Обява

Свий
Няма добавени обяви.

20.05.2007. Хард разходка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: 20.05.2007. Предложения за хард разходка

Първоначално публикуван от GOLDY-Владиан Христов Преглед на мнение
    Накрая на деня решихме да отидеме до бедстващия квартал "Княжево"
    с идеята да се включиме в спасителните акции с каквото можем..
    Изненадата ни беше пълна когато независимо, че се представих като член на Мобилна Спасителна Служба не бях допуснат да мина през полицейския кордон с оправданието за наличието на Държавни служби на мястото. Разбира се аз не прекалих с настояванията , но смешното беше, че навсякъде съобщаваха за пълната безпомощност на Граждаснска Защита да се справят с проблема и за липсата на каквито и да било технически пособия , дори и трактори.
    Смятам че тези хора трябва да бъдат подведени под отговорност за абсолютна незаинтересованост и спъване на спасителни (помощни) акции.
    Това е гадно!
    Защо не се обърнете към медиите? В този момент мисля, че ще "налапат" новината и вдигнат поне малко шум А мисля, че може и към някои държавни органи (макар това безочие да е от страна на други държавни органи)
    о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Ех този Сотир бе пак е бил гладен този път по близо ли беше бензиностанцията
      ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
      тел.088четири 9едно9 4нула4
      -------------------------------------------------------

Коментар

След близо 2 месеца "суша", вчера не просто "скъсахме въжето", а направо изскубнахме кола, на който бяхме вързани и се понесохме ...

От началния пункт до тротоара пред блока, GPS-ът отчете 220 км.
        Като се махне "чистият" асфалт преди/след разходката, остават 125 км по черно, с кратки "преходи" по асфалт.

Ха познайте кои бяха първи на сборния пункт още преди обявената среща в 09:00!
        Подредени по реда на пристигане отдясно на ляво ...

Тази разходка не беше просто обикновена разходка, а и първото бойно изпитание на моят Патрул, който трябваше да покаже какво може и каква са я свършили майсторите, които го готвиха за гората

Лека - полека пристигнаха и другите мераклии да се поразтъпчат. Първи пристигна Виктор. След него довтаса и Чибураторът, който донесе със себе си остра миризма на феродо и съмнения дали ще може да участва в разходката.

Кики набързо организира експресен автосервиз на пътя, установи малък проблем със спирачния апарат на ляво предно колело. Проблемът беше отстранен и екипажът на Киа-та успя спокойно да изкара един приятен ден.

Скоро към нас се присъединиха Голди и Алекс, с навигатор Мишо Електрик.

Разходката ни тръгна по вода. В буквалния смисъл на думата ...

Вече бяхме в Елин Пелин, когато по радиото се обади още един кандидат за участие в разходката - Пепи. Спряхме да го изчакаме след стената на яз. Огняново.

Докато чакахме, пазачът дойде да изпълни служебните си задължения и да ни информира, че в района не можело да се спира. Приехме това за сведение и май не злоупотребихме много, защото Пепи скоро ни настигна и групата продължи нататък.

Стъпихме на черно над с. Голяма Раковица и тръгнахме накъдето ни водеха пътищата.

Временцето беше мрачно, но след като се отдалечихме от София, дъждът не беше силен.

Кал имаше колкото искаш, но беше някак течна и теренът беше лек за каране. Никой нямаше никакви проблеми.

Виж, за да се окаля джипката калта ставаше. Особено като човек няма калобрани. Мммм, май оттук нататък ще трябва да свиквам с оплискани с кал странични прозорци ...

Първият проблем дойде като ехо от предишна разходка. Задна дясна гума на Нива-та стана на мекица. Беше се отворила 3-см рязка, която е била ремонтирана в полеви условия.

Екипажът на Нива-та беше подготвен и доста бързо пробва отново да залепи срязаното място.

След кратък престой, тръгнахме отново по калните горски пътища

За съжаление, този път лепеното не издържа и след някой и друг километър забелязах, че задна дясна отново спада.
        Този път Пепи направо сложи резервната гума, която обаче не беше "Кобра" като останалите, а и май беше с по-малък размер.

Тъй като районът не ни беше познат, карахме малко на посоки, в търсене на интересни места.

Не беше задължително да караме по някакъв път ...

Понякога трябваше да спираме и да правим кръгом, защото се оказваше, че не можем да минем оттам, откъдето сме тръгнали.

Навигаторките пък използваха кратките спирания за да проведат бързи работни съвещания ...

а някои се кефеха на разходката и даже на окаляната джипка ...

За мен Средна гора се оказа приятна за разходки, с нелоши гледки.

На много места при минаване през поляните просто "плувахме" в миризмата на мащерка и други треви. Може би и влажното време засилваше този приятен аромат.

Направихме и една кратка спирка за "автомивка". Т.е. за леко измиване на оплесканите с кал стъкла. Все пак е добре да виждаш къде караш, дори и да си решил да се движиш без особена цел.

Някъде към обед се спуснахме в района на Смолско. Тук Пепи реши да прекрати участието си в разходката поради неприятни шумове, издавани от едно каре. Може би и добре направи, защото малко след това се почна ...

Реши се да преджапаме рекичката и да подкараме покрай нея в посока Смолско.

Първото прекосяване не представляваше проблем, но когато задницата на Патрула се спускаше от брега, едно малко пънче си нямаше друга работа и се завря под задния ми ляв калник и леко го "тунингова", като освен това се закачи и за задната броня.
        Е, който иска да си ходи все лъскав, без белези и драскотини - да кара по асфалта. Аз съм си направил джипката за гората. А там се случват и такива работи ...

Както нерядко се случва при разходки, след по-продължително безпроблемно каране по леки трасета, следва бърза серия от другото ...

Много скоро след навлизането в заблатеното корито на рекичката започнахме да се закопаваме един след друг. Първо Кики, който водеше колоната. След него Виктор ...

За да станат нещата още по-весели, онзи отгоре отвори кранчето по-широко ...
        При което аз установих, че вместо моите, сутринта в бързината съм грабнал торбата с ботушите на детето и поради това ще трябва да джапам из високите мокри треволяци и водиляци със спортни обувки, вместо с гумени ботуши

Както и да е. Беше настанало време за всеобщо затъване. Без да закъсат ни веднъж през блатистия участък минаха само CJ-ят на Боби и Чибураторът. Последния беше заел позиция срещу брода и един по-един издърпваше по-тежките джипки.

Аз едва изчаках екипажът на Чибуратора да издърпа Виктор, за да заема мястото му
        Лебедката на Соти успя да дръпне и Патрула. Тъй де, нали трябва да се отблагодари, че накарах Соти да си сложи лебедка на Кия-та

А след Патрула, Соти трябваше да изтегли и една редукторна УАЗ-ка

От името на издърпаните изказвам благодарност на Соти и Асен за съдействието!

Тойотата на Алекс затваряше колоната, поради което нямаше много шансове в набразденото от вече преминалите джипове блато

Ама нали затова са измислени лебедките

А пък когато човек има и стабилен навигатор ...

След като успешно преодоляхме блатото, стигнахме до следващото интересно местенце. Междувременно обаче, Соти, изтощен от дърпането на 3 тежки джипки, бърза да възстанови сили ...

Следващата задачка е джипките да слязат долу, като "обкрачат" един ров

Боби прави показно и ...

що ли Кики се чуди ...

Наклончето малце стръмничко, а чупката долу - остра, та предната броня опря. Ама с леко маневриране Джипът вече е долу

и навигаторката може спокойно да палне цигарка

Я аз да видя как ще се справя!

Този път ширината на Патрула е в моя полза. Мога по-лесно от другите колеги да обкрача пороището

Хайде и аз съм долу

Един по един всички се смъкваме долу в реката и се изнасяме по водата

Тук към групата се присъедини Тойотата на Цецо (ceco_lj).

Още 1-2 преминавания през реката и излизаме на оперативен простор.

Описваме полукръг около Смолско и спираме за кратко съвещание. В дневния ред - една точка "Сега накъде?".

Тук Алекс се оттегля поради семейни ангажименти, а останалите тръгваме да намерим път и да излезем на Подбалканския, в района на Мирково. Пътчето, което хванахме скоро свърши в някакви кошари, но това не ни смущава особено. На ГПС-а виждаме къде е Мирково и се движим горе-долу в правилната посока. Пред нас се изправя гъста гора. Като че ли бяхме дотук. Да, ама не преди да хвърлим едно оченце какво има зад дърветата смята Кики и Паджерото изчезва в гъсталака

Единственото, за което съжалявам, е че още не ми е готов "полилеят", а това значи, че още нямам и ванти ...

А упоритостта на Кики е възнаградена. Защото там, скрито в гората ни чака ...

Да! Точно така. Едно деренце тип "марканово". И в Средна гора ги имало такива ...
        Имате ли си деренца, дайте ги на нас!

Правим бърз оглед на терена

Кики провери трасето и по-нагоре. След което решихме, че тръгваме по дерето.
        Как и друг път Паджерото поема първо.

Кики издърпа бързо нагоре и се връща за да може, ако е необходимо, да помага.

След него поема Боби .

Липсата на блокаж CJ-ят компенсира с ракетни ускорители ...

Пак съм аз на ред. Този път съм далеч по-спокоен и уверен. Защо ли?

След мен Соти "заработва" одобрителни възгласи с уверено преминаване

Ландроверът се бори малко по-продължително, но и той минава успешно

Очаквано, УАЗ-ката минава без проблеми

По-тежичко мина само Тойотата. Определено не й стига мощност на двигателя

Ама за такива случаи си има и лебедки

След показаното местенце имаше още стръмно изкачване, покрито с шума, с провиране между, през и под дървета ...

Всички се изкачихме и оттам безпроблемно се спуснахе през гората до Подбалканския път. Долу решихме да отскочим до Пирдоп, за да могат тези, които карат на газ да заредят, а всички да пийнем по кафе.

(следва продължение ... )
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Речено - сторено. Газ до Пирдоп за зареждане. И на колите, и на екипажите.

След това поехме на запад, откъдето насреща ни се носеха тежки облаци.

В движение решаваме в Челопеч да свием в дясно и да хванем едно пътче, което е обозначено 4х (като еXtreme) - Опасно.
          Въпросното трасе води към хижа "Мургана" и по картата личи, че има стръмничко изкачване.
          С навлизането в планината облаците ни затискат и отгоре започва да се лее дъжд, примесен с градушка

Началото, поне на мен не ми прилича на екстрем. Вярно, стръмно и каменисто, но има някакъв път и всички катерим без проблем. Въпреки дъжда и проблясващите от време на време светкавици.

По-нагоре пътят взе да се "размива"

и от един момент нататък поне аз път не виждах. Само камънаци, по които джиповете подскачат здраво ...

В един момент май й взехме акъла на бурята, защото дъждът поспря, светкавиците - също.

За първи път при това изкачване изпитахме проблеми в резултат на човешка намеса в природата. Малко под хижа Мургана склонът на две места е разровен с булдозер за да се оформи нещо като път. Поне на мен не ми стана ясно накъде води този път, но благодарение на избутаните встрани от "пътя" купчини пръст и големи камъни на мен за първи път при това качване ми се наложи да щракна "вълшебното копче" на блокажа. Дотогава Патрулът си катереше уверено и без него.

Тъй като на едно място нещо не можаш да сборя насипа, реших да го атакувам с обход, при което на няколко пъти подкарах напреко на склона. Поради което после някои колеги ми казаха, че съм ги бил стреснал. Като гледам сега снимките, май ги разбирам ...

Аз пък тогава се чувствах абсолютно спокоен в Патрула, който, за разлика от Галопера е по-широк, а и в него седя по-ниско, въпреки по-големия клиренс.

Виктор също се пробва как Лендровърът държи на странични наклони

Метнахме по един поглед от високо

и поехме обратно към София. Естествено, за по-пряко минахме по билото на Стара планина, покрай връх Баба и се спуснахме до Г. Камарци.

Пътят по билото си беше като магистрала. Кална, ама магистрала.
          Спускането надолу по виещия се през гората тесен път беше приятно и безпроблемно.

Прибрахме се малко преди полунощ.

Като тегля чертата - разходката беше много приятна. Имаше доста голямо разнообразие - и леки горски пътища с приятни гледки, и газене на блато, и катерене по камъни.
          Патрулът се представи много добре. Като си свикнем един с друг - ще стане още по-добре. А бе, казано с две думи

ГОЛЯМ КЕФ !!!
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Репортажът е супер.Затова и гласувах за него.
            B+

Коментар

Тия купчинки и "пътчета" под Мургана са в резултат от пролетното ни сондиране в площа, чат пат работим там. Още не всички сондажни площатки са рекултивирани ще продължаваме със сондирането.

Коментар

Първоначално публикуван от vokel Преглед на мнение
                Репортажът е супер.Затова и гласувах за него.
                +1

Коментар

Страхотни репортажи са направили Голди и Чавдар.Благодаря ви и на двамата,че ме върнахте за малко пак там(макар и виртуално),на Кики-за перфектното(както винаги)водачество,на Боби-за кабелите на лебетката и на всички останали за чудесното изкарване.
                  ...На моя си навигатор Асен-за това,че се опитваше да бъде на 3 места едновременно и да помага с каквото може на всички...
                  Както казва Голди:"Празно нЕма..."
                  Чакаме другата разсОтка...
                  0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Огромна завист в мен напира
                    Това пътче в стара планина ми е отколешна мечта, за него (мисля си) Сабин казваше че при спускане мотористи се обръшали през глава (може и да бъркам), но определено около връх Баба е много красиво, е естествено за предпочитане през Деня

Коментар

И аз чакам следващата разходка с нетърпение. Бронята идва, дано и лебедката е на път, защото ми дотегна да излизам така "обезкостен".

Коментар

П.П. Всички снимки са тук . Когато успея да обработя видеото, ще има и филмче (та).

П.П2 Снимките от катеренето към Мургана са свалени от видеото и някои от тях не са с най-добро качество. Ако някой има рекламации е добре дошъл да се пробва как се правят само висококачествени снимки, когато се опитваш да държиш камерата на фокус в здраво подскачащ по камъните джип, по възможност без да получиш синки от окуляра.
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                          ...Ако някой има рекламации ...
                          Чавдаре, към теб не знам някой, някога да е имал рекламации - Репортажите ти са N1

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                            Чавдаре, към теб не знам някой, някога да е имал рекламации - Репортажите ти са N1
                            +1

Коментар

браво за тези страхотни сники и за репортaжа всеки път все повече и повече се уверявам колко е красива нашата природа.......
                              поздрави

Коментар

браво добре сте си изкарали,жалко че неможахме и ние да доидем но следващия път най-вероятно

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X