С D5100 съм. Той няма възможност да снима HDR в RAW формат, само в jpeg.
Exposure Value май е разковничето за добър констраст и динамика с HDR. Тук не съм си играл. Направих няколко снимки (пейзажи) със средна (default) стойност на EV и не ми се получиха снимките. По точно не виждам разлика спрямо нормална такава на същата панорама.
Статив имам и нося винаги с мен. Проблемът на тия разходки е, че понякога сме група от джипове, а съм готов да набия спирачките и да слезна по всяко време , за да си поиграя с апарата и атрибутите , за да стане една снимка хубаво, но другите в групата не са очаровани от толкова чести спирания за снимки :-)
Трябва да карам сам джип или и другите да са настроени за фоторазходка. Дори с приятели като караме като им "писне" не ме пускат да съм последен джип (а аз им казвам да карат напред) и започват да карат плътно зад бронята ми умишлено, за да нямам време да спра. Майтап, майтап, но така изпускам доста хубави фотки.
Ей тази снимка е факт, защото карах доста бързо напред и си отворих преднина, достатъчна да сляза и снимам :-)
Нямах време да й отделя повече внимание. Тук с HDR щеше да се вижда и джипа и небето. Предполагам. Трябва да си поиграя и да усетя къде да използвам екстрата.
Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
0888/00-55-37
То хдр софтуерно е тъпня
Иначе ако снимаш на роу инфото така или иначе си е там
Е кво става от твоята снимка е така за 2 мин
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Вчера си свърших по-рано работата и виждайки какво синьо и ясно небе имаше над София само си представях какво ще е в планината.
Запътих се около 14 часа към Мургаш и качването през Чурек, за да видя колко сняг има нагоре. До средата на пътя не бе повече от 10см, но горе около върха имаше преспио по 50-60см, че и повече вече. Има и доста голи участъци, защото духаше силен вятър.
Ето малко зимни кадри вече
Есенно-зимна картинка
[img]Началото на пътя от Чурек
http://media.snimka.bg/s1/1464/029172079-big.jpg?r=0[/img]
Топло тъмнооранжево на фона на снега
Мургаш
Магистралата до селото. Сега не изглежда красиова, но на връщане по-тъмно щракнах два ефектни кадъра
Имаше следи от камиони , но по едно време завиха към гората, а аз бях нагоре.
Поглед назад. Тук някъде е средата на пътя. Снегът е не повече от 10-15см.
Полянката по която бях минал преди 5 минути
Гората
Оранжеви и черни листа
Поглед на Изток
Мургаш е вече близо
Силен вятър дори тук в подножието му
Поглед назад
Станцията
Поглед на север
Замръзналата гора под върха
Красиви снежни линии
Страхотно синьо
Студ, но пък красиво. Температурата беше -7.0 градуса + силен вятър.
връх Козница в Ржана
и Ком осветен от залязващото слънце
около Ботевград
Ледчета...
Отново красивите снежни била на Тетевенска баба, Свищиплаз, Паскал и Вежен (отдясно наляво)
и малко по-късно
Вихрушка
Започват залезните вълшебства
Рила, като на длан кристално чиста
Над София ниските облаци и мъгла грейнаха за няколко минути
също така и под Рила
Слънчо залязва, а студът е нетърпим. Още не съм се адаптирал към ниските температури
Като за последно за този ден слънчевите лъчи огряха всичко
А това се случваше зад гърба ми
Навръщане следите от джипа почти бяха заличени от силния вятър и си правех нови
Залезът бе като близнаци. Единият озари небето вляво от Витоша, а другият вдясно. Красиво!
Впечатлиха ме както яките джипове, гуми и оборудване, така и хубавите снимки. Когато я разглеждах все още нямах джип и се дивях къде може да те отведе една таква машина.
Поздрави!
0888/00-55-37
Вчера, въпреки че снегът беше срравнително малко пак не успях да стигна до самия връх.
Стигнах до тук:
Последният баир бая ме измори. Имаше бая навят сняг и наклон нагоре.
За да вървя напред оставях на първа бавна на 3000 оборота и седя и чакам да пробие. Върви съвсем бавно. Отвреме на време назад, лека засилка и пак така.
Джипът прегря, замириса на гума и като излезнах накрая на равното горе, където мислех, че снегът ще е издухан от вятъра се отчаях от гледката.Пътят върви в ниша и има сигурно 60см сняг на тия места, а и няма къде да го заобиколя, защото горе е тясно и стръмнините са и отляво и отдясно.
Ако бяхмe група можеше на смени да пробием, но сам не си е работа, а и рискуваш да си счупиш джипа малко преди да падне ноща.
Отделно от това навръщане ще е същата мъка, защото за 15 минути всичко изровено се заличава с нов навят сняг.
Голяма гад е Мургаш зимно време.
0888/00-55-37
... като излезнах накрая на равното горе, където мислех, че снегът ще е издухан от вятъра се отчаях от гледката.Пътят върви в ниша и има сигурно 60см сняг на тия места, а и няма къде да го заобиколя, защото горе е тясно и стръмнините са и отляво и отдясно.
Ако бяхмe група можеше на смени да пробием, но сам не си е работа, а и рискуваш да си счупиш джипа малко преди да падне ноща. ...
Билните пътища зимата се доста коварни. Ако си сам и се наковеш някъде става неприятно, дори и да имаш лебедка ...
Коментар