Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Любопитни факти за уискито

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Любопитни факти за уискито

Интересно ми е дали големите производители използват ултразвук за да "състаряват" уискито..?!! Иначе аз съм най-голям фен на дъртия скоч! Всичко друго е майтап работа... Тъпото е че е грехота да се напие човек с такова уиски, а и то не е за тази работа! Хубаво ли е питието, на мен ми стигат максимум 100-150 грама.. Просто ми насища сетивата и душата, и от повече няма смисъл. От всичките видове ракии които съм пил, най-близо до това усещане е истинската и правилно отлежала сливова ракия... Това е мое светоусещане, разбира се...

Коментар

Интересно ми е дали големите производители използват ултразвук за да "състаряват" уискито..?!!
      Бил съм в пивоварната на Джак Даниел в Линчбърг, разгледах я и дегостирах с дегостатора им дестилата плюс трите отлежали вида. Не използват ултразвук. Бъчвите са им за еднократна употреба и после ги продават на Джим Биййм. Бъчвите са от Дъб с високо съдържание на някакви захари. Дъските се обгарят от където идва сладникавия мирис. Водата която се ползва извира в пивоварната от една пещера. Трите вида уиски Олд номер 7, джентълмен Джак и Сингъл барел са ЕДНИ И СЪЩИ. Изходния материал от казана е един и същ и отлежават еднакво време. Разликата е нивата в мазето където са подредени бъчвите. Олд номер 7 е в ниското - ниски температурни разлики през зимата и лятото и съответно малко разширяване на порите на дървото и съответно то малко "пие" и по-малко "врътща". С височината температурните разлики се увеличават като на върха е Сингъл барела. Имат стая, където всеки закупил буре със Сингъл барел му правят табелка с името и държавата и я закачат на стената. БГ табелка нямаше. Уискито след като излезе от казана се филтрира през активен въглен. Процедурата е много интересна и много дълга, просто обясних на кратко. Ето малко снимки.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:136.jpg
Прегледи:1
Размер:127.6 КБ
ID:5444472Натиснете снимката за да я уголемите

Име:139.jpg
Размер:115.0 КБ
ID:5444473Натиснете снимката за да я уголемите

Име:140.jpg
Размер:127.1 КБ
ID:5444474Натиснете снимката за да я уголемите

Име:180.jpg
Размер:127.9 КБ
ID:5444475Натиснете снимката за да я уголемите

Име:181.jpg
Размер:144.9 КБ
ID:5444476Натиснете снимката за да я уголемите

Име:187.jpg
Размер:222.8 КБ
ID:5444477Натиснете снимката за да я уголемите

Име:201.jpg
Размер:158.3 КБ
ID:5444478Натиснете снимката за да я уголемите

Име:203.jpg
Размер:104.6 КБ
ID:5444479Натиснете снимката за да я уголемите

Име:209.jpg
Размер:133.4 КБ
ID:5444480Натиснете снимката за да я уголемите

Име:210.jpg
Размер:106.2 КБ
ID:5444481Натиснете снимката за да я уголемите

Име:216.jpg
Размер:183.7 КБ
ID:5444482Натиснете снимката за да я уголемите

Име:220.jpg
Размер:99.7 КБ
ID:5444483Натиснете снимката за да я уголемите

Име:221.jpg
Размер:166.6 КБ
ID:5444484Натиснете снимката за да я уголемите

Име:226.jpg
Размер:113.6 КБ
ID:5444485Натиснете снимката за да я уголемите

Име:237.jpg
Размер:151.9 КБ
ID:5444486Натиснете снимката за да я уголемите

Име:242.jpg
Размер:153.4 КБ
ID:5444487Натиснете снимката за да я уголемите

Име:383.jpg
Размер:259.5 КБ
ID:5444488Натиснете снимката за да я уголемите

Име:407 - Копие.jpg
Размер:153.7 КБ
ID:5444489Натиснете снимката за да я уголемите

Име:409 - Копие.jpg
Размер:126.7 КБ
ID:5444490Натиснете снимката за да я уголемите

Име:410 - Копие.jpg
Размер:150.9 КБ
ID:5444491Натиснете снимката за да я уголемите

Име:413 - Копие.jpg
Размер:50.0 КБ
ID:5444492
      If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Ултразвук евентуално може да използва някой производител от ранга на Johnny Walker. Шегувам се, надали е така.
        Американския продукт строго погледнато не е уиски, а whiskey...каква е разликата ли, ами същата каквато е между грапата и ракията

Истинското уиски е шотландският сингъл малц. Отлежаването далеч не е единствения критерии за качество. От далеч по-голяма важност са уменията на този, който подбира бъчвите и решава какво ще се случи със съдържанието им.

Джак Даниелс, аналогично на масовите уискита, се прави от зърнени продукти (предполагам, царевица и пшеница) в дестилационни колони. По неясни за мен причини, не са го кръстили дори бърбън, както се казва американското "уиски"
        Нови бъчви се използват от американците, шотландците предпочитат да използват стари бъчви, които придават на отлежалите в тях уискита специфичен аромат, усещане и характер. Интересни са експериментите с отлежаване в няколко различни бъчви.

Single Barrel е от една бъчва, Gentleman Jack - минава през две филтрирания. Като цяло - "уиски", което рекламира коктейли на страницата си....не е за ценители
        Традицията е при шотландците, те знаят как. А ние можем само да гледаме и да мечтаем да го можем и ние...пиейки си "елексира" от пластмасов бидон.

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
          Традицията е при шотландците, те знаят как. А ние можем само да гледаме и да мечтаем да го можем и ние...пиейки си "елексира" от пластмасов бидон.
          Eлексира от пластмасовият бидон понякога излиза в пъти по- пивкав от спирта смесен със дъска.
          Възможно най- евтиният вариант за направа на спирт + някакъв престой в буре- това е оригиналната рецепта за хуиски. В момента рецептата е - още по- евтин вариант да изкараме спирт + никакво отлежаване.
          Това горе е за туристи. С този капацитет ще насмогнеш на износа за няколко континента кога ме няма.
          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Джак Даниелс, аналогично на масовите уискита, се прави от зърнени продукти (предполагам, царевица и пшеница) в дестилационни колони. По неясни за мен причини, не са го кръстили дори бърбън, както се казва американското "уиски"
            Единствено и само царевица, както всички долнокачествени американски уискита. Не просто "масовите", а всички уискита се правят от фураж, а-ма шотландците поне прежалват по-качествен - и ръж, и пшеница (и други). Не се води Бърбън, `щот се правят на интересни, инак си е същото царевично уиски. Това всичкото важи за оригиналните рецепти и туристическите постановки. Напрактика, най-масовата суровина са полски картофи (и боя, и есенция).
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
              От всичките видове ракии които съм пил, най-близо до това усещане е истинската и правилно отлежала сливова ракия... Това е мое светоусещане, разбира се...
              Хех, на мойта сватба издумкахме 40 кила сливова на 30+ години (32 ако не се лъжа) - блага работа. Иначе и аз съм фен на дъртите сингъл малт-ове, най-вече Талискър, Лагавулин и Обан (в този порядък). А най-готиното е че научих жената и тъщата да разпознават тия трите сингъл малтове, и току привлачат в къщи нЕкоя бутилка, като ги видят на сгодна цена.
              Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                Единствено и само царевица, както всички долнокачествени американски уискита. Не просто "масовите", а всички уискита се правят от фураж, а-ма шотландците поне прежалват по-качествен - и ръж, и пшеница (и други). Не се води Бърбън, `щот се правят на интересни, инак си е същото царевично уиски. Това всичкото важи за оригиналните рецепти и туристическите постановки. Напрактика, най-масовата суровина са полски картофи (и боя, и есенция).
                Все си въобразявам, че сериозните марки сингъл малцове си ги правят по класическата технология отпреди 200 години. Не само за пред туристите.
                Иначе, че масовите уискита, водки и подобни бълвочи се правят от картофи - факт!

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                  Хех, на мойта сватба издумкахме 40 кила сливова на 30+ години (32 ако не се лъжа) - блага работа. Иначе и аз съм фен на дъртите сингъл малт-ове, най-вече Талискър, Лагавулин и Обан (в този порядък). А най-готиното е че научих жената и тъщата да разпознават тия трите сингъл малтове, и току привлачат в къщи нЕкоя бутилка, като ги видят на сгодна цена.
                  Тествайте Laphroaig и Ardbeg съдейки по това, което вече харесвате, няма да ви разочароват тези производители

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
                    Eлексира от пластмасовият бидон понякога излиза в пъти по- пивкав от спирта смесен със дъска.
                    Възможно най- евтиният вариант за направа на спирт + някакъв престой в буре- това е оригиналната рецепта за хуиски. В момента рецептата е - още по- евтин вариант да изкараме спирт + никакво отлежаване.
                    Това горе е за туристи. С този капацитет ще насмогнеш на износа за няколко континента кога ме няма.
                    Дрън-дрън.
                    За разлика от родните бидони производители, шотландците си имат вековна традиция. Лесно може да се види, резултатите са видни по консумацията. И не защото не разбирали там - навън, хората

Коментар

Дрън-дрън.За разлика от родните бидони производители, шотландците си имат вековна традиция. Лесно може да се види, резултатите са видни по консумацията. И не защото не разбирали там - навън, хората
                      Виждал ли си нашенски винзавод?Сега си представи че този винзавод е нужно да захрани всички барове и магазини в град като Ню Йорк, Москва, Делхи, Шанхай, Париж, Лондон.......(прекалено дълъг списък) и държавата около тях, колко трябва да е голям. Имам бегла представа колко внасят в България за година най- масовите уискита. При положение, че у нас в повечето случаи хората си купуват уиски на Нова Година и рожден ден(някои никога).Пил ли си дестилат от зърно, дестилиран като ракията - само един път? Много ще ти хареса, пробвай. Не случайно го прекарват по няколко пъти(а ние си мислим че се грижат за чистотата му).В същото време една гроздова ракийка, направена както трябва можеш да и изпиеш и половината патоки и пак ще ти хареса, само че е по- слаба като градус.За по-скъпите уискита си мисля че наистина отлежават.
                      Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
                        Виждал ли си нашенски винзавод?Сега си представи че този винзавод е нужно да захрани всички барове и магазини в град като Ню Йорк, Москва, Делхи, Шанхай, Париж, Лондон.......(прекалено дълъг списък) и държавата около тях, колко трябва да е голям. Имам бегла представа колко внасят в България за година най- масовите уискита. При положение, че у нас в повечето случаи хората си купуват уиски на Нова Година и рожден ден(някои никога).Пил ли си дестилат от зърно, дестилиран като ракията - само един път? Много ще ти хареса, пробвай. Не случайно го прекарват по няколко пъти(а ние си мислим че се грижат за чистотата му).В същото време една гроздова ракийка, направена както трябва можеш да и изпиеш и половината патоки и пак ще ти хареса, само че е по- слаба като градус.За по-скъпите уискита си мисля че наистина отлежават.
                        Ти за кои уискита говориш? Блендед, сингъл малц или сингъл каск малц?
                        http://whisky-taste.com/vidove-whisky/
                        http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%...81%D0%BA%D0%B8
                        тук има малко по-подробна иформация за уискито
                        Последно редактирано от Адриан; 19-01-13, 11:11. Причина: пак добавка
                        Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект

Коментар

Само да уточня - мисля си, че ракията има огромен потенциал за развитие, но не в пластмасови бидони. Винаги ми е било мъчно, че питие с такъв потенциал няма традиции или история.
                          Съответно се използва основно за напиване, не за наслада на сетивата.

Коментар

Само да уточня - мисля си, че ракията има огромен потенциал за развитие, но не в пластмасови бидони. Винаги ми е било мъчно, че питие с такъв потенциал няма традиции или история.
                            Съответно се използва основно за напиване, не за наслада на сетивата.
                            Така е колега, но има и хора, както вече писах, които я отлежават и бие всичкото купешко виски, което съм опитвал. Е не съм пил разни сингъл малтове от скотиш, но все пак, разликата беше умопомрачителна. Място за сравнение с нормалната пресна ракийка няма.

Коментар

Не виждам причина, да не бие уискитата - хората са намерили начин от малц! в студена, мъглива, планинска Шотландия да изградят традиция и световно реноме.
                              Искам и ние да сме така - не сирене булка, а отлежала гроздова ракия. В буре.

Коментар

Все си въобразявам, че сериозните марки сингъл малцове си ги правят по класическата технология отпреди 200 години. Не само за пред туристите.
                                Иначе, че масовите уискита, водки и подобни бълвочи се правят от картофи - факт!
                                Впрочем, картофите изобщо не са по-некачествена суровина за спирт от зърнените култури - съответно, производните им съвсем не са по-бълвоч от тези на зърното - просто ги има много и са евтини (картофите).
                                Съвсем не се съмнявам, че има все някакви количества уиски, което се прави по автентичната технология. Което не променя факта, че въпросната автентична технология е един измъчен процес, наложен от принудата да се докара нещо все-пак годно за консумация, предвид изходната база. Всичките тези "лафчета" ("сингъл", "малц", "блендит"...), звучат (може-би) много авторитетно и удовлетворително снобията, но всъщност са тривиални. Малц, по същество, е покълнало зърно. В зърното няма фруктоза, нужен е един "допълнителен кръг" от процеса, за да стане нишестето монозахарид, та да тръгне ферментацията, при която да се получи спирт. При покълването, част от него (трансформацията на скорбялата) се случва естествено (между другото, по нашенските традиционни разбирания - покълналото зърно е отпадък). Употребата на "малц" поевтинява и съкратява технологията. Сингъл, е уиски получено от единствена партида дестилат. Естествени за тези дестилати са ред дефекти - остри миризми, дразнещ привкус, направо горчив, или кисел вкус и още много. Това налага смесването на различни (ето и блендирането), за да се неутрализират в някаква степен въпросните. Когато случайно (и много рядко) се получи дестилат без радикални проблеми, то той се използва самостоятелно. Това също ускорява и поевтинява нещата.
                                Оттам-нататък е маркетинг, реклама и цветни полюции...
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X