Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къса витара на пясък :(

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Къса витара на пясък :(

Здравейте Колеги,
    Какво може да се направи за да се увеличи проходимостта на къса Гранд Витара 2006 (бензин) по пясък?
    От скоро се сдобих с въпросния автомобил. Гуми - 225/70/R16, зимни, 2.2атм.Като си понаместих кокалите по черните пътища реших да я пробвам в дълбок, едър и много сух пясък (не знам дали мястото е от значение). Аз и още един пътник на предните седалки с общо тегло към 200кг. При движение с около 20км/ч затъваше и спря. След спиране и опит за потегляне, от 1-ва и от 2-ра затънах на място. Свалянето на пътника не помогна. Спрях овреме, преди да легна с дъното на пясъка. Задните гуми се бяха окопали повече от предните. До спускане на гуми и носене на вода от морето не се стигна, но се наложи да копая улеи за всяка гума и да подлагам стелките за да се измъкна (стана от първия път).
    На това място съм минавал без проблеми с Mitsubishi L200 с 4 пътници (шофьора включително) и малко багаж.
    Описаната случка ме кара да сериозно да преосмисля следващата си мечта - лодка с твърдо дъно и извънбордов двигател, която да пускам в морето направо с ремаркето на колата.
    Във връзка с това: Може ли да се направи нещо за увеличаване на проходимостта, след което да не изпитвам стрес при вида на пясък - напр. по-широки гуми, леко спуснати, тракторки, нещо друго... или да почвам да пестя от закуски? А може би има чалъм за потегляне от пясък?

П.С. Моля за извинение, ако съм дублирал стара тема (не можах да намеря такава), където въпросът е разискван.

От: Къса витара на пясък

0.5bar налягане на гумите. Колкото по-широки и не агресивни, толкова по-добре.
    Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
    Drag Grand Canyon Daily
    Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
    LZ1JYM

Коментар

И с колкото повече над 20км/ч караш, толкова по-добре. Плавно тръгване, плавно спиране (последното най-добре не върух пясък), и т.н.

...и нЕкоя и друга дъска и лопата в багажника. Това последното най-много увеличава проходимостта.

ПП: Чалъма при тръгване - плавно и без буксуване или минимално такова. Ако не иска, връщаш малко назад и пак опитваш. Да се упорства ако не мръдва смисъла и никакъв - резултата е само окопаване.
      Последно редактирано от sparkybg; 09-09-13, 10:34.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

По-широки гуми също ще помогнат . С колкото по-голям балон е гумата толкова повече трябва да върви по пясък. Със спускането точно това правиш - увеличаваш балона и от там контактната площ на гумата.

Коментар

Благодаря Ви за бързите отговори!
          Висока скорост, при пускане/вадене на лодката, няма как да поддържам. Освен това брегът е стръмен (~20 градуса), но е със почти същия пясък.
          Напред-назад пробвах, но стоеше на място. Нямам голям опит и може да съм подал повече газ. Ще трябва да потренирам, като навия някой да дойде да ме измъква.
          Това за дъската е ИДЕЯ! Аз мислех да търся някакви алуминиеви "скари", каквито съм виждал по ралитата. Дъската обаче е значително по-евтина и достъпна! Сигурно може да и се нарежат "грайфери" с банциг или флекс?
          Спускането на гумите е супер, ако трябва да се излезе еднократно - имам електрическа помпа за запалката, а Витарата има допълнителен куплунг за повече мощност (даже и в багажника). Ама се чудех дали не мога да мина без ежедневно спускане-помпане, както с другите по-тъмно жълти джипове...
          Не агресивни гуми означава ли, че тракторки няма да помогнат и е по-добре да съм с обикновени летни гуми?

Коментар

И не на последно място от пясък до пясък разлика има и то не малка.
            http://vbox7.com/play:398e8b82

Коментар

@васето: Има разлика в затъването или в начините за каране/измъкване?

Коментар

Ще помогна с тези два клипа:

П.С. ... излизат и други с поучителна цел, като изпишеш "sand driving"

Приятно гледане !
                HONDA CR-V RD1 126 hp Auto JDM
                Mitsubishi Pajero 2.5 intercooler turbo EX

Коментар

Първоначално публикуван от Absolut Преглед на мнение
                  Благодаря Ви за бързите отговори!
                  Висока скорост, при пускане/вадене на лодката, няма как да поддържам. Освен това брегът е стръмен (~20 градуса), но е със почти същия пясък.
                  Напред-назад пробвах, но стоеше на място. Нямам голям опит и може да съм подал повече газ. Ще трябва да потренирам, като навия някой да дойде да ме измъква.
                  Това за дъската е ИДЕЯ! Аз мислех да търся някакви алуминиеви "скари", каквито съм виждал по ралитата. Дъската обаче е значително по-евтина и достъпна! Сигурно може да и се нарежат "грайфери" с банциг или флекс?
                  Спускането на гумите е супер, ако трябва да се излезе еднократно - имам електрическа помпа за запалката, а Витарата има допълнителен куплунг за повече мощност (даже и в багажника). Ама се чудех дали не мога да мина без ежедневно спускане-помпане, както с другите по-тъмно жълти джипове...
                  Не агресивни гуми означава ли, че тракторки няма да помогнат и е по-добре да съм с обикновени летни гуми?
                  Тракторките са за трактори. Има си гуми за пясък, ако ще изпадаме в подробности. Но общо взето е по-добре шосейна гума, отколкото агресивна такава. Виж с какво карат по пустините - купуваш си същите.

А при опитите - щом седи на място незабавно прекратяваш с опитите - в противен случай резултата е окопаване. То тя обикновено като тръгне да буксува директно започва и да "слиза" надолу в пясъка - колкото по-агресивни гуми, толкова по-бързо слиза. На твое място бих я вадил директно с пътеки/дъски или квото там има, ако имам съмнения че няма да излезе. Общо взето на пясък до колкото е възможно се ползва инерцията. Специализирани пътеки е по-добре от дъски предполагам (никога не съм ползвал).
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Има един пиниз за изкопаване от пясък, ама иска поне двама мъже - клатите енергично колата перпендикулярно на надлъжната ос - пясъкът си влиза отдолу и полека лека излиза
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Е ако това ти се струва по-лесно то спускане на гуми....

Можеш. Ето - Гуми 295/50/15 , джанти 8.5/15 - 22ЕТ. Може и по-широки. После ще има въпрос обаче, защо закъсах на първото баирче с глина или мокра тревица. Тогава отговора ще е "Купи си тракторки."

Освен че няма да помогнат и ще пречат.
                      Drag Grand Canyon Daily
                      LZ1JYM

Коментар

@turtey: Клатенето ми харесва като идея, ще го запомня.

@Jimi: Не ме нападай. С това, което съм прочел до момента излязох сам. Ако знаех всичко предварително, нямаше да пускам тема, нали?

Изобщо нямаше и да питам, но преди това съм минавал през същото място с L200, на обикновеното 4х4, без да включвам никакви блокировки. И митсубишито си мина без да се замисли, въпреки че е доста по-тежко, макар и с малко по-широки гуми.
                        Предния ден (преди моя опит) пак от там мина Nissan Pathfinder, който също не показа никакви признаци нито за затъване, нито за пробоксуване.
                        Пък аз, с витара, дето няма 1.5т, затънах.

Коментар

@Jimi: Не ме нападай. С това, което съм прочел до момента излязох сам. Ако знаех всичко предварително, нямаше да пускам тема, нали?

Изобщо нямаше и да питам, но преди това съм минавал през същото място с L200, на обикновеното 4х4, без да включвам никакви блокировки. И митсубишито си мина без да се замисли, въпреки че е доста по-тежко, макар и с малко по-широки гуми.
                          Предния ден (преди моя опит) пак от там мина Nissan Pathfinder, който също не показа никакви признаци нито за затъване, нито за пробоксуване.
                          Пък аз, с витара, дето няма 1.5т, затънах.
                          Е, чак пък да те нападам. Извинявай за тъпия въпрос, но на тази витара предното работи ли? Хъбове?
                          Моя скромен опит показва, че в пясъка всичко затъва без особени разлики от марка модел и т.н.
                          Щом си минал с Л200, няма причина Витара да не мине. Има нещо гнило.

И между другото на Витарата гумите се карат на 1.6-1.8бbar по спецификация, ако се не лъжа. За асфалта говорим.
                          Последно редактирано от Jimi; 09-09-13, 19:36.
                          Drag Grand Canyon Daily
                          LZ1JYM

Коментар

Налягането в гумите е най-истинския аргумент за пясъка. Лошото е, че компромисът между рисковете за потъване и разбортиране на гумата се уцелва опитно. Истината е някъде между 0.5 и 1.0 атмосфери. Имай предвид, че не всички компресорчета имат ресурса да надуят 4 гуми на Витара. В частност, ако за компресора си дал по-малко от 40-50 лева, хич и не рискувай, защото ще караш с мекиците до първата бензиностанция.

Ширината, диаметърът и грайферът на гумите са много по-важни от общото тегло на машината. Идеалните гуми за пясък са с плитък надлъжен грайфер, широки и високи. Едрите напречни шарки по гумите предоставят на пясъка възможност да се изнизва настрани и така да отваря път надолу.

Вторият фактор е че Витара е парт-тайм 4х4, което не е най-доброто на пясък. Преплъзването на отделни колела при завиване и на по-малко натоварения мост при движение направо е сериозен фактор в окопаването и потъването. В някои случаи е по-мъдро да се изключи предния мост, но това зависи от вида пясък и също се уцелва опитно. Пак свързано с това е завиването. Колкото по-малко въртиш кормилото, толкова по-добре. Никакви резки завои, само плавни дъги - толкова широки, колкото място има.

Коментар

@Jimi: И аз така мислех, ама... За гумите - така пише на таблицата, лепната до шофьорската врата. До колкото се ориентирах по модела на гумите (от предния собственик), това е допустимо налягане за тях. Предното работи, иначе нямаше никакво измъкване. Но очаквах да заровя повече предните, където уж тежестта е по-голяма. Пък може да съм заровил задните при опита за измъкване назад - не зная там дали е 4х4 - усещането не е както на 1-ва. Ще поровя да науча повече за ходовата част при този модел.

@Ясен: Помпата я извадих от Мазда 6. Но ще трябва да си взема отделна, та мерси за предупреждението. Да препоръчаш изпитан модел? Или да не се правя на интересен и да си взема обикновена крачна, която да слагам върху гумена стелка?
                              В момента шарките ми са точно както ги описа - напречни.
                              Нямам книжка за Витарата, но доколкото се съветвах (+изтеглих ръководство и четох по форуми), на късата витара няма селектор на режимите, нито блокировки. Единствено - на 1-ва и 2-ра е 4х4. Какво и как разпределя обаче, не знам - май преден-заден е 40/60%.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X