Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Песто алла Дженовезе

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Песто алла Дженовезе

    По желание на колегата stargazer, ето оригиналната рецепта:

    Продукти:

    Босилек (Ocimum Basilicum) - 50 гр листчета от босилек, по възможност млади и свежи

    Зехтин екстра върджин -1/2 чаена чаша. Препоръчва се италиански, по възможност от Тоскана или Лигурия.
    Аз препоръчвам Bertolli classico.

    Настъргано формаджо (пармезан) - 6 супени лъжици пармезан (Parmigiano Reggiano или Grana Padano) и 2 с.л. пекорино (овче) от типа Pecorino (romano, toscano, sardo o siciliano).

    Чесън - 2 скилидки

    Пиноли (семки от шишарки от вида Pinus Pinea (пиния, средиземноморски бор)) - 1 супена лъжица

    Орехи (като алтернатива на пинолите)

    Морска сол - няколко зрънца

    (дозата е за 600 гр паста (спагети)

    Приготвяне:

    Препоръчва се мачкането в мраморно хаванче с дървено чукче, но може и в подходяща порцеланова купа.
    Листчетата босилек се измиват във студена вода и се оставят да изсъхнат върху памучна кърпа.
    В купата (хаванчето) се размачква скилидка чесън и се добавят постепенно листчетата босилек. По неписано правило, се слага скилидка чесън на всеки 30 листчета.
    Добавят се и една-две щипки морска сол (едра).
    Препоръчва се, да не се чука а да се размачква с притискане и леко въртеливо движение на чукчето.
    Когато се хомогенизира босилека , се добавят пинолите (или орехите).
    Стриват се и се добавя пармезана.
    Зехтинът се добавя последен и се обърква добре цялата смес.

    Препоръчва се, да се приготвя при стайна температура и по възможност за възможно най-кратко време. Без паузи между продуктите, за да се избегне окисляване.

    Така приготвеното песто е готово за подправяне на спагетите.
    Ценителите на традиционната средиземноморска кухня и най-вече възрастните домакини по селата го приготвят, когато е нужно. Не знам за консервиране как стоят нещата.

    Приятен апетит!
    Buon apetito!

    ...От тук:http://www.mangiareinliguria.it/cons...togenovese.php
    Последно редактирано от TigerHunter; 21-01-12, 09:30.
    Your conscience is all you can take to your grave.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X