния отряд от близкото село.

И нещо интересно отстъпление не се предвиждаше макар че кой ше спрат 10---15 човека.....

Та брат Стефчо гранични войски щяха да понесат първия удар на врага па ако оцелее некой оцелее .........двоих раз смерт не будет
    Две смърти няма! Полк. Борис Дрангов. Един от истинските българи!
    Трудно е да си мъж на днешно време! Доста се отказаха.
    "Никой не бива да се шегува с руския президент. Особено на тема война." Бойко Борисов, 30.11.2018 г.

Коментар

Ако извадим и едно сравнение от 1912-та година ще стане още по-интересно...

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
        ... Вижда се, че например численото съотношение при бойната авиация е 3:1 в полза на турците. Качествено сравнение е субективно и относително. И от двете страни има "силна" и "слаба" техника. Качества, мотивация на личния състав не се наемам да правя.
        Та относно "смилането" на турската армия от нашата бих си имал едно ГОЛЯМО на ум.
        Това съотношение не е съвсем точно, защото Турция трудно би могла да концентрира цялата си авиация срещу нас. Все пак имаше граница и със СССР ...

Виж, за това как сме щели да ги "смелим", смятам това за приказки, подходящи най-вече за ЗКПЧ-та и за кръчмата след някоя ракия.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

За да си правим теоретически и хипотетични бойни действия, да останем в имагинерната ситуация само на двете армии без намесата на големите братя. Ние имаме гранциа с Гърция, те със СССР и т.н.
          Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

... Ние имаме гранциа с Гърция, те със СССР и т.н.
            Само дето при нас разстоянията са други ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Между другото сме имали и горещи контакти от 3ти вид с турците, изнасяне на 3та армия на границата с пълни боекомплекти, танкове, спане по машините в пълна бойна и т.н. 60те. години мисля, че беше. Чини ми се именно тогава пратиха за подсилващи на нашите граничари руснаци да патрулират заедно с нашите и да говорят малко по гръмогласно на руски по заставите и на обход. Заради това или поради световното развитие на събитията, турците се изтеглиха на вътре, нашите също.

Коментар

Никога не съм чувал такова нещо.
                Границата затваряхме и ние и те, всеки път когато при другата страна имаше големи учения. През 81-ва се бяхме ошашавили да вденем какъв ни е зора да знаем какво могат всякакви канадци, австралийци, испанци, и не помня още каква заморска фауна. Отработваха използване на ЯО, между другото. Ония па се вайкаха на алаха през 82-ра, докато ние се побратимявахме с когото намерим в храстите, и с ракията.

Турската голяма хубава армия беше Първа, тя и Егейска. Останалите три бяха ошмулени и криви. Егейската армия стоеше основно срещу Гърция, и някак - срещу нас. В европейската част нямаха друго, и в случай на война нямаше и да успеят да прехвърлят нищо отсам Босфора. Нито биха рискували целите им въоръжени сили да попаднат тука в обкръжение. Подозирам, че и нямаше да отбраняват на всяка цена европейската част.

Коментар

Аз те тея слухове знам. За редовните влитания на чужди самолети по това време не говоря, то си е цяла глава в историята на ВВС.
                  1958 САЩ правят десант в Ливан има опасност от конфликт с Сирия (която по това време е част от така наречената Обединена арабска република) , като Турция подготвя войски като член на НАТО за нахлуване в Сирия. Нашата и Съветската армии се готвят да окажат помощ на арабите и практически всичките танкови части се изнасят на турскита граница.
                  В продължение на месец нашите били на позиции на 10-15 км от браздата. Изготвени били данните за стрелба по цели на територията на Турция, като за предстояща война. Маньовърът на българската войска е бил в съответствие с разузнавателни сведения, според които турската армия се придвижвала към границата с България като за военен удар.
                  А я по-старите граничари да разкажат, как пак по тея години сме се стреляли с гръцките граничари, даже и жертви имаме...

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                    Виж нищо лично, просто да се махнеш от страната, когато тя най-много има нужда от читави, за да идеш на готово в страна, дето с кръв си е заслужила добруване, някак не ме пълни с възхищение. А като цяло САЩ като държава са ми в списъка с лошите, или мислиш дето коренното население е заслужило съдбата си? Протести има и там и тук и къде ли не. Не искам да ангажирам някой с тез мои полюции, все пак е видно, че аз съм празноглав празнодумец и само си говоря глупости...
                    А нищо ново,на всеки се случва.......

А иначе може и прав да си,но в моята професия както и в тая на баща ми,че и в тая на дядо ми основното нещо е да знаеш кога да пуснеш като горещ картоф и да теглиш на втори крьг.Това да си бия главата в стената за тоя дето духа нещо явно не ми е в крьвта.Пробвам едни 10-15 години и като е все сечено си минавам на втори крьг,а кой какво си мисли си е за него,то и аз нямам голямо уважение кьм мрьнкачи дето все някой им срал в гащите и все някой друг е виновен за мерудията в боба ма на,все някак си стискам и си трая.

Нищо лично,всеки го живее както го разбира,а кое е на готово ако искаш нова тема да отворя?

За омитането и Турците май стана ясно.На някои бащите им по план трябваше да си дойдат пеша от Турция,че не стига Тунджата за обратния пьт.Ше ги мачкаме,по 5 на нож,те самолето сьбират,ние можем да им сменим мотора ако са ни дали резервен.Мьли шь ги прИбия,с 5 ракети на колене го сваляме........за 3 минути,после кой на колене и кой зад него друг вьпрос.
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

Реално станаха няколко теми да. На готово не е бачкането, което ти се сипва, като цъфнеш гол и бос в нова държава. Готовото е, че вече са си били главите по 10-15 или 100-150 години... и те като нас. Но са го докарали до някъде. Само дето като гледам тук останалите, колко са податливи на провокации и колко им е акъла... няма да го бъде без помощ от напусналите. Аз съм по-млад от теб все пак, та ще го видим. Може и да се откажа след време да гледам от близа как ми се съсипва Родината. Никой и за нищо не ми е виновен, но почвам да не искам да общувам с хора повече от виртуално, скоро може и в нета да спрЪ. Ако ще се махам от тук сигурно ще ида в Канада или на друго място, където да мога да съм на 50-100+ км от други хора... може би Аляска...

Коментар

Само дето като гледам тук останалите, колко са податливи на провокации и колко им е акъла... няма да го бъде без помощ от напусналите. Аз съм по-млад от теб все пак, та ще го видим. Може и да се откажа след време да гледам от близа как ми се съсипва Родината. Никой и за нищо не ми е виновен, но почвам да не искам да общувам с хора повече от виртуално, скоро може и в нета да спрЪ. Ако ще се махам от тук сигурно ще ида в Канада или на друго място, където да мога да съм на 50-100+ км от други хора... може би Аляска...
                        Ми то официално от емигрантите годишно се вкарват в БГ около 2 милярда кинта, неофициално кой знае... Не е като да няма помощ
                        А това удебеленото не е заради България или няква ситуация. Това си е състояние на духа, което си мисля ми е доста познато... от личен опит
                        Ако ше отваряте тема за емиграцията на нашево брата, отваряйте, че тая съвсем я омазахме, мирише ми на гума (изгоряла )....

Коментар

Е аз толкова зор да сьм далеч нямам,нямам и проблем с общуването или разбирането на различни от мен па били те червени,жьлти или леко тьмнички.

От близо как ми се сьсипва Родината се вижда,може да не е през прозореца,но от монитора пак става.Не е като да не боли,но поне няма и болка в задника,че някаква мутра ме скубе половин заплата за 5 крушки ток.

Дано устискаш каквото си наумил и дано не се налага армията да се намесва в последните сьбития.
                          TOYOTA SEQUOIA ‘11
                          W140 S420 '99

Коментар

Плаша се, че се повтарят нещата от северна Африка. Проблем с общуването и аз нямам, но нещо губя желание. Нямам и какво да доказвам на никой, но не ми се живее едва ли не в изгнание... като по турско в Румъния, сеш' ли се. Искам да видя свят като турист . Искам и народа да не е тотално изглупял или отънял... че и той да види свят така. Иска ми се да има надежда тея вОйни български да не са се трепали за тоя дето духа. Иска ми се да не е презряно да си полицай и пожарникар или военен, а да е пак една голяма Чест! Иска ми се, но философите викат желанията били куцо нещо.

Коментар

Ми то официално от емигрантите годишно се вкарват в БГ около 2 милярда кинта, неофициално кой знае... )....
                              Още 3...
                              сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                              dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Плаша се, че се повтарят нещата от северна Африка. Проблем с общуването и аз нямам, но нещо губя желание. Нямам и какво да доказвам на никой, но не ми се живее едва ли не в изгнание... като по турско в Румъния, сеш' ли се. Искам да видя свят като турист . Искам и народа да не е тотално изглупял или отънял... че и той да види свят така. Иска ми се да има надежда тея вОйни български да не са се трепали за тоя дето духа. Иска ми се да не е презряно да си полицай и пожарникар или военен, а да е пак една голяма Чест! Иска ми се, но философите викат желанията били куцо нещо.
                                И на мен и сега и преди,но като ти се поиска още десетина години и не стане ти сам ще прецениш кьде,как и какво,а кой не е стока ще си говорим тогава.Тя стоката нали остана да забьрше,а боклука си би камшика та какво стана?

Ма как да е,ще си пишем пак след десетина години ако искаш.
                                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                                W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X