Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Виското на перката !

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Виското на перката !

Здравейте колеги !Искам да попитам какво се разваля на виско съеденителя на перката на радиатора ?
    Когато купих Витарата виското беше капнато със електрожен и въртеше постояно със оборотите на но двигателя ,но след последната разходка видях че капката не е издържала и се е скъсала !Намерих една втора употреба за 80 лв. защото съм проверявал и за нова ми искат 250!След смяната на виското разглобих старата и вътре не намирам нищо което да се развали !!!!Във черупката се намира една дебела шайба която е много добре закрепена за оста и завършва на нарези като за безконечен винт!Има гел който е със гъстотата на мед и явно при загряването му той става по течен и увлича черупката на виското към оста !Та какво може да се развали - всичко е много здраво и има и гел мисля че ,достатъчно ,всичко вътре лъщи от чистота и лагера но виското не дава никакви признаци че е разбит ?

Ето и сники ,съжълявам май ни станаха много хубави ама вечер на лампа в гаража са такива !Ако някой иска ще направя по хубави !
    Прикачени файлове
    Suzuki Vitara 1,6 (8v)- къса,автомат !!!
    костeнурков спринт.... и в гората !!!!

До: Виското на перката !

Мисля че като спре да се зацепва виското вътре се допълваха с някъв силикон но къде се допълват и кои ги прави наидея си нямам
    Търговията е проста работа ама не е за прости Люде.

Коментар

Виско муфата е консуматив който се сменя на всеки 50000 км. само с НОВА! Това което се променя е гела... точно както трябва да сменяте маслото на диференциала поради подобни причини заминава и гела (което си е синтетично масло)...
      VPetrov.photography

Коментар

Ще ти дам един пример с виско на автомобил(BMW) , при него от външната страна на виското откъм радиатора има термо пластина под която има една тънка ос ;когато колата загрее до нормална работна температура пластината взема от топлината на радиатора и се извива навън към него ,така оста под нея също излиза навън и дава възможност на течноста вътре(най често някъкъв вид силикон, който се разширява от топлината), да изпълни докрай виско муфата и по този начин тя се зацепва и започва да се върти с обортите на коляновия вал ; Когато пластината се е повредила тя не се извива и съответно виското не може да зацепи и може да бъде спряно с ръка при работещ двигател;
        Най елементарното зацепване при този вид муфи е като се извие пластината на ръка , но тогава виското остава постянно зацепено , перката вие яко , пада мощноста на двигателя и скача малко разхода.
        Това е при автомобил BMW , за виско муфите на автомобили 4х4 не съм сигурен дали са сходни нещата ;
        Поздрави !

Коментар

На черупката от страната на радиатора деиствително има пластина/на третата снимка/ която отваря или затваря два отвора и най - вероятно играе същата роля за която пише и колегата kiriko .Като ми остане малко време ще е нагрея принудително и ще пиша какво се е получело !Самата пластина във средата е натиска ос която е свързана със серпантина която се намира от външната страна на черупката на виското от към радиатора ,явно там ще е проблема !!!!

Мисля че и колегата Венцислав Петров ще се окаже прав ако не е тази пластина остава гела - друго просто неможе да се развали !!!!!!

Калкото до мощноста на мен никога не ми е липсвала при постояано зацепено виско ,а за разхода на гориво съм сигурен че е така !!!!

Коментар

Пълнежа на виското го има тук-таме, засега знам за Сливен и Варна, потърси по темите за прегряване, има координати, ако те интересува и беше доста по-малко от ново виско.
            О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

След поста който написа kiriko направих следното :Нагрях серпантината на виското на черупката от към радиатора ето снимка -

когато черупката е студена тя затваря двата технологични отвора и гела неможе да премине и увлече шайбата и да усили въртенето на перката -

след нагряването пластината се завърта ,гела преминава и всичко е ок !

Това е ! Виско съединителя не може да се развали ,променя се свойството на гела както писа Венцислав Петров!

Някой знае ли каде във Пловдив може да се намери гел и колко се слага ?
              Ще провяря и темете за прегряване както съветва tef4o! Дано излезе нещо!!!!

Коментар

Според мен не се променят свойствата на гела. Променят се свойствата на биметалната пружина. Играх си доста със старото ми виско. Работи с всякакво масло със всякакъв вискозитет. Пълних го и със силицево масло за принтери, М10Д, трансмисионно масло, грес. Ефектът е все един. Докато не махнах пружината не можеше да зацепи като хората и двигателя грееше. При сипване на рядко масло обаче започна да тече от уплътненията.
                При нагряване с горещ въздух пружината въртеше оста и при мен, но това все пак са сухи тренировки, не реална работна обстановка. С колко градуса я нагря за да се завърти?

В момента съм с парче от вътрешна автомобилна гума, която държи зацепени двете части на 100%. Промяна в разхода и мощността не усетих. Не казвам, че е редно, но за временно решение върши работа.

ПП
                Всикото на снимките изглежда съвсем като това на Ферозата. Реално принципът на работа се свежда до две камери, разделени с клапа. Задната (безкрайният винт) играе ролята на помпа. Когато малките отвори са затворени завихтеното масло не може да преминава и предната част е "отцепена" от задната. Със загряването на пружината постепенно клапата отваря отворите и маслото започва да преминава и напред. Така се регулира грубо казано предавателното число между двете части. При максилано отворена клапа се предава и максимално усилие. За това виско мисля, че от порядъка на 60%.
                Последно редактирано от Иван Горчев; 27-09-09, 17:24.
                Аз не вярвам в чудеса!
                Разчитам на тях!

Коментар

Първоначално публикуван от karata_z Преглед на мнение
                  След поста който написа kiriko направих следното :Нагрях серпантината на виското на черупката от към радиатора ето снимка -

когато черупката е студена тя затваря двата технологични отвора и гела неможе да премине и увлече шайбата и да усили въртенето на перката -

след нагряването пластината се завърта ,гела преминава и всичко е ок !

Това е ! Виско съединителя не може да се развали ,променя се свойството на гела както писа Венцислав Петров!

Някой знае ли каде във Пловдив може да се намери гел и колко се слага ?
                  Ще провяря и темете за прегряване както съветва tef4o! Дано излезе нещо!!!!
                  Евала за експеримента , дано да си доволен от резултата !

Коментар

За мен, системата с виско съединител, за охлаждането е леко недоразумение.
                    Има си вентилатори със степени за тази работа,
                    Икономията на ток и мощност е смешно малка.

Коментар

Значе ще направя така : Ще примеря температурата на виското при работещ заграят двигател и ще нагрея вода до същата температура, след което ще пробвам сваленото виско на тази температура колко се завърта пластината дали отваря отворите !Сега награх черупката със топла вода от бойлера и не мога да кажа точните градуси но щом си държах ръката но пластината надали е много висока !

Колега Иван Горчев искам да те попитам ,след като си махнал прастината и си пробвал със изброените селикони и масла и след като виското зацепва без нея защо не го остави така ?Много по добре ще е да се избегне първия удар от запалването на двигателя от там ще се удължи живота на водната помпа и тн... сам се сещаш ?Необходимо ли е било да е зацепваш с гума,или пак не работи добре без пластината със изброените масла греси и селикони ?

Коментар

Първоначално публикуван от karata_z Преглед на мнение
                        Колега Иван Горчев искам да те попитам ,след като си махнал прастината и си пробвал със изброените селикони и масла и след като виското зацепва без нея защо не го остави така ?Много по добре ще е да се избегне първия удар от запалването на двигателя от там ще се удължи живота на водната помпа и тн... сам се сещаш ?Необходимо ли е било да е зацепваш с гума,или пак не работи добре без пластината със изброените масла греси и селикони ?
                        Отговарям
                        Първата проба беше с масло за принерти. Един познат беше доливал на виско на Benz. Поработи 2 месеца добре, но накрая протече от уплътнението на задвижващия вал. Безкрайният винт е капсулован, не можаха да го разглобя за да видя от къде тече, дали има семеринг и дали е пригодно за ремонт. След това пробите със всичко друго бяха за доказване на концепцията, че маслото всъщност не е от свръх голямо значение. Естествено всичко изтичаше за 2-3 седмици каране. Накрая - гума за да може да се кара и да знам, че имам охлаждане. Пак казвам - това не е правилно решение. Използвам го докато купя ново виско.
                        Аз не вярвам в чудеса!
                        Разчитам на тях!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                          За мен, системата с виско съединител, за охлаждането е леко недоразумение.
                          Има си вентилатори със степени за тази работа,
                          Икономията на ток и мощност е смешно малка.
                          Колега, слагал ли си на витара вентилатор и ако си от каква кола става ?Ако знаеш ще ми спестиш много чесане по главата !

Коментар

Така като гледам съм изпуснал много, но го наваксах току що . По въпроса: и аз съм с проблемно виско. Решението - 2 винта с гайки в края, за да не се огъва винта. Сега като е студено (в момента съм в Пловдив и ходих малко из балкана) държи една добра температура. Само ме притеснява дали не е много ниска за работата на автоматика. Иначе и аз събирам парички за виско, че у Варната ми се струва, че вдигнаха цените нещо!

Колкото до снимки на работата ми по перката: като се върна във Вторник ще пусна.

Имам един въпрос: какво ще стане ако виското се напълни по някакъв начин с обикновен силикон?
                            Сузуки Витара '89година, 1.6 8v, автоматик, газ-бензин.

0883 55 13 48 и/или 0879 38 38 08 Николай Николчев
                            /e-mail: nikolaynkl@gmail.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Горчев Преглед на мнение
                              Отговарям
                              Първата проба беше с масло за принерти. Един познат беше доливал на виско на Benz. Поработи 2 месеца добре, но накрая протече от уплътнението на задвижващия вал. Безкрайният винт е капсулован, не можаха да го разглобя за да видя от къде тече, дали има семеринг и дали е пригодно за ремонт. След това пробите със всичко друго бяха за доказване на концепцията, че маслото всъщност не е от свръх голямо значение. Естествено всичко изтичаше за 2-3 седмици каране. Накрая - гума за да може да се кара и да знам, че имам охлаждане. Пак казвам - това не е правилно решение. Използвам го докато купя ново виско.
                              Според мен има гуми които са устойчиви на ралични масла и силикони !След като си ползвал масло за принтер не е ли възможно то да е развалило семеринга на задвижващата ос и от там всички останали опити да не се получават от същия семеринг !Безкрайният винт наистина е капсулован и не подлежи на ремонт !!!
                              Че не е правилно да се кара със зацепено виско съм съгласен ,още не съм минал 100 км. със това което съм сложил втора употреба и незнам каква ще е разликата във разхода на гориво ама като ги мина ще пиша !Проверил ли си цената та новото виско на мен ми обявиха 250 лв.!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X