Виж пълната версия : Най-добър 4х4 за постоянна тежка експлоатация извън пътищата ?
Венцислав Петров
16-06-04, 01:38
Най-добър 4х4 за постоянна тежка експлоатация извън пътищата ?
ДиДжейДавел
16-06-04, 15:48
Az mislq 4e i ot 4-tirite ne moje da se kaje koi e nai dobar.Za6toto v off-road koito ti haresa go kara6 nego.i za tovA tazi anketa samo moje da pokeje koi kakvo kara
Венцислав Петров
17-06-04, 00:53
Истината е че зависи от конкретните условия. Идеята на анкетата е да се види какво мислят хората и да се започне по сериозна дискусия за предимствата и недостатъците на всеки от посочение автомобили. Иначе смятам че само тези автомобили могат да се нарекат "истински" 4х4 машини.
ДиДжейДавел
17-06-04, 00:59
absoliutno si prav.Az sum pristrasten kum ruskoto.Purvo za6toto e evtino i vtoro za6toto e dokazano sus zdravina.Za diskusia vednaga sum gotov da se vkliu4a.Ama bi trqbvalo da ima po nqkoi koito e karal i ot si4kite vidove da moje da ima verni ne6ta!
Аз съм имал или карал следните машини:
Toyota Landcruser
Lada Niva
Hummer H1
UAZ
За тях мога да кажа че нивата колкото и да е куриозно е много добре балансиран автомобил който е перфектен за смесено каране с преобладаваща градска част. В някои отношения е най проходима от гореизброените. Тойотата е перфектно изработен автомобил който обаче е по тежък и това в определени моменти му пречи. Хамъра според мен е едно оффроуд недоразумение и успешно играе ролята на ТИТАНИК - голям, бързо потъва и много трудно се вади :-) А Уаза е най ултимативната машина но тя си иска и съответният човек - руснаците казват - че случайни хора УАЗИ не карат :-)
ДиДжейДавел
17-06-04, 01:19
E tova e otgovor.Samo kadeto tezi koito karat uaz mogat da karat i drugite.Ama obratnoto ne moje!
другаря БЕЗДРУМ
20-06-04, 01:40
towa sywsem ne sa wsi4ki OFFROADowe,ili pone ne wsi4ki s dwe twyrdi osi.
pyrwo propuska6 pyrwoizwora,na4aloto na na4alata taka da se kaje...a imenno WRANGLER,a i GRAND CHEROKEEto sy6to)))
ima i o6te nqkolko ne tolkowa izwestni,no te ne sa ot sy6testweno zna4enie.
ДиДжейДавел
20-06-04, 03:54
Tova naistina ne sa si4kite.AMa ti kakvo.6te vkara6 edin djip ot tqh v kalta.Ne vqrvam da ima ludaci koito da vkarat da s4upqt takiva djipove.DO sega 1 put go napraviha i nqkoi revat!
Венцислав Петров
20-06-04, 09:59
towa sywsem ne sa wsi4ki OFFROADowe,ili pone ne wsi4ki s dwe twyrdi osi.
pyrwo propuska6 pyrwoizwora,na4aloto na na4alata taka da se kaje...a imenno WRANGLER,a i GRAND CHEROKEEto sy6to)))
ima i o6te nqkolko ne tolkowa izwestni,no te ne sa ot sy6testweno zna4enie.
Благодаря Ви за вниманието, да определено сме допуснали пропуск като не сме добавили Jeep Wrangler към списъка с истинските офф роуд машини - пропуска е поправен и освен това добавихме категория други - така всеки който смята че има такива може да даде гласа си за тях. За Jeep Grand Cherokee а съшо и за Jeеp Cherokee аз лично не съм съгласен че спадат към истинските офф роуд машини. Най малкото те нямат версия която да е със вътрешно обзавеждане което да позволява намокряне...
ДиДжейДавел
20-06-04, 10:34
Za wranglera moje da spada kum off-road ma6inite ama cherokito ne vqrvam.Wranglera ima sumati ne6ta s koito moje da se kaje 4e e za offroad
Gospoda offroad maniqci,za da si otgovorite na "trudnia" vapros za jeep cherokee dali stava za offroad vlezte v njakoja amerikanska tusa4ka i napi6ete offroad.Ste vidite desetkite saitove i forumi za jeep cherokee.
4e v bg ne e mnogo populjaren ne zna4i 4e ne e dobur za offroad :)
ДиДжейДавел
20-06-04, 13:52
zna4i.Ima hora koito go pravqt za off-road.Nito me drazni nito mi pre4i.Daje kolkoto moje po dobre.Sporet men vsqko ne6to koeto e napraveno za off-road s mozak e dobro.Taka4e nqma problem dori trabant da vkarat da e kupona.Off-roada e ne6to za maniaci!
Венцислав Петров
20-06-04, 14:27
Gospoda offroad maniqci,za da si otgovorite na "trudnia" vapros za jeep cherokee dali stava za offroad vlezte v njakoja amerikanska tusa4ka i napi6ete offroad.Ste vidite desetkite saitove i forumi za jeep cherokee.
4e v bg ne e mnogo populjaren ne zna4i 4e ne e dobur za offroad :)
Здравейте, в спора се ражда истината !
Идеята на тази анкета е не каква машина може да се направи вземайки за основа купе или нещо друго, а кои машини в заводският си вид са готови за такава експлоатация най-добре. Освен това се има в предвид наистина тежка работа само извън пътя. Да, вярно е че в България Jeep Cherokee не е много популярен но ние четем и чуждите сайтове :-)
Какви са моите аргументи :
1. Машина която е предназначена за постоянна експлоатация извън пътя задължително трябва да е така проектирана и изпълнена така че да позволява намокряне и съответно миене с маркуч навсякъде включително и купето. Аз поне не знам за такава версия на Cherokee – това не значи че няма
2. Понижаващата кутия на Cherokee е изпълнена с верига (да така се правят напоследък и други машини – по евтино е, по технологично и много по лесно се постига голямо предавателно отношение) което решение не може да се сравнява като надеждност и издръжливост при крайни натоварвания (особено ударни - например каране с вериги в кал с камъни) спрямо класическият вариант.
3. Процента на запас вложен при проектирането на Cherokee е точно като за машина която има идея да се използва 30% извън пътя и останалото време на пътя. Добър пример за това е че на практика всички които подготвят Cherokee за сериозно каране сменят мостовете му с Dana от Grand Cherokee, оригиналните мостове не издържат по сериозни натоварвания.
4. Друг сериозен проблем на Cherokee е че машина която е предназначена за крайно тежка експлоатация не може да бъде с инжекцион. Единствените варианти доказали се в практиката са или дизелов двигател или бензинов но с карбуратор. Дизеловият двигател с който се предлага Cherokee е доста слаб и определено не става а бензиновите варианти са прекалено високо – технологични за да се експлоатират при такива условия за които говориме.
5. Но като завършек искам да подчертая че написаното по горе съвсем не означава че Cherokee е непълноценна оффроуд машина. Напротив като замисъл и концепция е един от сполучливите добре балансирани джипове. Просто е предназначен за експлоатация която е по близко до нуждите на повечето хора – повече на пътя но може и извън него без да се прекалява.
ne razbrah 4e v temata iskate da klasirate koi djip izlazal ot magazina (zavodski) se vkarva v tejak offroad bez da e prigoden dopalnitelno za tova!
ako govorim za djipove za tejak offroad to spored men promenite po tjah sa zaduljitelni ne zavisimo ot modela :)
p.s. ne bih si mil bazovata(zavodska) g-klasa, patrol ili land cruiser vutre v kupeto s marku4!!!!!!!!! :(
Венцислав Петров
20-06-04, 15:48
ne razbrah 4e v temata iskate da klasirate koi djip izlazal ot magazina (zavodski) se vkarva v tejak offroad bez da e prigoden dopalnitelno za tova!
ako govorim za djipove za tejak offroad to spored men promenite po tjah sa zaduljitelni ne zavisimo ot modela :)
p.s. ne bih si mil bazovata(zavodska) g-klasa, patrol ili land cruiser vutre v kupeto s marku4!!!!!!!!! :(
За последното сте абсолютно прав, но естествено аз съм имал в предвид че марките за които говориме имат заводски модел който е предназначен за такава експлоатация а именно армейските им варианти. Тези машини не изискват каквото и да е допълнение за да се експлоатират при тежки условия - иначе не биха ги взели на въоръжение все пак :-)
ДиДжейДавел
20-06-04, 16:31
Taka e.Ama sega kato govorim za off-road kato razgledam po amerikanskite saitove te naistina karat glavno tiq djipove.Ama za6toto za tqh te sa si po dobri.Ne karat toyoto i drugi.Su6to taka pravqt koli s dvigateli ot 5.0 nagore.Taka4e tova e otnositelno koeto go kazva6 za sravnenie.Taka v rusia karat glavno yaz i land rover.Sega 4e sa propusnali da vpi6at tiq djipove dobre.Gre6ka ama sega da stava takuv problem dali stava ili ne stava.Ima hora koito gi prepravqt i stavat.Tova e!
другаря БЕЗДРУМ
21-06-04, 06:18
а и другите "offroad маниаци".
Бие правите ли разлика между Чероки и Гранд Чероки???
Защото аз споменах Гранда,а не Черокито... :lol:
ДиДжейДавел
21-06-04, 10:51
Taka ne se li razbrahme 4e vseki kato iska da si haresva nqkoi djip da si go pravi.Tova 4e e bil propusnat ot adminisratora v anketata stana takuv problem 4e napravo nqmam dumi.Drugo ti kato se kefi6 na cherokito ne zavisimu dali e grand ili samo cheroki ne zna4i 4e i drugite trqbva da mislqt kato teb.Za6toto za men ama samo za men tova sa si mnogo skapani i skupi amerikanski djipove.Edinstveno Wranglera mi haresva pove4ko.No nqma smisal da se govorqt takiva gluposti.A i nqkade bqh 4el 4e wranglera bez da go pipa6 moje6 da go vkara6 v dosta lo6i uslovia.Vutre daje tapiceriata na nqkoi modeli bila nepromokaema.Ima li takova ne6to.
Венцислав Петров
21-06-04, 12:27
Към момента дискусията започва да се изпразва от съдържание :-( Нека още веднъж да подчертая че клуб OFFRoad-Bulgaria.com уважава и винаги ще поддържа мненията на всички без значение дали те съвпадат с нашето. Но е много важно дискусията да се води с технически аргументи аргументи а не нападки. Още повече това е добър повод всеки да научи нещо от другите или да им каже нещо което те не знаят. Затова нека да разгледаме внимателно Jeep Grand Cherokee и неговите предимства и недостатъци за да имаме претенцията че уважаваме всички мнения и сме готови да им дадем пълна поддръжка и уважение. Откривам нова тема Jeep Grand Cherokee - предимства недостатъци, възможности за приложение и предназначение...
ДиДжейДавел
21-06-04, 20:08
napulno pravilno i dobro re6enie.Vqrno 4e si4ko trqbva da e na nivo.
Венцислав Петров
21-06-04, 21:30
Тъй като странно защо дискусията се премести на друго място където бяхме обвинени че подменяме критериите бих искал да подчертая следното :
Ничие мнение или аргументи по тази тема тук не са пренебрегвани и всеки може да предостави каквито има аргументи за и против - и това е видно.
Защо сме казали че смятаме за валидно участието само на заводски произведени машини - ами защото само така дискусията ще е обективна - ясно е каква е машината и какви са и възможностите - иначе всеки може да вземе някаква машина - без значение каква и при наличие на достатъчно пари и време може да направи от нея и луноход например - но това е неговата машина Х а не Toyota еди кой си модел. За сведение на всички при каквито и да е по сериозни промени по един автомобил за да се движи по пътищата се изисква нова хомологация от одобрен от държавата орган - така е в повечете страни по света т.е. този автомобил вече няма нищо общо с производителя на първоначалният модел.
А по отношение на обвинението че така ще стигнем до танковете - засега форума и дискутираната тема са за колесни машини но пък кой знае - ние много уважаваме танковете :-)
А с твърдението че никой не може със стандартна машина да участва в състезания въобще не сме съгласни - не само че участват но и побеждават всички знаете примерите в България но давам интересен пример в Русия - на най голямото оффроуд състезание в света "Ладога" миналата година победителя беше със съвсем стандартен LandRover Defender например ... също така и състезанията Camel Tropfy - сега G4, също се провеждат с стандартни машини...
http://www.offroad-bulgaria.com/album_pic.php?pic_id=4
ДиДжейДавел
21-06-04, 21:54
Moga li da popitam ne6to.Za6to nqkoi govorqt 4e nqmalo djipove podhodq6ti za off road bez da se pipat vuop6te.Predi6nite yaz-469 si be6e to4no za tova.Blokaji si4ko.A i kakto kazahte moje da se mie ot vutre s marku4a
другаря БЕЗДРУМ
22-06-04, 05:23
форума...
първо не съм се заяждал с никой...споменах Гданд Черокито защото си е оффроад по рождение,с изклячение на това че е доста дълго и малко неудобно поради тая причина.наскоро в една статия за Дискъвърито(ако не се лъжа) ,дадоха доста добро определение затакъв род оффроадшери...цивилизовани оффроад-ери.
значи,Черокито е СУВ,а гранда е ОФФРОАД.това е.който както иска да го разбира.
прав си VPetrov че темата се изроди,ама не е моя вината за това.но ако все пак мислиш че е моя,съжалявам.
ДиДжейДавел
22-06-04, 17:09
Taka moje li da se razberem.Ne se li razbra 4e e dopusnata gre6ka kato ne e bilo slojeno cheroki.Dobre opravena e.Az li4no ne go haresvam.Ako nqkoi misli obratnoto dobre.Ne mi e problem.Edinstvenoto koeto mi be6e 4e govorqt gluposti.Da be6e kazal tuka a ne tam.!
другаря БЕЗДРУМ
23-06-04, 00:25
където искам там ще си го казвам,за каквото и казване да говориш...
VALE???
ДиДжейДавел
23-06-04, 00:37
Sega ti se obidi mai4e.Nito iskam da se zaqjdam nito ne6to drugo.Prosto za6toto tuk se sabirame da si obsujdame si4ko svurzano s off-roada v bg i za tova mislq 4e svur6ihme s sporta po tova.Vsi4ko e svur6eno.Ima tema za cheroki ima si4ko.Tova e.Edinstvenata mi molba be6e za kritikite ima mqsto kadeto moje da gi slaga6.Administratora se e pogrijil za tozi vupros!
Дявол Коледа
12-07-04, 11:58
spored men naistina uaz e nai dobrata ma6ina za off road vav bg prosto zashtot se e dokazal kato mnogo izdrajliv i nepretenciozen 4x4 e razbira se vseki kara kakvoto iska bez zna4enie dali e uaz toyota ili kakvoto i da e bilo no uaz e nennadmita vav po4ti vsiako edno otno6enie imam predvid kakto saotno6enie cena poddrajaka vazmojnosti a tova za balgarina e vajno
ДиДжейДавел
15-07-04, 00:41
Подръжката е до колкото може да се каже евтина спрямо другите джипове.Това прави уаз привлекателен за много хора.Ако имаш тойота и да я ремонтрираш хем ти трябват сумати машинарии и много пари а пък уаза е нещо друго.
Дявол Коледа
15-07-04, 09:23
абсолютно си прав човече не че toyota не е хубав джип но все пак в българските условия уаз си остава най-добрия и лично за мен това е машината само да не беше сас тоя бензинов двигател братушките не са мислили че някога бензина нямам да е без пари :lol:
ДиДжейДавел
15-07-04, 12:58
Не знам другите какво мислят за здравина на уаз ама на мен ми е доказано че това са едни от най-здравите джипове.Които иска да говори каквото иска ама джипа е измислен с тази цел.По новите за които повечето казват е това е по хубав джип са само лъскави.Запомнете че красотата и проходимоста са две различни и противоположни неща поне спорет мен.Красивите джипове са само да си разхождаш гаджето ама за офф роуд са умрели.Такаче.Не знам кои луд ще вкара най-новия ленд круисер.Или пък наи новата G-класа.А пък дали уаз е здрав отидете и питаите руснаците.Или си намерете филм от руско състезание.Кадето са главно Уаз,Лада Нива,Дифендар и някои друг прототип пак с такъв двигател
Vsi4ki gi hvalite mnogo tiq uazki. Az li4no uaz ne sym karal. Ama dopredi dva den si imah ARO s 24-10 motor i uazkovi skorostna i razdata4na. Mnogo dobre se dyrjat. Vla4il sym DT -75 da zapali. Tva 4udo tejalo 8t.
Plamna. Ne sym dovolen oba4e ot skorostnata kutiq, taka i neuspqh da nakaram tretata da ne izklu4va. To nebqha mufi, kolela e nqma. Ina4e motora e jelezen. Predi tav bqh s 24, nego go sasipah s nisko oktanov benzin, e pone az taka si mislq de. Nakraq okon4atelno mu padna tqgata. Ina4e pri -15 si pale6e daje i na gas. Ama kato go otvorih.....
aroto go prodadoh sega sym merakliq na uaz. ste vlqza sled malko vyv foruma za uaz i dano tam nqkoi mi kaje na kvo se dylji tav s treta skorost.
най- добрия джип ? може би добре поддържания ! аз съм авто манияк и Господ ми е дал късмета да си начеша тази краста !сменил съмнад 23 автомобила - повечето магазински ! винаги се е намирало някой , който да каже ,,а бе защо си купи тази марка , а не онази !най-ме беше заболяло , когато преди години си вземах чисто нова поръчкова ланча делта HF-INTEGRALE за незнайни пари и един образ ми рече ,,защо си взе този италянски боклук , а не си взе немска машина ? интересното е че въпросния ,,авер'' караше трабант и никога не беше се качвал в друга кола! това не му пречеше ,,да е капацитет'' по колите !купувал съм си коли които съм карал по 20 дена и съм ги продавал , защото не са милягали на сърцето !
смятам , че един собственик на уаз може да бъде по-щастлив от собственика toyota да речем!най- добрия джип е този който те прави щастлив!другото е късмет !
Язък! За Ланчията май не е трябвало да се връзваш. Мене така ме кефи Алфата, идея нямам що, хубава - хубава, ама много сложна за оправяне. Или Джугана, до свинско квичене:)) А къде по-човешкия 131 - не, утрепи ме, не знам що ...:))
Това любовта май е улава работа:)))
Иван Алексиев
11-05-05, 13:32
Съобразно моя практически опит, и наблюденията ми върху избора на колеги от други геоложки фирми смятам ,че най добрия вариант за България е УАЗ, като в работната практиката се оказва ,че по добра работа върши мадела фургон (буханка) достатъчно е проходима а позволява да натовариш и необходимия брой хора или инструменти. Все пак зависи от работата например за картира не модела "джип" е по удобен докато за сондиране или геохимия по добре си е фургон. Тези неща са отдавна извесни на едни от молкото хора които работят често извън пътя - геолозите. За справка може да се интересувате и скакво работят големите търсещи и проучвателни минни компании у нас. Често се изтолзват и джипове от типа на по луксозните Toyota или Nissan на това е когата се возят шефове или се излиза на оглед извън пътя за кратко след дълаг асфалт (не на фиксирана площ - обект). За надежността на инжекцията ще се види за сега Хънтера не е проплакал, виж в рудник като Елаците не бих го вкарал и то заради нещо за което никой не се сеща отпред е с дискове и ще трябва всяка седмица да ги сменям (натрошената пиритна руда деиства като абразив , а на всичкото отгоре при омокряне се разлага отделяики сярна киселина) барабаните също страдат но все пак по малко. За икономическата целесъобразност при използване на УАЗ и ремонтния потенциал в България няма смисъл да говорим. За справка Асарел, Елаци, Челопеч (BolkanMinerals), Minorko, Martern, Geops, Hereward (ако мислите ,че някоя от тези фирми би се притеснила от парите при избор на друг модел много се лъжете) и други стъпили в България. Разбира се пак подчертавам , че става дума за работни коли , а не тези които се използват от шефове или за предварителен оглед. Не трябва да се забравя че това са коли карани от различни шофьори и напълно заводски вариант, хората търсят печалба и ефективност. Като се замислиш май геологията и минно-добивната дейност е единствената професия у нас при която се налага да се експлоатират коли при условия на постоянен Off-road например при геодезията много по голям процент е асфалта. По различно време съм карал Toyota , Nissan , УАЗ , ЛУАЗ , НИВА сега УАЗ - Хънтер (направо го отделям като отделен модел) за сега печели Хънтара, но има време, карам го отскоро и ще чакам практиката да покаже. Миналата седмица издържа 400 км. "Off-road" без никакъв яд с изключение на един счупен страничен мигач (при пробиване на просека с помоща на ролбара направен от Братя Флекс не смятам ролбара за тунинг той е необходимост в гората) и дълбока вдлъбнатина одолу на задната броня при изкачване на стръмен терасовиден склон (странното е че метала се нагъна а пластмасата разбира се спукана е още там) явно за задната броня също ще трябва да се мисли някога. Странно добре се държат и заводските гуми пътя в района които работя в момента е от гадна хлъзгава глина онзи ден слизах в дъжд който направи две педи дълбоки ровини в пътя и нямах особенни ядове.
Камен Калчев
11-05-05, 15:18
ами и аз смених доста машини но маи за българия наи доброто е niwa i uaz лесно се поддържат,евтини части а и масово се използват по път може и да ти помогне някой човечен колега :roll: ма те май са на изчезване :roll:
tatkobarba
11-05-05, 16:16
Някой кара ли такова?
http://www.balikoi.com/images/Landcruiser%20front.JPG
http://www.cruizers.com/paidads/john/2.jpg
Гледах ги в Косово преди година и се чудех как ли се държат...
Аз джип си нямам и затова се въздържам от анкетата. Иначе съм карал Спортидж, Патрул и ЛендКруйзер ... ама предимно по път (и по работа)
ДиДжейДавел
11-05-05, 21:55
Някой кара ли такова?
http://www.balikoi.com/images/Landcruiser%20front.JPG
http://www.cruizers.com/paidads/john/2.jpg
Гледах ги в Косово преди година и се чудех как ли се държат...
Аз джип си нямам и затова се въздържам от анкетата. Иначе съм карал Спортидж, Патрул и ЛендКруйзер ... ама предимно по път (и по работа)
Братя флекс карат такъв!Но досега аз лично не съм го виждал в действие на участващ!Виждал съм го единствено да дърпа закъсали джипове!
Жоро Хаджиев
13-05-05, 00:08
Гласувах, но за стандартния модел.
Виж ако най-лекият от всички посочени се тунингова подходящо, той ще е най-добрият, а вече няма значение марката! :wink:
Много пъти съм казвал лошо за Хънтера. Преди време разгледах камиончето на Иван Алексиев ... Много думи трябва да си взема назад. Работата е отишла далече, много далече ... Ясно че това не е 10 цилиндров CV-R, обаче пък за разлика от него още е ремонтопригоден ...
alex_markov
13-05-05, 10:17
А така Стефане:) Ще разбереш и ти ИстинаТА - УАЗ Хънтър:)
Страхотна машина, но трябва да се оглеждат реленцата, че при мен едното не даваше добър контакт, но след Компетентната намеса на "Карбон" Плевен по телефона отново ме радва:)
А истината за всеки е различна - най-добрият 4х4 е "моят" (за всеки си неговият:)), всички имаме различни "нужди" едни се състезават, други ходят до вилата..., един има 2-3М Евро друг едвам отцелява до заплата:) така че универсално Най-добър няма, "за всекиго по нещо" - За мен УАЗ Hunter:)
Най добрият 4 х 4 е този:
1. Който си си го купил с мерак.
2. Този който си го събрал с мерак.
3. И този на колегата.
4. И този, който Вушев не го е карал.
точка 4 е малко на майтап / а ма може и да е наистина /
ДиДжейДавел
13-05-05, 23:27
точка 4 е малко на майтап / а ма може и да е наистина /
Защо бе!Сичко което е карал вушев е много здраво!Защото човек който може да кара и прави сичко като по учебник заслужава уважение.А пък машината която издържа при тези условия не се чупи значи е много здрава!До сега до колкото знам вушев е карал много даже страшно много джипове и до сега няма оплакал се от карането му!
Митко/fulda/
14-05-05, 09:47
В края на крайщата , истината е една : мойто гардже е най-хубаво ! :D
Да питам: защо инжекционите да не стават за офроуд ????
какво по хубаво от това да имаш контролирано подаване на горивната смес във всички обороти...
Венцислав Петров
22-05-05, 11:48
Вижте тук:
http://www.offroad-bulgaria.com/viewtopic.php?t=710&highlight=%E5%EB%E5%EA%F2%F0%EE%ED%E8%EA%E0
http://www.offroad-bulgaria.com/viewtopic.php?t=625&highlight=%E5%EB%E5%EA%F2%F0%EE%ED%E8%EA%E0
http://www.offroad-bulgaria.com/viewtopic.php?t=423&highlight=%E5%EB%E5%EA%F2%F0%EE%ED%E8%EA%E0
http://www.offroad-bulgaria.com/viewtopic.php?t=364&highlight=%E5%EB%E5%EA%F2%F0%EE%ED%E8%EA%E0
според мен няма сериен автомобил, който излизайки от завода да е подготвен за тежък офроуд. зада може автомобила да е пригоден за такава експлоатация се налагат доработки, а когато стане дума за такива неща има едно име Jeep Wrangler. първо защото това е първата офроуд машина от този клас конструирана за армията и се произвежда вече повече от 50 години, второ заради огромната и популярност по целия свят и трето заради относително ниската и цена /около 20000$ нова/
вариантите за тунинговане на вранглер са почти неизброими, може да варират от автомобил за всекидневна употреба, през такъв за работа свързана с офроуда, та чак до високите класове на състезателните автомобили.
само списъка на фирмите, които произвеждат тунинг части за вранглер е 10+ страници /списък с имена/
и тук нестава дума за части, които купуваме в суров вид и после доработваме със седмици докато стане, става дума за цели китове, които директно се монтират на автомобила така наречения bolt on
просто това е най - тунингованата офроуд машина в света :idea:
ама Вранглер в американската армия има адски малко. основно бяха Шевролети и когато остаряха конкурса за нов го спечели Хъммър и Додж на 2 място :wink: а в щатите не вкарват Тойота 70 серия по обясними причини-никой няма да купува друго :lol: . а серия 40 там има толкова почитатели колкото и Джип :wink: иначе и аз обичам Вранглера. :wink:
Е, няма ... Всичката професионална техника си излиза от завода готова. Друг е въпроса колко хора купуват такива неща уж като джипове. Как да оправдаеш пред жена си Унимога, или пред колегите някой Лапландер. Сигурно всеки ден ще закъсняваш малко за работа, той по шосето изобщо не може да вдигне повече от 40:)))
Не мисля че Вранглера е много показателен. Той е отделен бизнес, и се произвежда недоправен тъкмо заради бизнеса, даже дума са измислили - афтермаркет:) Изобщо, мошениците зад океана всичко правят така, с транзисторчето никога няма батерии, в кутийката на ЖПС-а го няма кабела, без който не може да работи ... Годишно продават в магазините пушки и пищови на публиката за десетина милиона долара, стотинки, обаче дрънкулки, свързани с оръжието - за повече от милиард, и законопроектите за забрана на пищовите свършват с някоя самолетна катастрофа за неразбралия конгресмен ... Вранглер просто ще трябва да пусне кепенците ако почне да ги избутва от халето готови, това и там си е просто фан-кар, не е нито тамошната жигула, или там опел, нито хубавите им пикапи, с които всъщност си работят.
Лошото е, че по наште земи, уж по условията за безопастност, няма просто машинокомплекти. Забранено, и толкова!((( Та нормалния човек, ъъъ ... истинският ненормалник в смисъл, да може да си сглоби къвто му лежи на сърцето негов си УАЗ:))) Тъпата Европа би трябвало да проявява такъв консерватизъм в пазенето на остатъците от културата си, вместо да забранява ТНТМ-то ... Макар че и в Русия я има тая глупост.
първото нещо на тоя свят наречено jeep е всеизвестния wilis и е кръстено на някакъв герой от анимационно филмче, в промеждутака между двете световни войни, тогава е приет и на въоръжение в армията първо в САЩ а после и в други страни. по негов образ и подобие за създадени останалите такива военни машини, някои са закупили правата, други просто са го откраднали. wrangler е неговия законен наследник, който с времето е еволюирал в една почти човешка машина :)
в САЩ наистина има много тойоти, както и много други автомобили, там има всичко, но за всеки вариант за тунинг, на който и да е офроуд автомобил, който човек може да намери по света за вранглер има поне 10
:))) За пръв път чувам тая легенда за възникването на джипа:)
Прочее, Венцииии! Върни си ми книжката за Джип, тя ми е специална награда от уважавани хора!!!:))
ами то и всички използват ''Ксерокс'' за копирна машина ама т'ва не значи че е първия или най-добрия копир...
просто маркетолозите използват потребителя като стадо.
а колкото до Лапландера- мечтая си за такъв от малък :lol:
не казвам, че вранглера е най - добрия офроуд автомобил излезнал от завода, според мен от никой завод не излизат машини подготвени за тежък офроуд, те се подготвят допълнително, а вранглера е най лесен за подготовка
колкото до възникването на вранглера историята е следната. първо възниква компанията JEEP, която създава WILIS но за съжаление след Втората световна война започва да затъва в дългове и бива погълната от DODGE заради много апетитните си договори с армията, после DODGE също го закъсват и ги купува CHRISLER от тогава, та чак до преди около 5 години те щастливо си живееха под един покрив. след това се сляха с МБ и сега вече има огромна интернационална компания на име даймлер крайслер. това е пътя на името и автомобила JEEP, от както ги има до ден днешен
според мен пък наблюдавайки какво става по света това сигурно е Дефендъра, без да съм му голям фен. това си е оффроудър N:1 в света. и на мен ми се иска да е Ленд Круизера щот съм му фен, но N:1 са си англичаните в случая. Дефендъра си е Костенурката(N:1 при колите) в света на офф роуда. и това не го решаваме ние а милионите за които оффроуда е наш'то Цариградско шосе. Дефендър можеш да видиш във всички трудно достъпни места по света и обикновенно ще е заводски,без никакви ''екстри" и над 25 годишен,но още бълващ огън. та Дефендър...
Венцислав Петров
23-05-05, 22:26
Аз също съм на мнение, че машината, за която има най-много и разнообразни, фабрично изработени тунингови елементи и допълнения е JEEP Wrangler. Причините за това са няколко:
1. Тази индустрия е силно развита предимно в САЩ и Австралия, но не и в Европа и Япония поради множество причини.
2. JEEP Wrangler е много подходящ поради размерите си, цената, пък и кой ли ще вземе на сериозно да (усъвършенства) тунингова за сериозен офроуд машина която е 7 местна или някой от типичните американски автомобили от по 2.5 – 3.5 тона? Това също се прави там, но е много по-малко разпространено, по-скъпо е и е съвсем друга тема.
3. Сериозното офроуд усъвършенстване (тунинговане) все пак има смисъл там, където може да се намери и място за каране или поне пробване на машината. В Япония, за да се накаля предполагам, че трябва да се внесе кал от някоя от близките страни пакетирана на по сто грама. Аз и Брат ми известно време прекарвахме част от годината в Сингапур и да ви кажа там местните притежатели на подобни автомобили ходят до Малайзия – в страната си нямат място, където може да се намери кал... Много подобно е и положението в Европа. Почти няма страна от Западна Европа, в която да може да се кара истински офроуд и това да не е полигон или нещо подобно. Освен това изискванията по отношение на допълнителните аксесоари и допълнения в Европа са изключително стриктни и почти невъзможни за изпълнение. Например тръбите и каквито и да ролбари, метални брони и т.н. са абсолютно забранени без шанс да се хомологират. Всяка промяна например монтаж на лебедка задължително се одобрява и вписва в талона и т.н. За който ще ми възрази, че е виждал подобни машини в Германия го информирам, че много от промените са сравнително отскоро и не важат за заварено положение, но вече не става.
4. Австралия е страна, която има нужда от офроуд машини и там те обикновено са необходими за обичайния живот в провинцията, а не са за забавление. Поради тази причина и Австралия има сериозна индустрия за тунингови аксесоари и допълнения. Но поради чисто географски причини там популярни са японските машини въпреки колониалното минало и връзките с Англия, а за машини от САЩ да не говорим. Но поради чисто индустриални и политико-икономически причини цените на всичко в САЩ са по-ниски включително и за подобни аксесоари.
според мен пък наблюдавайки какво става по света това сигурно е Дефендъра, без да съм му голям фен. това си е оффроудър N:1 в света.
Ъхъ, в цял свят и околните села ... Британската империя никога не е била целия свят. И затова целият бивш СССР и половин Южна Америка карат УАЗ, целия Среден Изток воюва на Тойота ... Колко Ровъра изобщо са произведени, а?
Айде кажи три реални технически предимства на нещо пред другите, и тогава може да обявим нещо за най-хубавото. Смислени критерии ми се виждат проходимост, ремонтопригодност, товароподемност ... Може и цена.
И още нещо. Не бъркайте състезанията с живота. Милиони хора по света където няма неонови реклами карат милиони заводски джипове, и оцеляват само благодарение на тях. Не знам дали това е "тежък" или "сериозен" или друго нещо измислено от граждани с меки китки офроуд. Това което съм виждал сам не е много, но обичайните представи за ада са смешни в сравнение с някъдето. И там всякакъв "тунинг" издържа даже по-кратко от времето което е отнел ...
Даже в Странджа и в Осогово не виждам много бракониери на ровъри, пари ли нямат, или не знаят кое е истински хубаво ...
дифендара е според мен най - добрия сериен офроуд автомобил но не е пригоден за тежък офроуд, защото лесно се троши, адски трудно се ремонтира и частите за него са дефицитни навсякаде по света, освен в англия.
зада не съм голословен имаме 3 дифендъра /нови/ и един рейндж ровер класик
вариантите за тунинговане се броят на пръсти, струват много, трудно достъпни са и пак нестигат за тежък офроуд и най - важното, единствения двигател, които може да се монтира фабрично е Td5 122 кс., което според мен нестига
дифедъра е автомобил за работа, издържа на идиоти шофьори, минава по всякакви пътища, вози /по книжка/ 9 човвека с багаж, тегли огромни ремаркета, икономичен е
а колкото до крузера, там е много важно за кой точно става дума, защото ако е ленд крузер 120 според мен той няма място в тази дискусия, това е т. нар. SUV /лека кола с големи гуми/
Изобщо не става дума за безрамни третонетки, а за нормални камиончета половин и тричетвърти тона. 9-местния ровър и близко не се е търкалял до разните вранглери, газове, уазове и прочее тлк чак до 90 серия по геометрична проходимост. Айде, вранглера ще го дръпнем настрани, той е малък. И ГАЗ-69, и него го пишем при вилисите, да не се бърка. Сравняваме, давай.
Венцислав Петров
24-05-05, 00:12
Вижте сега, аз съм от групата на УАЗ-те но не се опитвайте да освирквате Defendera че накрая ще ви се смеят. Легендарна машина е, и си е заслужил славата. Има вариант къс с геометрична проходимост с 2 градуса отпред по-добре от УАЗ-а. Това че частите са му дефицитни е вярно, че са скъпи също. Да много хора твърдят че постоянно се поврежда - така говорят и за УАЗ-а е и? Има няколко теми по въпроса добре ще е да ги погледнете. И внимавайте че като се появи Yaro ще го загазите :D
90 не е 9-местен. И не съм сигурен колко му виси РК, май е по-ниско от противопоставените.
А изобщо дифендъра е известен с това, че се чупи като УАЗ, с това и предизвиква смях. Понеже УАЗа в магазина струва 6-8хиляди долара, а онзи - не. Поговори ако искаш с началника на транспорта на мобифоните да кажем, или с техниците от сервиза на ровър. Нищо с такава цена просто няма право да е толкова чупливо. И няма смисъл за Кемъл-трофи, и прочее смразяващи по цената си рекламни кампании, чувал съм ...
Ставаше дума общо взето за интегрална оценка, експлоатацията на нещото също е по-обща работа от това, че нам си кои гайки в него са най-хубавите на света.
Ъхъ, в цял свят и околните села ... Британската империя никога не е била целия свят. И затова целият бивш СССР и половин Южна Америка карат УАЗ, целия Среден Изток воюва на Тойота ... Колко Ровъра изобщо са произведени, а?
Стефане, мисля, че не си прав.. :) Съвсем не тръгвам да опонирам с мисълта, че Дифендъра е най-великата джипка (наивно е някакси, независимо "от кой отбор си":)), но докъм средата на 90-те години на миналия век беше произведена милионната машина, все пак никак малко за компания, които произвежда единствено 4х4 машини, като далеч над половината са в движение все още. Едва ли има смисъл да спорим кой континент на коя машина принадлежи като каране и популярност, но мога да те уверя, че Южна Америка далече не е континента на Уаз-а или поне не само на него.
В тази връзка - ООН след като избраха Нисан за основно 4х4 - едва ли разумен човек смята, че Нисан-а е единствен (с изявена почит към Патрол-а).. :)
...Айде кажи три реални технически предимства на нещо пред другите, и тогава може да обявим нещо за най-хубавото. Смислени критерии ми се виждат проходимост, ремонтопригодност, товароподемност ... Може и цена.
И още нещо. Не бъркайте състезанията с живота. Милиони хора по света където няма неонови реклами карат милиони заводски джипове, и оцеляват само благодарение на тях. Не знам дали това е "тежък" или "сериозен" или друго нещо измислено от граждани с меки китки офроуд....
Може би е добре да припомня, че преди да почнат да правят джипове с дизели с модерна електроника, англичаните десетилетия наред бълваха съвсем здрави и непретенциозни машини.. Може би пък ти да ми кажеш кое не е толкова ремонтно пригодно на един Ленд Ровър Серия 3 сравнено с Уаз??.. Бъди сигурен, че и при "алуминиевия Ленд Ровър" можеш д направиш ремонт насред полето/ пустинята/ блатото с подръчни средства - чук, гайки и съчки.. :) И само защото Ленд Ровър в България не е никак популярен по ред причини и явно не особено тачен в определени руски форуми не го прави по-лоша, по-нерементно пригодна и т.н. и т.н. машина... Или? :)
дифендара е според мен най - добрия сериен офроуд автомобил но не е пригоден за тежък офроуд, защото лесно се троши, адски трудно се ремонтира и частите за него са дефицитни навсякаде по света, освен в англия.
Go go go,
Ще споделиш ли кое на Дифендъра се троши лесно - т.е. представлява детска болест или поне във твоята практика с Вашите 3 Дифендъра се е оказало така? :)
...вариантите за тунинговане се броят на пръсти, струват много, трудно достъпни са и пак нестигат за тежък офроуд и най - важното, единствения двигател, които може да се монтира фабрично е Td5 122 кс., което според мен нестига
Go go go,
Смятам, че съвсем не си прав. Наистина, Дифендър не може да се похвали с такова разнообразие на фирми за тунинг, както Ренглър, но пък и нужно ли е? Едва ли има световно известна офроуд тунинг компания, която да произвежда да кажем за японските отличници и да не прави и за Ленд Ровър :?: :!: А в добавка към въпросните компании, преживяват добре и куп други, които са пуснали котва навсякъде по света, където се карат Ленд Ровъри. Само като пример ще кажа, че Ленд Ровър ЮАР (изцяло независима от Солихъл - щаба на ЛР във Великобритания) бълва модели и модификации на Дифендър, за които на Острова не са си и мислили.. При това от десетилетия.. :)) Да не говорим за Испанските и Латино-Американските версии на Дифендър-а и тунинг китове.. Това за мен не е никак оскъдно..
Относно Td5 (122к.с.) - съжалявам, че човек като Иван Иванов (съзтезател) не се изказва тук, защото в негово лице всички ще почерпим вода от източника по темата Ленд Ровър, а не врели-некипели.. Човека участа в немалко съзтезания именно с този двигател (доста модерен, пълен с електроника и тотално неудачен за офроуд според мнозина) качен на силно модифициран Рейндж Ровър Класик. Подозираш ли че е направил грешен избор и не е могъл да избере 4-литровия осмак например?.. Казвам това имайки предвид неговото отлично познаване на марката а и професионалната му насоченост - шеф на сервиза в Дару преди и сега в Мото-Пфое.. :)
За съжаление в момента единственото предложение за моторизация за Европа е Td5, но до съвсем скоро не беше така.. Вероятно и при другите марки е така, но Ленд Ровър до преди 2 години за Европа и до момента за повечето места по света предлагат избор на двигател ако закупиш машини над определен брой..
...Даже в Странджа и в Осогово не виждам много бракониери на ровъри, пари ли нямат, или не знаят кое е истински хубаво ...
Както писах по-горе а и преди съм споменавал - в България Ленд Ровър е твърде малко познат.. Често дори и принципно образовани в областта хора говорят невярни неща базирани на информация тип "на ухо", както за нереални минуси, така и за такива плюсове.. Картинката години наред беше една и съща - мутрата отива в предишния представител на LR за да си оправи или вземе направо нов Баварец и междувременно - "Я, джип! :shock: Я да 'зе'ем един.. А я и едно Фрийлендърче за гаджето".
Заключение:
Уважаеми колеги, нека отново да не преминаваме в излишни препирни кой е по-по-най.. Хората, които си карат машините и те им служат вярно от години, независимо дали е Дифендър, ТЛК или друго си знаят най-добре..
ама наистина оффроуда не е само да скачаш от 20 метрови скали или да изкачваш 65градусови наклона със ъпгрейднат до неузнаваемост автомобил.основната му идея си остават пътешествията на далечни и непознати места и евентуалната готовност на машината да ''поеме'' по трудни терени и препятствия.под пътешествие разбирам дистанции повече от 1000км. а тука един човек попита дали ще стигне със УАЗ до Англия. ами рисковано си е. УАЗ-а е уникален автомобил,ама не вярвам и най-големия ентусиаст да тръгне на пътешествие с него,освен ако приключение за него не е да лежи постояанно под колата,ма не вярвам щот това не е нищо ново за мене. Вранглера също не го виждам (а и не съм виждал) за тази цел по ред причини- ограничено до влудяване вътрешно пространство. какво остава- Тойота ЛК или Деффендър. ами хората по света май тях използват.каквото и да си говорим за геометрична проходимост, ти не си тръгнал да мериш рамповия индекс на окачването а и колко ли ще ти потрябва тая "невероятна'' разлика в геометричната проходимост.то ако е така сигурно излиза че това Паджеро дет има ръчка вътре да откачаш стабилизатора е най-бесния оффроудер без изменения.стига де.абе чудя се ако се замислиш Стефане дали няма да се съгласиш с мен.аз във ника'в случай не съм фен на Англииската Велика Империя,а по-скоро обратното.ама т'ва за деффендъра е голата и болна истина.и на мен ми се иска УАЗ-а да е номер 1(обичам го повече от родината си) иска ми се да е и Тойота (карам такава и съм имал и преди и Я обичам). ама...
пък ако толкова се запънем може да си цитираме и цифри, ама го намирам за досадно и тъпо(въпреки че ги проверих).
ама е много гот да има спорове 'щот се запъваме и четем още и още което е супер. та давайте... :wink:
П.С. всичко го пиша със приятелски чувства и усмивка на уста :lol:
'ми Стефане абсолютния шампион на оффроуд в Русия кара Деффендър а не УАЗ :oops: . Но с това не казвам,че УАЗ а е лош.просто е малко по-назад :wink:
А за мен най-добрия сериен оффроудър е олекотения десантен Деффендър,после номер 2 е Литиса, номер 3 Кюбелвагена(това си е легенда,която по геополитически причини си остава недооценена и недоразработена ). а в същото време "победителя" от войната Уйлис става звезда :evil: . ами замислете се че ако германците дълги години нямаха забрана за военни разработки какво ли чудо щяхме да имаме по безпътищата (все пак Г-вагена не е немски). абе верно дет вика Стефан що няма бракониери със Ровер. ами защото има Текезесарки Стефане за това. :wink:
Ех, ех ... Май някакси предложих да не мислим за състезания, а? Ставаше дума просто за работен добитък. За да приключим с тия с каските, не знам на какво казваш абсолютен шампион, там карат разни стилове, и колата на никой от победителите от профито няма много общо със завода.
Даже и критерии предложих, общоприети, прочее ... А тука - Кюбелваген. Ми той е 4х2, и не знам на какво казваш офроуд по повод фронтова кола, обаче проходимостта на тия неща се осигурява от ръцете на пехотата. В ЮАР вали един месец в годината, и там и танковете са колесни, изобщо си нямат гъсеници, ама ще ме извините, обаче по непреодолими лични причини не ми се говори за това място. И за половин Южна Америка казвах, например 30 000 машинокомплекта годишно за Колумбия, там нещо все воюват, и не знам какви още за къде. И е естествено географски да превалират тия или ония на разните места, май нещо бързо се забравят лафове като зони на влияние, марионетно правителство, и други части от политиката. И историята.
Или се поинтересувай от автопарка на наемниците в Ирак, втория по численост контингент след американския. В новините свенливо им казват "частни охранителни фирми". Същото е и в Ангола, Мозамбик, Судан, Чад, прочее екваториални Африки. УАЗ. Или ония не знаят кво е умирачката, и не им се живее? Наемници, тъпи значи ...
Текезесарки ... Те са СПРЕНИ от производство преди 41 години. Вървят. И нямат фирмен сервиз. Не виждам велики ровъри по 200 лева в движение, които ония хорица да могат да купят. Иначе баба Пенка ще тича пеш 30 километра с 50 кила житце на гръб до мелницата, щото иначе изобщо няма какво да яде. А ти ако имаш съвест ще си бутнеш ровъра в дерето, ще се напиеш, и ще скочиш подире му като видиш тая работа. Ако не - сигурно не аз съм ти съдия, живей както можеш ...
Колко е опашката в сервиза на ровърите? Колко издеяниха в полицията? В какви географски зони живеят? Тия които живеят, по технологии от кои години са правени? Какво повече са показали от аналозите си?
Знам какво е да обичаш, знам какво е и да мразиш. В случая става дума за друго.
ми май мноо се забатачихме с тоя деффендър.аз си запазвам мойто мнение ти твойто.ама не разбрах къде си видял УАЗ на експедиция освен в Монголия. кюбела (може би не си разбрал) го споменах като концепция и литиса също.а в Русия не знам колко години не си бил ама УАЗ по улиците го карат само куките(поне в Москва).а останалите които го карат е щот като мен нямат достатъчно кинти да си земат Дефендър.и същото като и за текезесарката може да видиш серия 1 на ЛР да се търкалят по улиците и по обявите за тамошни 200 лв.
ами бесен съм щото не аз съм направил България бедна (може би все пак си оставам последния балък,който е платил 2400лв. мито за 15 годишна Нива и може би няма да ми повярвате защо съм го направил) ЗАЩОТО СЪМ ЧЕСТЕН М...А М.. :evil:
абе поне си пс...м и мога да спя спокойно.и си споря и мога да спя спокойно и т.н. и квот си имам си е мое.и си мечтая за ТЛК хеви дюти.та Стефане не ме включвай моля към определени съсловия.
това което говоря тук за Дефендъра е от видяно и научено по света.все пак има и други трасета освен каменната кариера до софия.а цифрите сигурно и тях ще ги оборваш така че не виждам смисъл да ги цитирам.ще кажеш маркетология и т.н. ама аз лично не съм видял никъде УАЗ освен в част от бившия червен лагер а там има и Деффендъри много. Та не знам... Сигурно луди или прости хора.Бе я дай да земем да ги открехнем ние тях с по някоя текезесарка...
И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ КАЗВАМ ЧЕ УАЗ Е ЛОШ.
И аз много си го обичам. ама е след Деффендъра де.
странно тоя пуст деффендър зе че се намеси и в тия сфери на влияние дет преди Великите Англичани само ги псуваха. абе добър си е и т'ва е.а тия наблюдения от Мобифонските и полицейските ЛР е смешно.че земи питай и Енергото за Аро, пък то и него да му се невиди зеха да го произвеждат в южна америка.сигурно и то е топ концепция. пък по твойта логика за безраменните боклуци незнам как ще оправдаеш че нивата е с пъти по продавана и позната от УАЗ по света. завалиите явно там били без мозък... деффендъри некви а...
и за ралика от теб аз не знам какво е да мразиш.
МИР както са викали едно време. :wink:
тук е момента да се извиня, като видях в темата 'тежък офроуд' и веднага си представих състезания, траяли, рок кролинг и такива неща, а явно вие сте имали предвид нормален офроуд.
при това положение директно подкрепям дифендера няма друг такъв сериен автомобил на пазара в момента, това е работния кон
стефане уаз е страхотна концепция но изпълнена по най - безобразния начин, ако тия автомобили се произвеждаха в германия може би компанията ленд ровер нямаше да съществува
Не мисля, че Ленд Ровър съществуват само защото друг класен джип - Уаз например, страда от качество в изработката, или обратното. Все пак, наистина Уаз не се произвежда в Германия, но так пък се прави Г-клас, който смятам че всички сме съгласни, че е достатъчно качествен джип. Ще дам и още един пример - Австралия: там японската техника (Патрол и ЛК) е с много крачки напред пред Ленд Ровър откъм части, наличности, дилърска мрежа и т.н., въобще 'Грижа за клиента'. Това не пречи Ленд Ровър (най-вече Дифендър 110 и 130) да имат верни почитатели и щастливи собственици а и Д110 и до момента да е избора за армейски автомобил (с дизелов мотор 3.9 на Исузу).. :)
По повод не доброто качество на изработка на Уаз - за да бъда безпристрастен ще трябва да кажа, че и при Ленд Ровър, в частност Дифендъра често има пропуски (казвал съм го и друг път).. Не мисля, че тук има смисъл от този аргумент, но все пак Дифендъра е един от твърде малкото автомобили (джипове де) в днешно време, където е запазен ръчния процес на изработка в максимална степен. Защо това е останало така, нужно/ ефективно и т.н. ли е, това е друг въпрос..
Митко Фулда го каза най-точно в тази тема касаеща "Най-добрия 4х4 :)", няколко постинга назад, цитат :
В края на крайщата , истината е една : мойто гардже е най-хубаво ! :D
Offtopic:
А най-е хубаво света да е шарен и да се радваме на живота и джипката, която сме избрали.. :D За мен ще е по-интересно ако се съберем да покараме и има от всички марки по малко, отколкото да сме отбор мотивирани юнаци с 24 Дифендъра например.. :lol: :) :D :D
Венцислав Петров
24-05-05, 11:16
Да, вижте както винаги в думите на всички ви има голяма доза истина и въпреки всичко сте на различни позиции. Всъщност нещата стоят според мен така:
1. УАЗ-а е най-съвършената конструкция на машина 4х4 правена някога (говоря само за серийно произвеждани машини) в която обаче никога конструкторите не са се интересували, че ще се возят хора и затова в нея има само функционалност и нищо повече. Този факт е и причина за отричането му от много хора, които искат поне някакъв минимален комфорт. Ако не мислите така, моля да ми посочите друга серийна машина, която тежи 1650 кг., може да натовари 800 кг., да тегли гаубица в същото време и да е с клиренс 30 см. както си е излязла от завода. Или пък ми посочете машина, която има 5 врати, дълга е колкото УАЗ-а и може да побира 8 човека с пълно бойно снаряжение.
2. УАЗ-а е може би най-ремонто пригодната машина или поне една от най-удобните за целта. Може да му се направи основен ремонт на полето без никакви специални условия за няколко часа. Е тук въпросът е колко хора се интересуват от този факт в наше време и колко от тях всъщност имат необходимите умения, за да го направят?
3. УАЗ-а има доста дълъг период от края на 88-89 г. до към 2001г., в който е произвеждан от най-некачествените елементи в света. Този период е и основополагащ за неговата слава на изключително некачествен. Дори и сега обаче проблемите с качеството са налице и те едва ли ще бъдат решени някога при неговата пазарна цена.
4. УАЗ-а е машината, която дълги години е произвеждана от демотивирани хора работещи за по 30$ месечно и болшинството напълно незаинтересувани от това, което правят. Има дълги периоди в историята на завода и неговите последни години под държавно управление, в които УАЗ-и са сглобявани от бригади студенти, учащи се и въобще както ние ходехме да вадим цвекло там са сглобявали УАЗ-и. Мисля всеки ще си направи извода защо има болтове, които са забивани, а не завивани и т.н. Едва ли има обаче друга машина, която сглобена от подобни части, в такива условия и от такива хора все пак да може да измине и един метър? Я си представете един Мерцедес Г сглобен така...
5. Дълги години нито завода нито стотиците му доставчици са спазвали каквато и да е технологична дисциплина. Множеството от произведените детайли и комплектуващи освен по-форма нямат нищо общо с конструкторската документация и изисквания.
6. УАЗ-а наистина се продава в страни от Южна Америка поради традиционни връзки, цена и факта, че е добре познат там още от времето на, Че и революционните движения, но първо сега не се изнася в толкова много бройки, второ износа за там е само и единствено с дизелов двигател Андория – полски, който е много популярен там, а според мен осакатява машината.
В предвид на изложеното по-горе моят избор е УАЗ, но нека да представя и другата страна, за да бъда честен и коректен. При мен и Брат ми той не е машината, с която вършим работа, за целта си караме други коли. Имаме достатъчно време и желание, за да правим какви ли не корекции по елементна база, изпълнение и т.н. Вложили сме много пари и труд в нашите УАЗ-и за да станат това, което са и имаме още много работа. Не се интересувам от комфорт, не ме притеснява не синхронизирана скоростна кутия и липсата на хидравлика на волана. Имам необходимите познания, за да не ме притесняват възможните работи по автомобила и т.н. и знам добре от коя страна се държи гаечния ключ. Ако нямах необходимите знания и желание да се цапам с грес и масло, но пък бих искал да имам ултимативна машина, с която само да карам офроуд и нищо повече бих си взел JEEP Wrangler, защото е малък евтин и мога да направя почти всичко от него. Ако имах нуждата от ежедневна работа със здрава машина и същевременно ми плащат добре, нямам желание да се занимавам със сервизни проблеми и машината ще е карана от мои работници някъде по планините щях да си взема Toyota, Defender или Patrol. Ако пък машината трябва и жена ми да я кара, избора веднага се променя коренно и се насочва към SUV.
Всичко казано по-горе е валидно за класическия УАЗ военно изпълнение с редукторни мостове. Към момента всъщност има и УАЗ с инжекционен двигател 152 конски сили с други мостове и т.н. Той също е добра алтернатива за всеки, който не се плаши от гаечния ключ. Справка Иван Алексиев, човек, който си вади хляба с работата си, която е свързана с обикаляне по планините.
Въобще независимо от моя избор аз си оставам на позицията, че всяка машина има плюсове и минуси в зависимост от конкретното приложение, изискванията на собственика и целите, които са поставени. Нали затова е и този форум, за да се обсъждат разните детайли и всеки да може да направи правилния избор.
Мда.
Изкуството на спора е общо взето в това, да намериш грешките на опонента, и да кажеш свои необорими съображения. А да повториш хиляда пъти едно и също без доводи също е изкуство, само че се казва пропаганда.
Жалко. Макар че младостта е лесно лечим порок ...:)
Ако бяхте тръгнали да казвате нещо за железата в тия коли, без всякакво колебание щях да ви кажа всичко хубаво което знам за тях.
АРО фалира, и никой няма желание да прави нищо с тоя завод, явно ще го дадат на техните си цигани за желязо. То беше произлязло изглежда от Тойота 40. Румънските консруктори имат неудържимия стремеж да удължават всичко до което се докопат, за да го модернизират и произвеждат. Изглежда национална школа в инженерството:) Така че в тоя клас остават само УАЗ и Тойота. За нея казвах по-малко, само защото просто тя няма реална роля в стопанството на нашата си страна, и в никой случай заради специално отношение към УАЗа. Дори никога не съм имал истински УАЗик, само си мечтая, и явно така и никога няма да имам. Обаче това е друга история.
ами преди около 2 години във едно от най-големите списания за оффроуд в германия имаше шестмесечна анкета за най-голямото събитие в света на оффроуда до сега и на първо място колкото и странно да е за германия беше УАЗ- най перфектната машина правена някога за мръсните пътища.ма не го споменавах за да дразня Стефан.(кат се дразни пише интересни неща :lol: )
Стефане и аз го обичам УАЗ-а.
това дет го пиша е за да има спор пък и е голата истина.
И ЗА МЕН ЛИЧНО УАЗ -А СИ Е НОМЕР 1.
ама не определяме ние какво става по света.пък за млад може да поспорим.аз съм млад по душа ама годините ми са си доста.
ама съм доволен че ми даваш 19 години а те са x2 почти.
ами добър разговор се получава.
давайте следващата закачка... :wink:
тук е момента да отговоря на yaro за слабите места на дифендъра
най - голямата болка на тия машини е в предните главини. те са с ябълки, като на уаз и тойота но малко по - други :) проблема е зимата, по ябълките се натрупва лед, който срязва семеринга, който държи маслото на главината вътре, то истича и главината блокира. един брой такова нещо струва доста пари и се чака с месеци, а през това време автомобила е паметник.
когато излезнем извън пътя с тази кола, идва и другия проблем, много са и слаби кормилните щанги и при блъскане из разни чукари се кривят, ако удъра е по силен се скапва и кормилната /секторната/ кутия
двигателя/чето/ е слаб и когато се кара дълго време в по високи обороти на бавни предавки загрява /прегрява/ това още несме го остановили, от какво е но май нещо фабрично е сбъркано в термостата защото зимата тия коли адски трудно стигат работна температура
скоростната кутия е малко по особена, работи с мало за автоматик и зада има смазване там са завряли една помпа, която е с текстолитови колела, които понякога се трошат /рядко се случва/ но тогава смазването спира всичко се троши, а ние разбираме последни
и сега няколко думи за самото каране
автомобила е създаден противно на всички закони на ергономията, седалките са ассиметрично разположени спрямо волана и педалите, самите седалки са асиметрични, няма утопление през зимата, в първия половин час от пътя, а на задните седалки никога. ако колата е с климатик, той духа точно в колената и се хваща артрит, и други такива
това са разбирасе само лошите страни има и хубави но тях май повечето от нас ги знаят :lol:
а колкото до двигателя на иван иванов, той не е съвсем същия, неговия ако не се лъжа от рейндж ровер и е 160+ кс, освен това още са го пипнали, но това са слухове, само той си знае, какво има под капака
Венцислав Петров
25-05-05, 10:02
най - голямата болка на тия машини е в предните главини. те са с ябълки, като на уаз и тойота но малко по - други Smile проблема е зимата, по ябълките се натрупва лед, който срязва семеринга, който държи маслото на главината вътре, то истича и главината блокира. един брой такова нещо струва доста пари и се чака с месеци, а през това време автомобила е паметник.
Defender-a винаги е бил в стихията си в страни с топъл, пустинен или пък морски климат като в Англия. Въпреки станалите напоследък реклами със замръзнал и покрит с лед автомобил това не е любимото му място.
двигателя/чето/ е слаб и когато се кара дълго време в по високи обороти на бавни предавки загрява /прегрява/ това още несме го остановили, от какво е но май нещо фабрично е сбъркано в термостата защото зимата тия коли адски трудно стигат работна температура
Дизелите по принцип не харесват да ги третират като F1, повече харесват камионния режим, бавно и спокойно. Стихията на Defendera не е на пътя, а извън пътя двигателя му е достатъчен с всички характерни особености на дизела разбира се.
автомобила е създаден противно на всички закони на ергономията, седалките са ассиметрично разположени спрямо волана и педалите, самите седалки са асиметрични, няма утопление през зимата, в първия половин час от пътя, а на задните седалки никога. ако колата е с климатик, той духа точно в колената и се хваща артрит, и други такива
Нали не става дума за УАЗ? :D Шегувам се. :D Седалките на всички супер истински офроудери са разположени асиметрично спрямо волана. Това се прави поради факта, че се очаква тези автомобили почти постоянно да са в ситуация, при което от водача се иска да гледа през отворената врата, лесно да се покаже от нея докато кара, и естествено много бързо да скочи оттам, ако се наложи.
Проблема с парното е характерен за съвременните дизели, малко топлина остава, даже забелязвам, че започват да слагат отделни дизелови печки напоследък, това е добро решение по въпроса. А отпление на задните седалки на истинския офроудер за какво му е? Там се вози войската, то и без това си е екстра че са вътре а не вън в калта, сега пък и отопление :D
Тедо /LJ73/
25-05-05, 11:34
Нали не става дума за УАЗ? :D Шегувам се. :D Седалките на всички супер истински офроудери са разположени асиметрично спрямо волана. Това се прави поради факта, че се очаква тези автомобили почти постоянно да са в ситуация, при което от водача се иска да гледа през отворената врата, лесно да се покаже от нея докато кара, и естествено много бързо да скочи оттам, ако се наложи.
Проблема с парното е характерен за съвременните дизели, малко топлина остава, даже забелязвам, че започват да слагат отделни дизелови печки напоследък, това е добро решение по въпроса. А отпление на задните седалки на истинския офроудер за какво му е? Там се вози войската, то и без това си е екстра че са вътре а не вън в калта, сега пък и отопление :D
на моя лендкрузер има отделна духалка за задната седалка, а парното загрява за 3-4 минути и пуска топло, дори когато стрелката за температурата още не е мръднала от крайно долно положение...
проблема, е че двигателя загрява, като се кара на бавните, а камионския режим неможе да се поддърва дълго, тъй като няма мощност и по стръмни искачвания се налага повечко газ /сичката :twisted: /
това според мен е заради отношението тегло мощност, 122кс за 2,4 тона за сравнение вранглера е 177кс за 1,4 тона
за удобствата, това наистина не е майбах и не се очаква да е супер комфортно, но там има неща, които съм сигурен, че нарочно са направени да са неудобни :evil:
LJ73 знам, че това което караш е страхотна машина но за съжаление отдавна не се произвежда, не нейно място има крузер 120 :cry:
Кривите седалки са по-общ, и неотменим проблем. Т.е. те са си съвсем прави, ами волана идва накриво. Специално за ровърите, понеже изначално са с десен волан, по рождение не е толкова зле, обаче отляво става кофти. В Буханката е още по-зле, там осезаемо излиза под ъгъл. Нищо не може да се направи, кормилния вал върви под ъгъл спрямо надлъжната ос заради кинематиката на дясното колело. И то иска да участва в левия завой.
А дизела колкото е хубав, толкова е труден за оптимизиране. Той по принцип е най-студения мотор, и е алчен, нищо не дава за отопление. Като че ли най-полезното нещо е да се сменя термостата за зима - лято. И жалузи, може да изглежда архаично, ама не е. Аз нямам само щото не съм намерил толкова голямо черчеве. Хем и пазят от кал. Не знам какъв е радиатора, за да не грее толкова през лятото, може да се сложи хоризонтален, обаче и това не дава кой знае какво.
Тедо /LJ73/
25-05-05, 13:15
LJ73 знам, че това което караш е страхотна машина но за съжаление отдавна не се произвежда, не нейно място има крузер 120 :cry:
А-аа, грешиш колега! Произвежда се, но само за Австралия /май и за Япония/! Слагат 4.2ТД с 167кс и 460Нм при 1400об
в Европа са някъде докъм 95-96-та и определено са едни от най-добрите варианти за 4х4 за 10-ина хиляди евро...
имах предвид че тези коли не са достъпни за нас, а за втората употреба е ясно - има достатъчно :)
а за седалките в дифендера, те наистина са криви, освен че са асиметрично разположени, облегалката от едната страна е по - дебела /от страната на вратата/. това е защото в повечето случаи между двете предни има трета седалка за някой наказан и там извивката на облегалката е по плавна отколкото от страната на вратата. дългото седене отпред води до болки в кръста, седенето на втория ред седалки е екстемно, а на пейките в багажника си е направо предизвикателство :shock:
Тедо /LJ73/
28-05-05, 11:09
наистина не са достъпни... защо никой не внася от Япония... руснаците отдавна са "открили", чи внесените от там коли са по-добри... а и за офроуд едва ли е толкова важно, че са с десен волан...
Митко/fulda/
28-05-05, 12:17
Аз съм пробвал да карам кола с десен волан и повярвай , удоволствието е далеч под средното :evil:
напълно съм съгласен с Митко. и аз съм пробвал с десен волан и ми беше леко казано неприятно.въпреки че имам доста опит да карам с лявата ръка(дясната ми е била 1.5 години в гипс и шини и си карах) но аз дори другата гледна точка отдясно не мога да приема.иначе и в германия се нямират добре подготвени оффроуд машини с десен волан (но от Острова а не от Япония) и обикновено се продават на безценица,защото на никой не му пасват.говорил съм със собственици и те така- за офроуд мислиш няма значение и т.н. а като пробват се разочароват.а вече мисля и в русия ще забраняват машини със обратен волан.доста си е опасно.а да ги преработиш, е по-добре да си купуваме по-скъпи ама нормални :wink: .
в тоя ред на мисли марките които произвеждат в момента годни за сериозен офроуд машини се броят на пръстите на едната ръка.
ленд ровер, jeep, нисан, уаз*
*става но със забележки :lol:
в тоя ред на мисли марките които произвеждат в момента годни за сериозен офроуд машини се броят на пръстите на едната ръка.
ленд ровер, jeep, нисан, уаз*
*става но със забележки :lol:
Ти с четири пръста ли си на ръката.Я виж дали не си забравил нещо.:D
Yordan Kolev
20-02-07, 23:50
Е къде без Г-то бре :lol:
А аз си мисля,че моя джип е ННААЙЙЙ-ПРОХОДИМ!!!Четете темите във форума от последната година насам!:D :D :D
Моя е най-проходим. На асвалт. :lol: :lol: :lol:
Моя е най-проходим. На асвалт. :lol: :lol: :lol:
Пламене,
не бъди толкова сигурен...
Знам една отсечка между Припек и Генерал Гешево (в твоя район), където денивелацията на 1 метър асфалт е до 40 метра...
Само да си сменя подписа и ще те водя там :)
Тедо /LJ73/
21-02-07, 15:54
Знам една отсечка между Припек и Генерал Гешево (в твоя район), където денивелацията на 1 метър асфалт е до 40 метра...
това асфалтирана язовирна стена ли е?
Пламене,
не бъди толкова сигурен...
Само да си сменя подписа и ще те водя там :)
Обади се като идваш да я изям тая денивилация.:-D
това е част от трасето, с малко по-малка денивелация на асфалта... :)
http://ftp.domainbg.com/Petya/shose2.jpg
Освен,че не видях кирилица,не видях и технически аргументи.
Страшен изглед.Природата е казала ,че няма да има път.Изглежда като паметник.
От тука ли ще се минава,виждам едно място по-в дясно по което ще се мине!!!!!!!!!!!!пеша
the_trident
14-05-07, 13:35
ако говорим за тежка експлоатация мисля,4е ПИНЦА е правен за това.
Мисля, че Land Rover дължат репутацията си на Британските (непроходими) колонии и ... закъснялото производство (1979 г) на ...
то си се знае :lol: За УАЗ (имах 3 бр. последователно) - при липса на друго - става. Но да затягам полуоските на 100 км. мисля, че е мазохистично. А липсата на блокаж (и) го прави доста безпомощен в най-неподходящи моменти. Раздатки и СК се чупят често. Но наистина е най-евтината високопроходима машина. Според мен - вместо да се дават пари за постоянен ремонт на УАЗ, да се спестят за ... G. Просто нямат база за сравнение.
Има един господ на земята, и той се казва ПАЗАР. Другия е на небето.
Като УАЗ е топ машината за off-road и военни нужди, кои армии са оборудвани с "недостижимото чудо на техниката"? Колко off-road състезания е печелил (в световен мащаб!!!)?
И вече имперично: Коя суровинна държава е произвела НЕЩО качествено? Вярно е, че сме бедни (все още). Но трябва да ислим и работим за да станем по-богати, а не да си купуваме евтини боклуци.
Само недей да повишаваш капслок, тук хората са спокойни (повечето);)
Само недей да повишаваш капслок, тук хората са спокойни (повечето);)
Маи отговаря на някои които му е шибнал негативна репутация.:lol::lol::lol:
Още не е свикнал.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Днес чух най-добрата формулировка за Лада Нива , защо е най-проходимия джип и където тя мине никой друг неможе.
Отговора бе даден от човек който има такова превозно средство и той е че "друг джип неможе да мине защото Нивата като закъса просто няма откъде да минат другите"
"друг джип неможе да мине защото Нивата като закъса просто няма откъде да минат другите"
Хората най-добре се лъжат сами.......В смисъл че ако човек е убеден че примерно неговото МПС е най-проходимо никой няма да смогне да го убеди в обратното . Особенно ако няма база за сравнение .
Днес чух ... "друг джип неможе да мине, защото Нивата като закъса, просто няма откъде да минат другите"
Тук си спомням как се смее Алф: "Хааа, Хааа, Хааа!" Хареса ми това, което си чул.
Много тясни места намирате да закъсате бре... ;):D:D:D
Днес чух най-добрата формулировка за Лада Нива , защо е най-проходимия джип и където тя мине никой друг неможе.
Отговора бе даден от човек който има такова превозно средство и той е че "друг джип неможе да мине защото Нивата като закъса просто няма откъде да минат другите"
Aз преди 1 месец бях в провинцията и там с един юначага влезохме в спор, че неговата нива била непобедима а фронтерата не ставала за нищо а нивичката горката беше с мнооого стари автомобилни гуми и след 10 минутно спорене аз хвърлих документите на фронтерата на предния капак и викам "айиде да караме през реката и който излезе от другия бряг взима колата на другия" след още 5 минутно дуене аз подкарах фронтерата да се спускам по брега и гледам ония пич обръща в обратна посока и ми вика "абе не искам да ти взимам фронтерата" и си тръгна :D падна голям смях но странното беше че 10 човека публика бяха абсолютно убедени че ще си ходя с рейса в София. :D
Чавдар (V93)
18-06-07, 10:00
падна голям смях но странното беше че 10 човека публика бяха абсолютно убедени че ще си ходя с рейса в София. :D
Митове и легенди - всякакви ... :wink: :D
Георги Василев
21-06-07, 09:32
haflinger
Мисля, че Land Rover дължат репутацията си на Британските (непроходими) колонии и ... закъснялото производство (1979 г) на ...
то си се знае :lol: За УАЗ (имах 3 бр. последователно) - при липса на друго - става. Но да затягам полуоските на 100 км. мисля, че е мазохистично. А липсата на блокаж (и) го прави доста безпомощен в най-неподходящи моменти. Раздатки и СК се чупят често. Но наистина е най-евтината високопроходима машина. Според мен - вместо да се дават пари за постоянен ремонт на УАЗ, да се спестят за ... G. Просто нямат база за сравнение.
Аз не мога да разбера как стават тия неща? За три години нито веднъж не ми се е налагало да затягам полуоски:?:, камо ли на всеки 100км! Варно че болтовете на карданите се разхлабват, но за целта има Локтайт за резби. Скоростна и раздатъчна кутия до сега не съм чупил.....
Относно безпомощността на Уаз... според мен единствения джип без блокажи, които се доближава по проходимост до Уаз е Самурай.
Да не говорим, че съм виждал стандартни Уазки с руски гуми да минават от места на които закъсват други "качествени" джипове с блокажи.
Отделно, че вече има самоблокиращи касетии и 100% блокажи за Уаз.
Въобще колеги като пишете нещо първо го премисляйте хубаво.
Съжелявам. Просто забравих, че руските часовници са най-бързите в света. Искрено съжалявам. Само за уточнение. Моите уазки се ползваха на билото на стара планина. Всеки ден. Вкл. и при -20оС, дъжд и т.н. И при много тежки условия - веригите въобще не се махаха. Ето тук: https://www.chiflika.hit.bg/
Така, че всеки е прав за себе си - зависи от начина на експлоатация.
Яд ме е само, че, една G класа, дето не си знае произхода, километрите и годините, на която наливаме отработено масло след смяна и нафна от топливо, все още върви и ни вози. А рашъните се сдухаха.
the_trident
01-01-10, 10:00
Съжелявам. Просто забравих, че руските часовници са най-бързите в света. Искрено съжалявам. Само за уточнение. Моите уазки се ползваха на билото на стара планина. Всеки ден. Вкл. и при -20оС, дъжд и т.н. И при много тежки условия - веригите въобще не се махаха. Ето тук: https://www.chiflika.hit.bg/
Яд ме е само, че, една G класа, дето не си знае произхода, километрите и годините, на която наливаме отработено масло след смяна и нафна от топливо, все още върви и ни вози. А рашъните се сдухаха.
Да отворим темата отново,а какво му е на haflinger/pinzgauer?това са машини за тежка офф екплоатация.
r_vardarov
01-01-10, 12:14
Не е нужно много да се пише ,живота се е доказал сам.В всички дърводобивни фирми из България,се използват главно Уаз,не че са най-ефтини,машина която изкарва на ден около 300лв,чисти може и да е друга марка,но наите Тойота и Нисан отдавна ги паркирах ме в двора.Просто ,една част не може да изяде заработката на машината ,за цял месец.А че западните машини не се чупели,си е голям виц.То и затова че не се чупят,от групите който идваха за неделни разходки по нашия край не остана нито една.Е ние с "Чирепите"още кара ме и даже каним всички желаешти утре на разходка.10-на Лукойл -Самоков.
the_trident
12-01-10, 10:26
За мен тежка екплоатация означава както го вземеш без доработки да може да тегли,да носи/товар2-2.5т/,ако се случи да падне от 10-20м,или да се търкаля 5мин след което да го подкараш сякаш нищо не се е случило.
В тази връзка визирам горните МПС-та:wink:
За невярващите имам рецепта:lol:
pilota7222
02-02-10, 14:12
Здравейте всички!Понеже съм от скоро повече гледам да чета,отколкото да пиша за да не пиша глупости.По отношение кой е по-добър е много относително и е глупаво да спорим.Не съществува 4х4 което от купуването му можем да го изкараме извън пътя и при "тежък" терен да очакваме големи резултати!Това,че в България от финансова гледна точка предпочитаме предимно УАЗ,не означава че е най-добър джип за постоянна тежка експлоатация извън пътя и че останалите джипове са по-лоши!Иначе за евтините части и лесната поддръжка съм съгласен с вас.Другото за което не мога да се съглася с лошата изработка и честите проблеми на някой джипове.Как така (било то Ленд Роувър,Тойота,Нисан или друг) може да изкара в ръцете на някои колеги хиляди километри,а при други не след дълго време започват ремонтите!Според мен проходимоста зависи изцяло от хубавите гуми и кадърния шофьор.Мога да дам пример със себе как съм се заглабял с Тойота Ленд Круисер 70-тка,там където приятел минава с Голф 3 синхро.И все пак ако трябва да посоча някое 4х4 от което се очакват високи резултати извън пътя то ще е Ленд Роувър Дефендър и Джип Вранглер!Това,че те са по-разпространени в Англия и Америка е друга песен!
Колега според мен си далече от истината:) не искам да се заяждам кое е по-добро:twisted: карал съм и Уаз и мерцедес Г (230) че мерцедеса е по-качествен не споря има и 2 заводски блокажа :) на Г-то няколко пъти чупиме карета на предния мост :idea: едно каре струва 480лв:lol: а за тея пари човек може да направи с тея пари основен ремонт на двигателя на един Уаз:idea: според мен за тежка експлоатация всяка една машина е подходяща стига да имаш достатъчно финанси да я подържаш:D:) от тая гледна точка излиза че Уаз-а е най-подходящата джипка за нас:)
много ми е интересно колко шпилки си имал на главината :D:D:D аз до преди 2 седмици карах с 3 шпилки на задна дясна главина и пулоската не я бях стягал от най-малко 200км горска експлоатация:)
the_trident
03-02-10, 20:24
[QUOTE=r_vardarov;978801]Не е нужно много да се пише ,живота се е доказал сам.В всички дърводобивни фирми из България,се използват главно Уаз,не че са най-ефтини,машина която изкарва на ден около 300лв,чисти може и да е друга марка,но наите Тойота и Нисан отдавна ги паркирах ме в двора.Просто ,една част не може да изяде заработката на машината ,за цял месец.А че западните машини не се чупели,си е голям виц.То и затова че не се чупят,от групите който идваха за неделни разходки по нашия край не остана нито една.Е ние с "Чирепите"още кара ме и даже каним всички желаешти утре на разходка.10-на Лукойл -Самоков.[/QUOTE
Този спор кой е най добър за тежка експлоатация се решава най добрепо следния начин.
Излизат на трасето съответните машини и се тестват по еднакви критерии,а именно
1.проходимост/с товар и без товар/
2.да се изтъркаля в някое дере и след това да си тръгне все едно ,че нищо не се е случило/както се казва да плува ,да гази,да мачка всичко по пътя и да върви:wink:/
3.скорост и поведение на машината в пресечена местност.
4.ремонтопригодност и.тн извън пътя.
5.да тегли.
сигурно има и още ,но в момента не се сещам
Така като погледна малко са тези които го могат и те са с военен характер:idea:.,но тук излиза проблема на повечето колеги,а той е"ама аз искам да ми е красива и мека джипката:evil:" е такова животно няма,или избираш едното за сметка на другото.
r_vardarov
18-02-10, 12:28
Между другото като ти гледам аватара ме навежда на мисълта че почти всички собственизи на Пинц,казват след като са го продали,-Че никога не са имали по-здрава машина.Имах приятел който имаше Пинц,и не помня дая поправяше за 3-г.
the_trident
19-02-10, 18:49
Не коментирам за да не ме обвинят в пристрастеност към Пинца:wink:,но искам да отбележа,че всяка машина за тежка експлоатация е за мъже с характер и здрави ръце.:lol: