ПДА

Виж пълната версия : Съвети и мнения преди покупка на Рейндж Ровър Класик

vlado
17-02-05, 01:21
От доста време чета мненията тук, доесга не съм писал.

Имам идея да си купя Range Rover Classic (защо точно това - не искам да обяснявам - просто съм решил, че това е машината).
Имам няколко избора за модел (Yaro май най-добре знае):
1. VM 2.4/2.5 TD
2. 200 TDI
3. V8

Избор 3 - вече е доста труден за намиране (страшно скъпо за внасяне). също така харчи много, но при положение че ще се кара около 15000 км на година - мисля че икономичноста не е най-важното.

Избор 2 - доста малко информация за него - казват че бил много добър двигател (даже по-добър от 300 TDI) - но не съм срещал нищо за него монтиран Range Rover. Пък и ако е толкова добър - доста бързо са го заменили с 300 TDI ??

Избор 1 - Много лоша репутация за VM :). Доста хора се оплакват от него - прегрявал и пукал глава :(. Като потърсих - смята се, че това се получава заради не-добро обслужване - на всеки 40000 км трябва да се притягат едни болтове (описано е в сервизната документация) и също така по-чесо да се проверява охладителната система (много малко бил издържал на прегряване - но кой ли издържа много). Та затова о толкова оплаквания - но знам ли???
Като харектеристики VM е по-добър от 200 TDI и съм виждал мнения, че ако е добре поддържан имал доста дълъг живот.

Та ката цяло питам за съвет (тъй като предполагам имате по-голям опит) - на кой вариант да се спра ? (V8 - не ме притеснява разхода - стига да не трябва тепърва да го внасям :) - и не няма да му слагам газова уредба :))

Михаил
17-02-05, 10:20
V8 e акцизен, ако го внасяш тепърва ще се изкъртиш от данъци.
Пак същото ще ти се случва и всяка година при плащане на ГО и данък МПС. Ако смяташ че Мото Пфое могат да ти го поддържат пак приготви яка пачка - там само новите коли са евтини.
А иначе успех, ако си го купиш ще притежаваш една легенда :D

Венцислав Петров
17-02-05, 11:25
Без да имам претенцията за добър познавач по темата мисля, че правилният избор е V8, щом не става дума за постоянна експлоатация и много километри. А такъв автомобил е най-добре да се купи оттук, има няколко оферти и всичките бяха на добри цени...

Turbozmej
17-02-05, 12:28
300Tdi е с по-добри динамични характеристики от 200Tdi (по отношение на въртящ момент/обороти). Не мога да сравня 300Tdi с VMotori. Ние имаме 300Tdi на Discovery и сме изключително доволни от двигателите.

Т.

Yaro
17-02-05, 18:53
Браво, Владо!! Добре си решил! :D :D :D

А сега сериозно..
Мислех да пиша дълга статия за Range Rover Classic и по специално за "all-alluminum V8", но предполагам, че повечето важни и съществени моменти ще се засегнат и тук..

Избор 3 - вече е доста труден за намиране (страшно скъпо за внасяне). също така харчи много, но при положение че ще се кара около 15000 км на година - мисля че икономичноста не е най-важното.

Не мисля така. Точно обратното. Най-лесно е в момента да си намериш бензинов Рейндж Класик и тук, и в Германия (или внос от Европа като цяло).

Избор 2 - доста малко информация за него - казват че бил много добър двигател (даже по-добър от 300 TDI) - но не съм срещал нищо за него монтиран Range Rover. Пък и ако е толкова добър - доста бързо са го заменили с 300 TDI ??

И 200Tdi и 300Tdi са много добри двигатели. Не мисля, че "200" е по-добър от "300". И обратното. Ако трябва да се изразя най-точно, то ще трябва да е на английски и да звучи така : 200Tdi е по-"rigid", докато 300Tdi е по-"refined". Това е. Има съвсем малки конструктивни разлики между двата.

Откъм поддръжка, може би е малко по-добре да притежаваш 300tdi, някои части за 200 станаха по-скъпи. На Рейндж Ровър Класик слагат 200tdi в периода 1992-1994г. Слагат му също и 300tdi, но само за няколко месеца, по времето, когато излиза New Range Rover (началото на 1995г.). Двете серии (200 и 300) са доста лимитирани. 200tdi се намира, дори и трудно, при 300, дори и да намериш, според мен е безмислена покупка по две причини :
1) Цена. В mobile.bg преди около 6 месеца имаше един Рейндж 300тди за 18.000лв. ???
2) Макар да е налице монтажа на този прекрасен мотор, с него през 1995г. и началото на 1996г. - последните месеци на производство на Рейндж Ровър Класик (модела се засича на пазара с New Range Rover) почват да слагат и електроника и въобще последните Класици като екземпляри много започват да приличат на New Range Rover като замисъл и т.н. - наблягане на лукса и т.н.. Също така, монтирането за пръв път на ABS и други ел-мел атрибути за пръв път при англичаните има проблеми.. А конкретно при този модел - те не се отстраняват евтино..

Избор 1 - Много лоша репутация за VM :). Доста хора се оплакват от него - прегрявал и пукал глава :(... Като харектеристики VM е по-добър от 200 TDI и съм виждал мнения, че ако е добре поддържан имал доста дълъг живот.

Въобще не съм съгласен, че като характеристики VM е по-добър от 200/300тди, но няма да споря.

... много малко бил издържал на прегряване - но кой ли издържа много)...

Ами искам да ти кажа, че почти пет години карам defender td5. Товарили сме го много, с хора, товари и какво ли не, но не е прегрявал. А и доколкото чета в мрежата, не чувам хората да се оплакват от прегряване. Не съм карал 200 и 300 тди толкова, колкото td5, но последния е просто железен двигател.. Пожелавам го на всеки :)

...Ако смяташ че Мото Пфое могат да ти го поддържат пак приготви яка пачка - там само новите коли са евтини...

Този мотор определено може да се поддържа извън всякакъв лицензиран сервиз..

300Tdi е с по-добри динамични характеристики от 200Tdi (по отношение на въртящ момент/обороти). Не мога да сравня 300Tdi с VMotori. Ние имаме 300Tdi на Discovery и сме изключително доволни от двигателите.
Т.

Не съм съгласен, turbozmej.. :wink: Мога да покажа диаграми и цифри по въртящи моменти и т.н., между 200 и 300 поне при Дискавъри и Рейндж Ровър Класик няма разлики. Има само при Дифендър, където 200 е с по-малко коне (около 105-108 коня, в сравнение с 113).

Като заключение мога да кажа това :
1) VM е малко по-пъргав от 200/300 tdi и това дава малко по-приятно усещане при каране на асвалт. Но във всички останали параметри в сравнение с английските дизели е зле. Да, може да се случи и да изкара повече, когато е добре поддържан, но това ВАЖИ за всички двигатели..

2)Ако говорим за предстояща покупка на Рейндж (на мен той ми е в "most-wanted" листата), аз бих тръгнал на варианта, който ти казва и Венци - V8, при изричното пояснение, което ти даде, че разхода не те притеснява. Причините са няколко :
-най-ниска първоначална цена (при покупка) и най-много екземпляри на пазара. В този случай, имайки предвид, че състоянието на бензиновите Рейндж-ове в БГ е сходно (клонящо по към "абе има забележки"), аз лично бих взел някой за 4-5 хиляди лева (има ги много) и с още 3-5 ще си го направя слънце, отколкото да взема някой за 8-9 хиляди лева. Също така, не те съветвам да се насочваш към последните години на модела (1993г. и нагоре), гледай да избегнеш многото екстри.. Твоите години са 1989-1992г. Има климатик, серво на волана, дискови спирачки на всякъде, което е достатъчно. Има и ел.стъкла/огледала и т.н., на мен поне не ми трябват.. Ти си прецени..

-определено много удачен и за асвалт и за офроуд.
-много здрав, особено ако има добра "maintenace history".

За мен много голям недостатък е разхода. Ако продавачите ти говорят за разход под 19-20/100, независимо бензин или газ, независимо в града или извънградско (разлика особена няма, сети се защо) - просто не го взимай на сериозно. Чувал съм смешки на Горубляне от рода на - "брато, 16/100 газ..." Смях...

Успех в избора и пиши ако можем да сме полезни с нещо! :)

vlado
18-02-05, 00:42
Благодаря за отговорите.

Като цяло и аз мисля, че V8 е най-добрият вариант. Най-надежден, най-лесно ремонтируем (почти навсякъде) и най-евтин при покупка. Разхода е проблем ако ще се кара много, но не това е случая (но пък предполагам ще ми хареса - и тогава ще бъде проблем).

За дизелите - по-скъпи в момента на покупката и доста (понякога много) по-скъпи за ремонт, а не може всичко да му е наред на тази възраст (10-16 години).

Та като цяло нещата отиват към бензинов. Не става за внасяне - наистина са евтини, но ДДС + акциз е доста голям за 3.5 см3 двигател. Ако ще го внасям - със сигурност ще бъде дизел - не ми се дават излишни пари на държавата (принципен е въпроса).

Та като цяло - смятам да се опитам да намеря що годе сносен V8 в България (и за малко пари разбира се) и да го стегна. Ако не успея - мисля да внеса дизел.

Като година съм се ориентирал към 87-90 (максимум 91) - с възможно по-малко електроника, но климатик не бих отказъл.

А за разхода на на V8 - официалните спецификации на Rover са средно около 17 mpg (комбинирано - градски и извънградски) - което е около 16-17л/100 км.
http://www.lrda.ch/rrspecification.htm
http://www.rrr.co.uk/classic/launch/performance.html (това е за V8 с карбуратор - не EFI версията).

БТВ: В Англия са по-евтини от Европа и може би по-добре поддържани (имам познати там и няма да има проблеми да ми го вземат и докарат), но десният волан мисля, че ще е проблем :).

Тедо /LJ73/
18-02-05, 11:52
Та като цяло нещата отиват към бензинов. Не става за внасяне - наистина са евтини, но ДДС + акциз е доста голям за 3.5 см3 двигател. Ако ще го внасям - със сигурност ще бъде дизел - не ми се дават излишни пари на държавата (принципен е въпроса).

той не е ли 152кс тоя V8 ? т.е. без акциз... освен това, понеже е с Евро1, на практика митото му е колкото за японски дизел 100-115кс... 8)

В Англия са по-евтини от Европа и може би по-добре поддържани (имам познати там и няма да има проблеми да ми го вземат и докарат), но десният волан мисля, че ще е проблем :).
нали за офроуд го взимаш уж? какво значение има десния волан?! Тъкмо ще си развиваш сръчността на лявата ръка със скоростите :wink:

kalchev
31-10-05, 09:04
Интересува ме какви са проблемите с експлоатацията на този модел.
Джипът който смятам да закупя е 1995г. с 300tdi. мотор има климатик, abs, от вън изглежда много добре а и хода е много стегнат.Имаше само един лост за превключване от бързи на бавни средния диф. как се блокира.Цената е 12000 лв. ще го ползвам предимно за работа занимавам се с кариери но няма да му спестя и някое по тежко изживяване. :D

Yaro
31-10-05, 11:23
Не разбрах точно за кой модел Land Rover говориш, но на практика няма значение, тъй като двигателят (300tdi) при Дифендър, Рейндж Ровър Класик и Дискавъри 1 е един и същ, захващането е различно..

Ще прозвучи нескромно но (за мен) е така : на двигателят му трябва редовна смяна на масло (10W40), редовна смяна на ангренажен ремък (не повече от 70.000км.) и наличие на антифриз/вода. Иначе е разкошен.. Използвай търсачката и ще намериш писано за този мотор (Turbozmej, Ивайло и други..)

На първо време виж тук :
http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=23936

И пак, за кой модел става дума? ..:) За тези пари, най-вероятно е Дискавъри..

Поздрави!
Яро

CarTest™
31-10-05, 19:32
Калчев ....

Дай да я видим тази ..... и да ти кажа за какво става въпрос !!!

kalchev
31-10-05, 21:34
Калчев ....

Дай да я видим тази ..... и да ти кажа за какво става въпрос !!!
В Стара Загора едва ли ще ми го дадат еЙ така. :D .Нещо странно превключва скоростите всеки път прехъркват това ме притеснява защото ако иска ремонт на кутията, кой знае какво става тогава.

CarTest™
31-10-05, 23:15
Най-вероятно няма масло в скоростната кутия.

братчеда
28-12-05, 20:58
чуват се недобри неща за този двигател яро като че ли е позапознат с темата.бих препоръчал един сайт www.rangerovers.net няма проблем с рейнджове който да не е засегнат там,както и съвети за закупуване какъвто е твоя случай.за жалост сайта е американски,а там не са вкарвани дизелови range rover-и.но освен мотора останалото може да го научиш от там и то пак казвам много изчерпателно.иначе това което е всеизвестно че тече масло отвсякъде,проблеми с ръждата и слабия мотор.под слаб имам предвид качество и издържливост.

братчеда
29-12-05, 00:10
оказа се че имам manual за този модел ако купиш автомобила мога да ти го пратя.

go go go
29-12-05, 01:18
двигателя е много добър, но не е вечен както някои хора си мислят, малък е и недостатъчно мощен. купето е здраво, алуминиево, не гние.

трябва да се гледа:

1. двигателя да не е прегряван
2. скоростите дали влизат лесно, за автомата също
3. рамката на задния прозорец, да не е изгнила /много е скъпа, мноооооого/
4. предните главини дали има в тях масло/грес, ако няма са заминали, 1000лв едната.
5. течове на масло от двигателя и силовото предаване, смяната на който е да е семеринг е голяма расправия
6. трябва да обърнеш голямо внимание на турбото, скъпи са

ако го купиш трябва д асвикнеш с няколко неща. двигателя е слаб и не върви, шумен е, по мое мнение доста грозен, най - важното е, че колкото и усилия и пари да пръснеш винаги нещо от някъде тече.

lubobunker
29-12-05, 06:59
благодаря ви, ако се наложи ще получа ли помощ? Така и така съм решил да го взема, не е каран още в България изглежда много запазен, вярно че ги кипрят за продажба и не е ясно дали 140 000 са действителни но ми изглежда добре ще се хвърлям в дълбокото. А по-ранните до 92 година не са ли с италианските двигатели?

Yaro
29-12-05, 08:44
... А по-ранните до 92 година не са ли с италианските двигатели?

Този за който ти говори go go go и да, до 1992г. са с италианския VM. :) Принципно има VM-и и до 1996г., но като цяло :
от 1992 до 1994г. има лимитирана серия с 200tdi.
от 1994 до 1996г. има още по-лимитирана серия с 300tdi.

Аз бих заложил на Рейндж Ровър с 200tdi мотор. Добър двигател, със значително по-голям ресурс от VM-а. 300tdi също е вариант, но за цената на която ще намериш жив такъв, можеш да вземемш перфектно Дискавъри 200tdi дори и 300tdi.

Варианта с 300tdi при Класик-а включва табло и интериор от следващото поколение Рейндж, но и всички ел-мел глупости от него, които за мен са излишни.

На горубляне има един син 200tdi, за който искаха безумните 13+ хил.лв. преди 2 месеца. Що не го видиш? Не бих го взел за повече от 8.000..
Успех в избора! :)

Радослав Райчев
29-12-05, 09:03
Виж дали има блокаж на междуосевия диференциал, което е 90% сигурно че няма. Според мен е доста кофти като няма, защото ако ти остане една гума боксуваща - оставаш на място.

Успех.
Ако го вземеш - пиши, ще се радвам да го разгледам по - подробно ако има възможност.

Yaro
29-12-05, 09:14
Радо,

Тоя синия на Горубляне няма ли блокаж?
Мда.. :?

Радослав Райчев
29-12-05, 09:42
Твърдо НЕ.

Абе много странно - хубави машини, обаче само от 1 от 10 има блокаж. Говорим за RR 90-92 год.

lubobunker
29-12-05, 19:22
що не Ви го покажа, вижте го на http://www.mobile.bg/perl/main.cgi?topmenu=2&leftmenu=2&act=21132495288839706&f1=details, този който е 7990 лв. кажете дали става, щот вероятно в първите дни на новата ще го взема или не помагайте. странно що вина му е SALLHAME8EA319857, дали не ме пускат нещо в улука

Yaro
29-12-05, 22:35
За мен са странни две неща :
с новото табло е (от следващия Рейндж), а пък е с италианския VM. Официално такова чудо нЕма, освен ако не е поръчка или доработка.
Има шибидах и няма климатик (често за по-стари години, преди 1991г.). От края на 1991г. сигурно 97.8% от всички произведени са с климатик, а "Vogue" сериите са с климатик и шибидах..

Тук някъде ми беше файлчето за дешифриране на VIN-а, ако ти трябва, ще се разтърся..

братчеда
30-12-05, 00:48
http://www.rangerovers.net/modelspecs/index.html я виж тук за идентификация.таблото на издаваните през 1992 е от старите.това от обявата е от новите те са много редки и съответно скъпи.мен лично цената на този ме съмнява http://www.mobile.de/SIDAZyFXkn13iqCDjnyCzFnXg-t-vaNexlCsAsCsK%F3P~BmSB11LsearchPublicJ1135899912A2LsearchPublicD1100CCarS-t-vpLtt~BmPA1B20A0/cgi-bin/searchPublic.pl?_form=search&sr_make=14800&sr_modelId=5&sr_vehicleType=-2&sr_model=&sr_priceFrom=-2&sr_priceTo=-2&sr_category=1100&sr_doorCount=-2&sr_powerFrom=-2&sr_powerTo=-2&sr_registrationDateFrom=1991&sr_registrationDateTo=1993&sr_mileageFrom=-2&sr_mileageTo=-2&sr_engineType=-2&sr_emissionClass=-2&sr_gear=-2&sr_airConditioning=-2&sr_color=-2&sr_country=-2&sr_zip=&sr_zipRadiusTo=-2&sr_damaged=0&sr_daysOldTo=-2&sr_sortOrder=0&doSearch.x=63&doSearch.y=8 виж таблото на тази обява,както и цената.този клсик е най евтиното за тази година в мобиле.де.

stoycho.dadao
11-02-07, 23:04
от доста време искам да си взема джип. един познат ми предлага рейндж ровър от първите 1994 г.2,5 дизел.покарах го вози по добре от колкото очаквах.има леки шумове в скоростите.какво ще ме посъветвате.пишете ми нещо за модела-проблеми,разход и др.цената е 6500лв.има климатик.мерси.

sir Borko
11-02-07, 23:17
аз съм аматъор джипар тука, ама цената не е ли ниска за машина като Рейндж Ровер ? :shock:

братчеда
11-02-07, 23:25
за кой рейндж говориш?за класик или т.нар ню рейндж?

chris_vicom
11-02-07, 23:26
Не е ниска цената - става дума все пак за класик.
Стойчо ако мотора е 200 TDI и няма някакви големи проблеми изобщо не се колебай. Ако е с мотора на VM-мотори... може и да не си заслужава. Ако имаш възможност виж как изглежда мотора на Дискавъри и ако е такъв го купувай - той е 200 TDI(или 300 TDI - почти същия). Трябва да е 83 kW.
Но все пак всичко е много относително - най-вече на теб трябва да ти допада. Рейнджа е много комфортен джип спрямо всички от неговото поколение и с отлична проходимост.

Братчед - за тия пари ако е ню рейндж - трябва да е само рамата и двигателя - без купето. Няма как ню рейндж да е на тая цена. Класик ще да е.

братчеда
12-02-07, 09:19
така де,ама нали човека е написал от първите 1994.те първите нови са от тогава.ясно е че такава цена не може да има за ню.но и класик 1994 за 6500 също не може да е.като се огледа по-обстойно ще излезе я 89,я 91.

Насов
12-02-07, 10:13
Не е ниска цената - става дума все пак за класик.
Стойчо ако мотора е 200 TDI и няма някакви големи проблеми изобщо не се колебай. Ако е с мотора на VM-мотори... може и да не си заслужава. Ако имаш възможност виж как изглежда мотора на Дискавъри и ако е такъв го купувай - той е 200 TDI(или 300 TDI - почти същия). Трябва да е 83 kW.
Но все пак всичко е много относително - най-вече на теб трябва да ти допада. Рейнджа е много комфортен джип спрямо всички от неговото поколение и с отлична проходимост.

94-та с 300тди на рейдж бих се преудивил от нещо такова серийно, значи отпада.

има реален шанс да е 200тди, той се монтира точно в последните класици, та тва би било ценна находка. при все тва, тея шумове а и експлоатацията през годините, никак нежна дори на моменти, се отразяват зле на скоростите и трансмисията. поправимо на ниво хиляди лева. + тампони задължително ново окачване и още куп неща... хмм и пак казвам с 200 тди ако е има смисъл да се вземе и реставрира.

VM по-добре не, Рейнджът си е бензинов :), това прави намирането на 200тди монтиран доста примамливо.

Yaro
12-02-07, 10:45
Здравейте,

Тук има систематизирана информация за Рейндж Ровър и по-конретно за т.нар. "Класик".:
Range Rover (http://forum1.offroad-bulgaria.com/viewtopic.php?t=3207). Не е никак зле да попрочетете малко, много от въпросите ще Ви се изяснят.

С няколко думи от мен:
- цена от 6.500лв за тази модификация е нормална, даже леко висока. Ценовите граници за от 5.000 до към 7.500лв.
- модификацията най-вероятно е с 2.5 дизел на VM Motori. Писано е тук много за него - с две думи: не лош (пъргав за дизел и за годините си) двигател, но конструктивно сбъркан и калпав (според мен).
- Насов, 'Класик' има и с 200tdi и с 300tdi и то стандартно от завода. 200тди са правени от 1992г. до 1994г. 300тди има и до 1996г. - две години се припокрива производството на Класик и Ню Рейндж.

Накрая:
1) Класик-а с VM става само за спокойно каране. Има ги много и т.н. МОдификациите с английските дизели (200тди, особено 300тди) са изключително редки и определено не на тази цена. В общи линии Класик с 200тди е на цената на добро Дискавъри 200тди.

2) Освен капризния мотор (VM), за тези години (и тези пари) ще има и течове от кормилна кутия, раздатка, вероятно скорости, проблеми със скоростите (LT77 е кутията), значителен луфт при превключване и т.н.

3) Положителното е, че първоначалната цена е ниска, реално не трябва да е повече от 6000лв. за чиста кола и с още почти толкова ще стане хубава кола.

Насов
12-02-07, 12:56
е има де има, но не под път и над път, особено в бг. 300тди от 94-та май няма, а може и да има, но към края. не мисля да са честосрещани. за ВМ-а няма да говоря, нямам опит с него, сякаш не е баш за там... исках да кажа, ако да е непременно класик, по добре бенз от вм. ако се търси непременно дизел, или с 200тди да се намери или по-добре 1 диско с 200тди.

братчеда
12-02-07, 21:15
- цена от 6.500лв за тази модификация е нормална, даже леко висока. Ценовите граници за от 5.000 до към 7.500лв.
Яро искам само да внеса корекция в цените.5000-7500 не е нормална цена за класик 94.ненормално евтина е.В момента в мобиле.бг има само два такива за 10300 и 13 500 лева,а в мобиле.де започват от 10 000 евро та до 15 000.Просто тази година продукцията е много малка и е почти невъзможно нещо да излезе.Аз и затова по-горе писах че при евентуален оглед ще се установят съвсем други параметри от обявените.Иначе за средната цена на повечето класици в бг съм съгласен.

stoycho.dadao
12-02-07, 23:05
днес пак го карах.2,5 тди,121 к.с.климатик.1994г.постоянно зацепени 2 моста.внесен от италия.бил с италиански мотор.карал съм 2 италиански коли-нямам претенции.продавача го дава да го карам да го гледат където искам.и той не разбира нищо от джипове.къде могат да ми го погледнат в пловдив.ще има и корекция в цената.подгответе ме за задъжителните разходи ако няма проблеми.подговвете ме и за разхода горе долу-10-11.благодаря ви.

Yaro
13-02-07, 08:59
Яро искам само да внеса корекция в цените.5000-7500 не е нормална цена за класик 94.ненормално евтина е.В момента в мобиле.бг има само два такива за 10300 и 13 500 лева,а в мобиле.де започват от 10 000 евро та до 15 000.Просто тази година продукцията е много малка и е почти невъзможно нещо да излезе.Аз и затова по-горе писах че при евентуален оглед ще се установят съвсем други параметри от обявените.Иначе за средната цена на повечето класици в бг съм съгласен.

Всъщност Калояне, напълно прав си с едно уточнение. Оттука го виждам, че тоя Рейндж НЕ е 1994г. За VM комплектацията цена от 5000 до 6 и нещо за мен е нормална. За 200/300tdi комплектация (на Класик) е нормално да е около и над 10К.

днес пак го карах.2,5 тди,121 к.с.климатик.1994г.постоянно зацепени 2 моста...

Малка поправка 2.5td, не tdi, не гледай как го изписват в мобиле-то. Разход от около 11/100 е нормален.

hf hpe
13-02-07, 09:10
аз карам такъв класик, но моя е '90г.
ако класика наистина е '94г. трябва да е с пластмасов резервоар
и кпачката на резервоара трябва да е на около 2-3 сантиметра под
стъклото
годината се проверява и по номера на рамата 10-тия знак би следвало да е L

аз за 3-години съм сменил 2-карета на предният кардан
шарнирният болт който държи задният мост

за жалост направих и основен ремонт

от сега да ти кажа, че ако наистина си вземеш този джип трябва доста да щадиш мотора
при ровър този мотор има неприятното свойсто да чупи колянов вал
въпреки, че е често срещано явление никой не знае от какво се получава
аз от моя опит го отдавам на прекалено високи обороти

иначе колата е била от най-висок клас за времето си
и за возенето надали ще намериш по комфортен джип

mslavchev
13-03-07, 10:24
За да разбереш годината на производство и мотора - преписваш номера на шасито VIN от талона или като отвориш предния капак пред радиатора на една табелка (обикновено започва с SALLHAM....)
Отиваш на http://www.clifton.nl/index.html?calvin.html там има едно прозорче "Your VIN" пишеш номера и натискаш "GO" и ти се изписва информация за колата: място и година на производство, колесна база, мотор скоростна кутия и т.н.

mslavchev
13-03-07, 11:26
Още като видиш таблото при колите от 93 и преди това то е доста ръбато докато на Класиците от 94, 95 и 96 е с по меки форми и е същото като таблото на Дискавъри. (виж прикачените файлове)
Аз карам LR RR Classic 2,5 turboD от 1990 година c VM мотор (84 или 89kW)
Мотора е доста пъргав, но е малко шумен гори средно 10,36 л/100 км (поне миналата година толкова гореше, тогава го засичах с пълнене на резервоара догоре).
Панелите на купето са алуминиеви, така че от ръжда е защитен.
С постоянно задвижване на четирите колела. И автоматичен блокаж на централния диференциал.
Малко му е слаба ел. системата не винаги се задейства централното заключване и ел стъклата правят проблеми; вентилатора на парното при по-дълга работа започва да тропа; като го взех си беше отрязал кабелите на климатика и компресора не включваше (оказа се, че лагера е разбит и купих нов за 28лв)
Аз съм сменял амортисьори и тампони защото ядеше предните гуми, но след смяната се оправи. И преди седмица карето на предния кардан, че след едно засядане започна да шуми, но заедно с труда излезе под 80лв.

Аниматора
11-01-08, 17:04
Здравейте, предстои ми да си взема джип и съм се спрял на Рейндж Ровър. Какво мислите? Споделете опит как е, колко харчи. Модела е 91-93.

Насов
11-01-08, 23:25
Здравейте, предстои ми да си взема джип и съм се спрял на Рейндж Ровър. Какво мислите? Споделете опит как е, колко харчи. Модела е 91-93.

Класик е супер, ако е дизле с VM, може и да са го изтървали и да береш яд.
Гледам диското станало без пари вече...

Джамбазов
11-01-08, 23:33
За мен истинския класик си е с осемцилиндровия бензинов двигател. Имал съм такъв и мога само суперлативи да напиша за него. Не се плашете от разхода ако имате предвид каране на газ.

Lazar
11-01-08, 23:36
...мога само суперлативи да напиша за него...

Напиши, моля те! Тя за това темата.:wink:

Джамбазов
11-01-08, 23:46
Напиши, моля те! Тя за това темата.:wink:

Ами дали защото карах Вог 3.9 , останах много доволен от колата. Вози мен и семейството ми сигурно и безотказно две години. Добър запас от мощност, страхотни ходове по дефолт. Прекрасен детевоз с който без никакви ядове можеш да се забучиш във всяко "рио де ла...ре". Минаваш си като пич, една автомивка и отиваш на театър с него. Сега идва въпроса "Ами като е толкова хубав защо го продаде?" Ами продадах го защото: не мога да му сложа 33ки без да го режа, малък багажник заради 100литровата бутилка, малка автономност в гората заради разхода на черно. Но пак казвам че е прекрасна кола. Ланд крузера ми му отстъпва по комфорт, обезшуменост, сила на климатика, возия, ходове и други неща. Абе пълно щастие няма.

kalin1983
25-01-08, 12:33
Здравеите, искам да попитам за Land rover - Range rover 3,5/1980/1992г. колко конски сили е 3.6/1980/1992г. колко конски сили е, защото навсякаде където чета пише различно може би зависи коя година е произведен - става въпрос за бензинов двигател, двата двигателя са с автоматична скоростна кутия - моля за мнения и за скоростната кутия.
Може ли и малко информация като подръжка и разход на гориво.
Благодаря ВИ предварително.
http://i.mobile.bg/perl/main.cgi може ли малко мнение за тази оферта.

velio
25-01-08, 12:57
Провери му VIN кода /номер на рамата/ и ще разбереш за конските сили.
Линка ти се отваря всеки път с различна кола. От 3 пъти Рейндж не видях. Може само при мен да е така, но се съмнявам.

Yaro
25-01-08, 13:05
Здравей,

Относно двигателите, няма 3.6. 8-цилиндровите са 3.5, 3,9 (в Щатите 4.0), 4.2, 4.6. Мощността в различните години е много различна, първоначално този двигател (3.5) монтиран на ЛР Серия 3 е бил далеч под 100к.с. дори. При Рейндж Ровър Класик е главно от 125к.с. до 182к.с.

Виж тук:
http://austin-rover.co.uk/index.htm?engineroverv8f.htm

По-специално това:
http://htftp.domainbg.com/Yaro/2008/01/Rover_v8_code.JPG

Относно обявата от мобиле.бг, не си копирал правилно линка, зарежда се главната страница.

kalin1983
25-01-08, 13:06
Провери му VIN кода /номер на рамата/ и ще разбереш за конските сили.
Линка ти се отваря всеки път с различна кола. От 3 пъти Рейндж не видях. Може само при мен да е така, но се съмнявам.
обявата е на бензинов 3,5 и собственика е написал че е 170 конски сили.Цената е 4 350 лева в mobile.bg
а другия http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=24633504&__lp=2&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=14800&makeModelVariant1.modelId=5&vehicleCategory=Car&segment=Car&maxFirstRegistrationDate=1991-12-31&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&customerIdsAsString=&categories=OffRoad&lang=en&pageNumber=1

Обявате е в mobile.bg там цената е 4350 лева и 170 к.с.

velio
25-01-08, 13:16
обявата е на бензинов 3,5 и собственика е написал че е 170 конски сили.Цената е 4 350 лева в mobile.bg

Яро е доста по-наясно от мен. Но горещо те съветвам да видиш какво ще ти каже VIN-а. Освен това е и доста евтин. Това е смущаващо.
Доста има написано тук. Чети и питай. Така е най-добре. С картинки не става.

Yaro
25-01-08, 13:21
Не е смущаващо, толкова си вървят по принцип.
Много е важно човек да прецени за какво търси колата и какво очаква от нея. За 4-5хил.лв. и възраст от ~15-20г. не може да се очаква кой знае какво, но (според мен) е добра и евтина база за отпочване.

kalin1983
25-01-08, 15:02
Много е важно човек да прецени за какво търси колата и какво очаква от нея. За 4-5хил.лв. и възраст от ~15-20г. не може да се очаква кой знае какво, но (според мен) е добра и евтина база за отпочване.

Може ли да ми дадеш накакъв тел. номер да ти звънна за малко консултация отностно модела?

Lazar
25-01-08, 15:15
...

Точно така! Бензиновите се продават по-трудно, заради големия разход на гориво/лв на км/бензин. Това е и причината, цените им да са по-ниски. Същото е и при леките автомобили - дизелите са по-скъпи от бензиновите.

П.П.
Миналата година, докато си търсех ЛР, установих, че бензиновите са по-евтини с около 1500лв.

Yaro
25-01-08, 15:33
Лазаре, абсолютно прав си за дизела и бензина на пазара.

Калине - 0887 311167, 0878 311167.

Asen - Dezki
25-01-08, 20:44
Двигателя 3.5 има няколко версии- според степента на сгъстяване и системата на впръскване на гориво.
Обикновено тези с ниска степен на сгъстяване са с 2 карбуратора стромберг и мощност 135кс според таблицата. Има ги до 1985
Двигателите със висока степен на сгъстяване оникновено са със система Lucas L-Jetronic и мощност около 160кс (165). Възможна е и комбинация със карбуратор и мощността пада.

ders4
09-05-08, 22:47
Добре дошъл колега,Става въпрос за РР класик,зависи с каква раздатъчна кутия е,някои модели са със виско съединител и автоматично се вк'чва предния мост,малкият лост е за превключване на бързи и бавни,при движение на пред и назад,ако може да се движи на страни си без виско,и имаш ръчен блокаж на централния диференциал.Ако си с виско си на заден мост и при необходимост се вкючва преден.А иначе си на двойно и блокираш само централния диф

Lazar
09-05-08, 22:51
Рейндж Ровер Класик до 94г. е фултайм т.е. и предния и задния мост са постоянно зацепени. В раздатката може има блокаж, но може и да няма - зависи от модела.

Yaro
09-05-08, 22:55
...Ако си с виско си на заден мост и при необходимост се вкючва преден.А иначе си на двойно и блокираш само централния диф

Това не е точно така! При идеално сцепление (т.е. асвалт) предаването към преден и заден мост е почти 50 на 50. При превъртане на колело от някои от двата моста виското прехвърля към колело от другия мост.

Всички Ленд Ровъри след 1982г. са full time 4x4:!::idea:

ders4
09-05-08, 23:25
Приемам уточнявания на отговора ми,за работата на виското.На моя класик раздатката е с ръчен блокаж, и при превъртане на някое колело оставаш на място, без включен блокаж,независимо на кой мост е.

ninja_1
09-05-08, 23:40
Не знам за друг модел,освен Фрийлендър-а,който да има виско по трансмисията...:shock:

Yaro
09-05-08, 23:43
Не знам за друг модел,освен Фрийлендър-а,който да има виско по трансмисията...:shock:

Има, има. ;) Стадартната ЛР раздатка LT230* си е с ръчен блокаж. При Класика по-често срещана е раздатка на Борг Уорнър (мнозина я смятат за по-добрата), която е с виско.

Офтопик/П.П.: При ТЛК80 има версии на раздатки с виско и с ръчен блокаж в едно. :)

Yaro
09-05-08, 23:48
Приемам уточнявания на отговора ми,за работата на виското...

Моето уточнение бе по-скоро относно това, че 4х4 задвижване при ЛР след определена година е фул тайм, независимо дали имаме виско или междуосев с ръчен блокаж.

На моя класик раздатката е с ръчен блокаж, и при превъртане на някое колело оставаш на място, без включен блокаж,независимо на кой мост е.

Ами да, нормално, при наличие на 'отворен' междуосев диференциал. В момента, в който едно колело (на един от двата моста) превърти, (почти) цялото задвижване напрактика отива към него, защото това колело има най-малко съпротивление (сцепление). В този момент ако се блокира междуосевия диференциал, това ще принуди трансмисията да предаде 50% задвижване към моста с превъртащото колело и още толкова към колело от другия мост.

velio
10-05-08, 00:09
Приеми, че имаш 3 диференциала - среден, преден и заден. Според особеностите на диференциала, че предава усилието на най-малкото съпротивление, когато 1 колело ти превърти, всички останали спират да се въртят - всичко се предава по веригата от диференциали /грубо казано/. Ръчният блокаж на средния диференциал /всъщност разпределителната кутия/ възпрепятства именно това - завърта ти се колело от единия мост, но въртящия момент се предава независимо от това на другия мост.

Yaro
10-05-08, 00:13
...Ръчният блокаж на средния диференциал /всъщност разпределителната кутия/ възпрепятства именно това - завърта ти се колело от единия мост, но въртящия момент се предава независимо от това И на другия мост.

:)

ders4
10-05-08, 00:17
Благодаря за подробното обяснение.

REINGAR
12-05-08, 20:21
мерси за инфото колеги:)

Pa4kata
18-05-08, 13:25
От доста време чета мненията тук, доесга не съм писал.

Избор 1 - Много лоша репутация за VM :). Доста хора се оплакват от него - прегрявал и пукал глава :(. Като потърсих - смята се, че това се получава заради не-добро обслужване - на всеки 40000 км трябва да се притягат едни болтове (описано е в сервизната документация)

Извинявай ама мен ме интересува кой са тези болтове
можеш ли да ми кажеш или да пратиш manual спецялно за този мотор ВМ

galoff
14-01-09, 14:53
Здравейте!! Май темата е малко паяжинясала, но..на когото когато му дойде времето! Аз чак сега съм се наканил да се заимам с джип и съм пълен аджамия. Четох доста за много марки, но най-на сърце нещо ми идват /според възможностите ми/ РР Класик и Чероки 2.1, но напоследък гравитирам към Класика. От Черокито имам известни впечатления, но чета и чудесни неща за РР. Като средно статистически българин се интересувам от поносима поддръжка /която май не се връзва точно с Класика/ и смятам да използвам возилото и като семеен автомобил, и като машина за лов и туризъм. Съмнявам се на го подлагам на нещо хард, но ми се иска да ми дава сигурност извън шосето и в снега. Чета за някакви хронични течове по Класика, които май нямат оправия /по хидравлика и ходова част/, но пък толкова ме запленява с този консервативен дизайн и похвалена возия и комфорт...В общи линии това са моите алтернативи и ако с опита си ми дадете някой и друг съвет, ще съм ви много благодарен.. Всъщност бих погледнал и други предложения, предвид изискванията ми.

Lazar
14-01-09, 21:12
Не бой се, скачай смело. Критичния минимум като цена е около 8000лв

galoff
20-01-09, 09:24
А за течовете..? Наистина ли нямат някаква оправия? А средният разход на моторите 200tdi и 300tdi в случай, че успея да попадна на такъв?

Lazar
20-01-09, 13:51
Имат оправия, естествено. 200/300тди е истината. Не си взимай с VM мотор. Лесно се различава - с отделни глави е. Като видиш такъв, бЕгай бръже...

galoff
23-01-09, 12:53
Да, един съфорумец публикува сникми на различните мотори, така че имам база за сравнение...Дано не сбъркам в избора!

Насов
23-01-09, 14:25
Цените на класика са добри, но трябва да е или 200/300тди или бензинов. Части от Англия, не са никак скъпи. Машинката е много приятна, но наистина ВМ-а не е подходящ двигател, не се набутвай.

galoff
23-01-09, 17:13
Цените на класика са добри, но трябва да е или 200/300тди или бензинов. Части от Англия, не са никак скъпи. Машинката е много приятна, но наистина ВМ-а не е подходящ двигател, не се набутвай.
Наистина са добри цените - това е една от причините да се насоча към него. Но вече месец и половина не мога да попадна на 200/300 тди, та май ще скачам на ВМ...какво да направя - то може да отнесе години. Другите ми алтернативи са Чероки или някоя Фронтера...ама тези Фронтери малко на лека кола ми мязат. Какво биха ме посъветвали разбиращите, в случай, че не открия РР 200/300 тди?

Lazar
23-01-09, 17:34
Изчакай до пролетта! Недей взима VM! Тъкмо ще си купиш нещо друго и на другия ден ще видиш някой слънчев Рейндж с 300Тди. Обикновено така се получава...

bochopz
23-01-09, 17:51
има имааа, гледаи хубаво в мобилето 9890лв беше не си спомням точно но го има 200тди

galoff
23-01-09, 17:57
има имааа, гледаи хубаво в мобилето 8000 или 9000лв беше не си спомням точно но го има 200тди
A - май ме хвана в издънка.. Аз щото задавам с горна граница около 6000 и онези не ми се отварят. Ау, то дебело, бе!! Хм, шъ бягам май при друга марка :wink:

Насов
23-01-09, 18:05
В 6-7 може и да се сместиш ако не го купуваш от БГ...

bochopz
23-01-09, 18:28
има и 300тди 95г 311000хил.км. но е запазен за колега от форума (ако вече не го е купил)с уговорки ще падне и под 8000лв.

успех с търсенето и ако ти изпадне некои викаи и ние търсим

galoff
27-01-09, 09:45
Ей, хора, извинете ме, че ви досаждам отново!! Опитах с търсачката да намеря отговор, но не успях. Искам да попитам значи ли, че ако няма малкото лостче ход наляво за блокаж при Класика, то има виско /дано не бъркам термините/. И ако не е така възможно ли е да няма никакъв блокаж на средния диф, защото четох, че без него май си за никъде /крава на лед/, въпреки фул тайма. Щото ако тръгна да "пазарувам" да си отварям очите и за това.. Мерси!!!

zzlatev
27-01-09, 16:56
има и 300тди 95г 311000хил.км. но е запазен за колега от форума (ако вече не го е купил)с уговорки ще падне и под 8000лв.

успех с търсенето и ако ти изпадне некои викаи и ние търсим
Май вече не е запазен, че колегата твърдо реши да купува Диско.

ders4
27-01-09, 17:20
По напред в темата е разисквано от постове 56 - 66.

galoff
27-01-09, 21:35
По напред в темата е разисквано от постове 56 - 66.
Малко хладно, но..все пак отговор! :cool:Абе още ми е несвойствено да боравя с термините и да попивам нова материя..!! Благодаря все пак!! След по-задълбочен прочит вникнах!:?

ders4
27-01-09, 23:55
За механичния блокаж е ясно но раздатката с "виско"(Борг Уорнър) не и познавам действието, и за това ти посочих тези постове ,че там е разисквано по темата
Ако някой реши да обясни по подробно от разисканото ще е интересно за всички.

galoff
28-01-09, 07:16
За механичния блокаж е ясно но раздатката с "виско"(Борг Уорнър) не и познавам действието, и за това ти посочих тези постове ,че там е разисквано по темата
Ако някой реши да обясни по подробно от разисканото ще е интересно за всички.
Тук мушкал ли си се? http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=316&page=2 - пост 35

5-ракиев
28-01-09, 10:35
Малко хладно, но..все пак отговор! :cool:Абе още ми е несвойствено да боравя с термините и да попивам нова материя..!! Благодаря все пак!! След по-задълбочен прочит вникнах!:?

... прочети още малко информация ...ЦЪК (http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=9446&highlight=%C1%EE%F0%E3+%D3%EE%F0%ED%FA%F0) и ... ЦЪК (http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=7678&highlight=%C1%EE%F0%E3+%D3%EE%F0%ED%FA%F0)

... напиши си в профила от къде си :)

Chico
28-01-09, 12:10
Стига баламосвали човека с тия печки.Ако имаш възможност взимай машина V8. :)

galoff
29-01-09, 05:58
Стига баламосвали човека с тия печки.Ако имаш възможност взимай машина V8. :)
:roll:..и да го изкарвам само по празниците?! Иначе никак не е лоша идеята за по-мощна машинка!

Chico
29-01-09, 09:29
Защо бря - меташ една газова инжекция ,бутилка на мястото на резервоара,малко резервоарче за бензин в багажника или в двигателния отсек и жми градо.

Отделно предполагам че кефа от звука и вървежа е несравним с печките,ееех мечти.
Пък и като разход на пари/газ=пари/нафта.

Също така ако решиш да правиш идиотии много по добре се държи и носи на по-големи гуми.
http://www.youtube.com/watch?v=qnneFHKzYbQ&feature=PlayList&p=BB2781A7ECDA9A79&playnext=1&index=7

galoff
29-01-09, 10:17
Клипчето наистина е готино! А и идеята е грабваща, но като се има предвид, че искам да е и един семеен автомобил за ежедневна употреба......и цената на газта не е константа. Но определено е друго да държиш юздите на такъв кон!

kalio_kkk
23-05-09, 22:06
Колеги, днес гледах една машина, с мотора на снимката. Можете ли да го определите кой е, та ако е този VM-а, хич да не го мисля, защото гледах и един V8 и ще скоча там.

ders4
24-05-09, 10:55
Да това се е VM 2.4 литров дизел.

kalio_kkk
24-05-09, 23:52
Мерси, колега. Само, не ми е ясно защо реномирани фирми като Land Rover и Jeep са се "натресли" на такива калпави италиански дизели, та да си скапват репутацията? Ама, на.

И искам да задам още един въпрос към знаещите. Че ще е Рейндж Класик, съм решил вече, както и че ще е осмак. Остана да уточня, коя скоростна кутия е за предпочитане, ръчна или автоматик?

SIMOCOREX
13-06-09, 19:35
Здравейте:)
Напоследък имам порочни мисли за един RR Classic, но за съжаление не се предлагат много от "хубавите" 200tdi или 300tdi двигатели - пък и цената им е малко неприятна за семейния бюджет :(
За това искам да опитам да разбера повече за "лошия" двигател VM.
Изчетох всички теми и мнения- и като цяло се казва, че преди да гръмне някоя от главите не е лош като динамика двигател, но склонноста му към предгряване и последваща подмяна на глави и тн. го прави изключително ненадежден и е хубаво да се бяга далеч от него.
Въпроса ми е наистина ли е толкова зле или просто лошата му слава е и донякъде от подобни проблеми на двигатели на същата компания- Примерно VM на Toyota,Jeep и тн.
Благодаря:)

tihony
19-09-09, 18:58
Колеги здравейте!
Гледам една обява в мобието на един Range Rover Classic ,който е 93г.(така пише поне) и се чудя дали някой от вас има по-подробна информация за него.Двигателят е дизелов и мене ме интересува въпросът дали не е 200TDi ,понеже знам как стоят нещата с VM-моторите :rolleyes: ,а тази марка много ми е легнала на сърцето послено време :oops:
Това е линкът ,ако някой знае каквото и да е за него - моля да сподели.

http://www.mobilen.bg/pcgi/main.cgi?topmenu=2&leftmenu=2&act=21230567033451189&f1=details

Благодаря предварително.

ders4
19-09-09, 20:07
На задния капак пише turbo d това го имат всички VM-ми.
На 200 или 300 се изписва Tdi,това е което мога да разбера от снимките но ако има снимка на двигатела се познава веднага.

valdivladi
20-09-09, 11:22
Даааа, колегата dersi4 е прав със снимка на двигателя ще е най-добре, защото гледам под надписа "Turbo D" има и надпис "Vogue", а това със сигурност не е такава модификация, така че чакаме още материал.
Ппздрави.

dimitrOFF
21-09-09, 01:48
Понеже и на мен ми е грабнал окото, ходих да го видя. Със сигурност е VM двигател проверих го по VIN-а. Има нужда от гуми и акумолатори. Има и други забелжки по интериора и екстериора. Май няма блокажи. Помолил съм един колега от форума да го огледа и той като окачване и трансмисия и ще напиша какво е изкочило.

Fdex
07-02-10, 13:34
Привет на всички и предварително се звинявам, ако съм объркал раздела, но разглеждах доста и не открих каквото ме интересува, а то е следното:
Мой познат ме потърси с молбата да помагам с информация за Рейндж Роувър 1 2.5tdi (по думите му с VM мотор) 1993 година.
Замислил се е доста сериозно за покупката на тази машина, още повече, че и цената е добра( 3500 лева), но и двамата сме абсолютни лаици по отношение на 4х4 автомобили и конкретно Рейнджа.
За какво да се ослушваме при огледа? Кои са му слабите места?
Как е поддръжката на този автомобил? Разход- динамика?
Джипката е необходима за евридейка, като рядко ще стъпва в гора.

Предварително благодаря за отговорите и насоките Ви!
Поздрави!:wink:

Любо Тодоров
08-02-10, 08:03
Карах Chrysler Voyager с този мотор преди рр п38 и мога да кажа че освен че работи по-твърдо (шумен е) забележките му бяха за имаше ниско налягане на маслото което е проблем при тези мотори но се сменят втулките на кобилиците (100 лв на стругар) и работата заспива, други забележки несъм имал а беше на 300,000 км. Така че не му мисли ... за други въпроси питай :)

Fdex
08-02-10, 22:15
Днес беше закупен въпросния Рейндж :)
Първите впечатления са, че действително мотора е шумничък а и като цяло е дооста тромав, но в голямия сняг пък няма спирка :)
Имам обаче едно питане: Лостчето за блокажа (това, което е пред скоростния лост) на коя позиция трябва да е? 2L,2N или 2H?
Какво масло бихте препоръчали за двигателя( уж на 174 000 км) и трансмисията?

valdivladi
08-02-10, 23:01
..... Лостчето за блокажа (това, което е пред скоростния лост) на коя позиция трябва да е? 2L,2N или 2H?....

Честито, много съвместни километри и качи снимки.
Лостчето е за работата на раздатката :
L = Low range (бавни предавки)
N = Neutral (няма смисъл да обяснявам)
H = High range (бързи предавки)
По спомен няма блокаж освен, ако има и ход на ляво или дясно(в зависимост от коя страна е волана), но не съм сигурен.
Това трябва да ти дава отговор, а и на капака на бушониерата имаш указания.(ако го имаш де)

Радослав Райчев
09-02-10, 09:08
Е-е-е-е браво.
Хайде да е честит новия (стар) рейндж.
Със здраве да се кара и проблеми да не създава.
Дълги години да му се радваш, както и той на тебе.

:D:D:D:D:D

zzlatev
09-02-10, 09:18
При мен указанията са като отвориш капака на жабката между седалките отвътре.

vladstudio
09-02-10, 09:54
Честито и добре дошъл !

П.С. И яко ти дупе.:mrgreen:

Fdex
09-02-10, 18:08
Благодаря за пожеланията :)
Капачето на бушониерата го няма, а на жабката между скоростите (т.нар. подлакътник) не пише нищо.
Засега го карам на 2Н, но ме е страх да не се развали нещо.
Трябва ли при нормално градско каране да е на N или или да си го оставя на Н?
Снимки ще се постарая скоро да му направя :)
Поздрави!

Радослав Райчев
09-02-10, 18:34
Благодаря за пожеланията :)
Капачето на бушониерата го няма, а на жабката между скоростите (т.нар. подлакътник) не пише нищо.
Засега го карам на 2Н, но ме е страх да не се развали нещо.
Трябва ли при нормално градско каране да е на N или или да си го оставя на Н?
Снимки ще се постарая скоро да му направя :)
Поздрави!

Ти сигурен ли си че я има цифрата "2" пред "H" т.е. "2H".
Това ще е първия класик с парт тайм ...:eek::eek::eek:

valdivladi
09-02-10, 18:51
При мен указанията са като отвориш капака на жабката между седалките отвътре.

Злати, твоя Рейдж е друга бира и няма какво да се сравнява с упоменатия....

Ти сигурен ли си че я има цифрата "2" пред "H" т.е. "2H".
Това ще е първия класик с парт тайм ...:eek::eek::eek:

Радо, на служебния Класик дето го карах на малкия лост обозначенията бяха същите.
2H-2N-2L
Тогава и аз се чудех, защото на другия Рейндж пишеше 4H-N-4L.

А до колегата Fdex, пробва ли дали лоста има ход на страни?

Радослав Райчев
10-02-10, 09:23
Хм. Тогава или ръчката не е от тази кола, или незнам ... ама не е правилно да пише 2H, 2L, еле пък 2N ???

Това 2N като двойна неутрала ли да се има в предвид ??? И каква ще е разликата от единичното N???

Fdex
13-02-10, 20:42
Привет на всички :)
Ръчката за раздатката си е само с буквикчи, без цифри. :) просто грешно съм запомнил.
Имам обаче друго питане: Тъй като трябва да сменям масла, някой може ли да помогне с информация за вид и количество на двигателното масло?

valdivladi
13-02-10, 21:44
Колега,
сваляш от тук RAVECD2, зареждаш във виртуално у-во и започваш да четеш...
http://green-oval.com (http://green-oval.com/joomla/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=13&Itemid=29)
Поздрави :)

range_rover
03-04-10, 13:06
ЗдравеЙте на всички фенове на марката,нЯкоЙ може ли да ми каже какво масло се налива на предните главини, имам предвид като визкозитет, благодаря предварително.
--------------------------------------------------------------------
рр класик 92,

ЗАБЕЛЕЖКА :
Изреченията започват с главни букви, Моля !!!
... Следващият път написаното по този начин, ще бъде изтрито.

vladstudio
03-04-10, 14:02
здравеите на всички фенове на марката,некои може ли да ми каже какво масло се налива на предните главини,имам предвид като визкозитет,благодаря предварително
--------------------------------------------------------------------
рр класик 92, В главините вискозогъсто !:-D
Може и литиева грес, приготвена по специална рецепта. Може и поръчка от Англия.
Може и Ер 90 !:-D

targa
03-04-10, 16:26
ЕРто няма да стой дълго там. Бъркай грес с ЕР с дрелката. Малко по-гъсто от мед. Пък после се похвали как си го вкарал .:mrgreen:

сто
03-04-10, 18:58
ЕРто няма да стой дълго там. Бъркай грес с ЕР с дрелката. Малко по-гъсто от мед. Пък после се похвали как си го вкарал .:mrgreen:

Нищо страшно:wink:
Празна туба от силикон, добре почистена, избива и се "буталото" през предния отвор с подходяща "клечка", после над подходящ съд се напълва с "меда" и се напъхва "буталото". Някакво гумено или силиконово маркуче, слагаш на пистолета и е песен:D

targa
03-04-10, 21:39
Добра идея. Ако си пазиш празните туби.