Виж пълната версия : Работи като вършачка и няма мощност (Хюндай)
Чавдар (V93)
02-04-06, 11:11
Направих си вчера една разходка до Пловдив и при качване на баири ми направи впечатление появата на някакъв шум при подаване на газ. Тъй като ми се чуваше отзад, реших, че нещо по ауспуха е тръгнало да се пробива.
На връщане, точно преди тунела обаче шумът отведнъж се усили и като взех да качвам баира към мотел "Ихтиман" установих, че Галопер-ът не ще да галопира, ами едвам крета, а двигателят тресе та се къса.
Като го спрях и угасех след това пали със замисляне, а на празен ход работи като вършачка. Пробваш на подадеш газ, ама почти няма никой като натискаш педала. Някакви черни пушеци няма. При по-рязко подаване на газ най-много да е светлосив. Като че ли около двигателя се усеща по-силна миризма на изгорели газове.
Тръгването е мъка, а по малко по-стръмно баирче - максимум на 2-а. На равно, като се потъркаля малко и набере инерция - горе-долу долу върви до към 50-60 км, че даже и на 4-а. Ама спра ли на светофар или пък да има малко баирче - мъкааа.
Че ще се влиза в бокса е повече от ясно, ама някой има ли предположения къде може да е проблемът?
горивна помпа и дюзи, трябва майстор :wink:
Чавдар (V93)
02-04-06, 11:38
горивна помпа и дюзи, трябва майстор :wink:
За майстора ясно. Нямам и най-малкото намерение и аз да се правя на такъв, щото хич не си падам по ремонти пред блока. :D
Ама не е зле човек да има поне приблизителна представа какъв му е проблемът. Щото в сервиза на Индкомерс разбойниците искаха да сменят изцяло двете задни рамена на окачването - срещу скромната сума от 1,300 лева (само за частите), вместо само гумените втулки за неколкократно по-ниска сума.
иди при някой дизелджия, такъв който разбира от двигатели като твоя. питай хората с кили като твойта :wink:
иначе моето предполжение е центровка на помпата и чистене, вероятно смяна на някоя от дюзите, разбирасе може да са 1000 други неща :roll:
Гълъбин Колев
02-04-06, 18:54
Отиди до "Супер Дизел" на Околовръстното, ще ти решат проблема вероятно! Не знам дали са добри майстори но имат страшни стендове.
Паджеровод
02-04-06, 19:54
Че ще се влиза в бокса е повече от ясно, ама някой има ли предположения къде може да е проблемът?
Като влезеш не им давай направо да се захващат с дюзи и ГНП ако ти е вървяла добре до сега. Само ще я разбъзикат! Нашите двигатели с теб, а и всеки дизел не харесват въздух и вода в нафтата. Спомни си къде си зареждал последно и най-добре отвий пробката на горивния филтър - ще разбереш ако е вода. Въздуха се хваща лесно - две прозрачни маркучета от ГНП-то в съд с нафта и палиш. Ако във връщащата има балончета някъде има неплътност. Отстранява се. Ако няма значи смуче някъде по магистралата или филтъра. Такива работи
Чавдар (V93)
02-04-06, 20:20
Отиди до "Супер Дизел" на Околовръстното, ще ти решат проблема вероятно! Не знам дали са добри майстори но имат страшни стендове.
Къде е това по-точно, че за първи път го чувам?
П.П. Хм, като гледам, в Гугъл има линкове с анонси на сайт на въпросния диагностичен център, ама като цъкна на тях, ми отваря сайт на авто-списание, на който и думичка не се споменава за какъвто и да било сервиз. Може и да греша, ама това ми мирише на индикация за бизнес, който не е потръгнал. Е, може да е и за партньори, които са се разритали.
Освен това се срещат и някои неласкави отзиви (http://72.14.203.104/search?q=cache:iffYMaFj-TUJ:bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php%3Fp%3D286572%26sid%3D656a7c129e6759a5e158c25955c9d5e1+%22%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB%22&hl=en&ct=clnk&cd=17)
Спомни си къде си зареждал последно и най-добре отвий пробката на горивния филтър - ще разбереш ако е вода.
Ами след 1-я път - все на ОМВ. Ако е вода във филтъра нали уж би трябвало да светне лампата, дето я имам на таблото.
Паджеровод
02-04-06, 20:30
Ами след 1-я път - все на ОМВ. Ако е вода във филтъра нали уж би трябвало да светне лампата, дето я имам на таблото.
Не е трудно, на ръка се отвива. Тъкмо ще провериш дали работи датчика и лампата
http://www.animac.ru/smiles/fool/bud.gif
Някакви черни пушеци няма. При по-рязко подаване на газ най-много да е светлосив.
Това , че няма черни пушеци лошо ли е?
Паджеровод
02-04-06, 20:48
Ако имаше щяхме да се насочим към турбото. Недостиг на въздух или излишък на гориво - черни пушеци!
http://www.animac.ru/smiles/fool/bur2.gif
Къде е това по-точно, че за първи път го чувам?
П.П. Хм, като гледам, в Гугъл има линкове с анонси на сайт на въпросния диагностичен център, ама като цъкна на тях, ми отваря сайт на авто-списание, на който и думичка не се споменава за какъвто и да било сервиз. Може и да греша, ама това ми мирише на индикация за бизнес, който не е потръгнал. Е, може да е и за партньори, които са се разритали.
Освен това се срещат и някои неласкави отзиви (http://72.14.203.104/search?q=cache:iffYMaFj-TUJ:bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php%3Fp%3D286572%26sid%3D656a7c129e6759a5e158c25955c9d5e1+%22%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB%22&hl=en&ct=clnk&cd=17)
Спомни си къде си зареждал последно и най-добре отвий пробката на горивния филтър - ще разбереш ако е вода.
Ами след 1-я път - все на ОМВ. Ако е вода във филтъра нали уж би трябвало да светне лампата, дето я имам на таблото.в никой случай не ходи там. поне аз докато бях в бг , тия бяха най големите некадърници, а не вярвам да са се променили
Отиди в "Супер дизел" на околовръстното ....
Те са единствения оторизиран Бош сервиз за дизелови помпи в БГ !!!
Апаратурата и стендовете им са уникални !
А ако искаш шуробаджанаштина ... Търси.. Бисер .. и му кажи, че те праща Румен от Ямбол ...... или Ицо (тук от форума) ....
Гарантирам, че ще ти решат проблема :!:
и аз съм с добри впечатления от този сервиз, оправиха помпата на нашия класик и след ремонта колата вървеше по - добре
Чавдар (V93)
03-04-06, 08:16
Отиди в "Супер дизел" на околовръстното ....
Те са единствения оторизиран Бош сервиз за дизелови помпи в БГ !!!
Апаратурата и стендовете им са уникални !
А ако искаш шуробаджанаштина ...
Шуродбаджанащина?!? :? Ами не е въпросът за някаква шуробаджанащина. Каквото и да означава това, когато става въпрос къде човек да отиде с повредената си кола и с парите си.
Въпросът е за доверие. Доверие дали сервизът "Х" ще използва уникалната си апаратура да свърши работа като хората или ще тресне на клиента замяна / скъпоструващ ремонт на горивна помпа от които може да няма нужда, вместо да му сложи в сметката само един сменен прозаичен задръстен горивен филтър, което в същност е решило проблема.
Ей за това иде реч. А иначе по подразбиране бихме могли да очакваме най-добра работа да вършат официалните сервизи на вносителите. Щото те би трябвало хем най-добре да познават съответните возила, хем да имат под ръка необходимите резервни части. Е да, ама как да им има човек доверие, като са се опитали са го пуснат по пързалката и да му бръкнат в джоба с 1500 лева в повече, отколкото е било необходимо ...
Чавдар (V93)
03-04-06, 13:42
Та така. Супердизелистите дадоха едно ухо и отсякоха, че не е за тях. Т.е горивната система си работи, ама 2 цилиндъра ги няма.
Поради което Галопер-ът влезе в друг бокс и диагнозата на мотоекспертите е счупена ос на кобилиците.
Та сега голямата питанка е дали ще го има въпросният чарк наличен или ще трябва да се чака поръчка??? :cry: :shock:
Бахти неизправността :!: :!: :!: :shock: :shock: :shock:
От какво така се счупи бре :?: :?: :?:
УжОс....за пръв път чувам за подобна неизправност...
Чавдар (V93)
03-04-06, 14:52
Бахти неизправността :!: :!: :!: :shock: :shock: :shock:
От какво така се счупи бре :?: :?: :?:
УжОс....за пръв път чувам за подобна неизправност...
Не че си имам хабер от понятие, ама хич не е изключено да е следствие от действията на някой с 2 леви ръчички, който е пипал там в предишния живот на жипката :shock: :x
Митко/fulda/
03-04-06, 14:54
Ами някой е ровил вътре преди това и най-вероятно е оставил незатегнат един от болтовете държащи въпросната ос :(
Счупването е на две места - между втори и трети и между трети и четвърти цилиндър ...
и на мене на паджеро 2.5 тди ми се беше счупил преди години вала на кобилиците, точно по средата, с голди го заварихме и готово.
Паджеровод
03-04-06, 17:55
Чел съм(да не дава господ да се убеждавам) че на нашия двигател остта на кобилиците имала нарочно отслабени места така че да се троши при контакт на бутало с клапан при прескачане или скъсване на ремъка. Да не би да е такава работата?! Пишете какво установихте, че и мен ме интересува!
Чавдар (V93)
03-04-06, 18:05
Чел съм(да не дава господ да се убеждавам) че на нашия двигател остта на кобилиците имала нарочно отслабени места така че да се троши при контакт на бутало с клапан при прескачане или скъсване на ремъка. Да не би да е такава работата?! Пишете какво установихте, че и мен ме интересува!
Ами не би трябвало да е това, щото баш ангренажният ремък си е направо чисто нов. Сменен е заедно с ролката след като купих Галопер-а. Не ми се ще да мисля, че нещо не е било затегнато като хората и е прескочил някой зъб.
Паджеровод
03-04-06, 18:33
Когато отворих пластмасовата капачка за да проверя ангренажния ремък и на мен ми се видя чисто нов. И двата бяха нови! Но когато го пипнах беше ужасно хлабав. А натягането му е много просто - охлабваш и натягаш две гайки. Но пък може да спести големи неприятности.
Друго интересно за 4D56 e хлабината на клапаните. На студено дават по документи 0.15, а на горещо 0.25! :shock: А аз си мислех че при нагряване хлабината се намалява заради топлинното разширение..
Чавдар (V93)
03-04-06, 19:10
Когато отворих пластмасовата капачка за да проверя ангренажния ремък и на мен ми се видя чисто нов. И двата бяха нови!
Ами аз не съм проверявал дали изглеждат като нови, а просто дадох да ги сменят с нови без значение от състоянието им.
П.П. Ей сега намерих ей това на руския паджеровски форум (http://www.pajero4x4.ru/bbs/phpBB2/viewtopic.php?t=7675)
Проблема ми напомня когато изгорих джигателя на линколна. Точноа така направи и след 20 мили го спрях.
Когато го взеха ми казаха за двигателя че е изгорял.....продадох го за $100.
Дано това да не ти е проблема.
Провери как са цилиндрите, работят ли всички, каква е кпмпресиата в тях и това би трябвало да ти даде идея дали е в двигателя или при горивото.
Има ли някякви кодове в компютера?????
Дайте да залагаме.Според мен е горивото :lol: Иначе толкова проблеми наведнъж?
Не искам да залагам !!
Ама проблема ..... е в марката .....
Нека не съм лош пророк ..... ама другото слабо място е коляновия вал .. :oops: :shock: :cry: :cry:
Предполагам Митко(Фулдата) може да сподели ... опит с Хюндай ??
Чавдар (V93)
04-04-06, 00:03
Не искам да залагам !!
Нека не съм лош пророк ..... ама другото слабо място е коляновия вал .. :oops: :shock: :cry: :cry:
Марката сигурно има проблеми. Ама в случая е много вероятно баш проблемът да се казва: български "майстор" с 2 леви ръчички. :x
Митко/fulda/
04-04-06, 08:36
Ремъка си е на мястото и е перфектно на белезите . Това е резултат от предишна и некадърна интервенция :evil:
Тедо /LJ73/
04-04-06, 09:52
Не искам да залагам !!
Предполагам Митко(Фулдата) може да сподели ... опит с Хюндай ??
да не се урочасваме, ама не мисля, че тоя точно проблем е от емблемата...
може да имат кусури Х-ите, ама не са по двигателя...
Паджеровод
04-04-06, 22:10
V93, какво стана?! Руснаците казват че ги лъжеш?! Не вярват братушките?! :shock:
Чавдар (V93)
04-04-06, 22:42
V93, какво стана?! Руснаците казват че ги лъжеш?! Не вярват братушките?! :shock:
Ами ако щат да вярват. Оста я видях на 3 части. Т.е. видях 2-те извадени, а третата, дето ме докара до София, си е още на мястото.
А иначе що се е счупила така си е наистина чуденка.
Както и да е. Беше възникнало съмнение дали ще успеем да намерим чарк за замяна. На едно място като ми казаха "Нямаме. С поръчка - 2-3 месеца" и ми стана много весело ...
Ама хванах един списък с магазини за японски и корейски резервни части и на четвъртото или петото позвъняване уцелих - намери се въпросната ос. Че даже била и за Хюндай. Същата беше моментално купена и доставена в сервиза. Сега имат думата младежите. Ще трябва да се заварява и една счупена пета. Надявам се да няма други поражения.
Чавдар (V93)
15-04-06, 22:06
Лекуваме кашлица пък то било двустранна пневмония :shock:
Седмица след ремонта пак се тръшнахме със сходни, но доста по-тежки симптоми и пак на магистралата. "Линейката" на СБА малко скъпичка си пада, та пак добре, че не можах да стигна на повече от 15 км след околовръстното. :?
Имало било нарушена циментация на някои гърбици на разпределителния вал и същият си е бил от някое време за смяна.
Списъка като ми го почнаха - ос на кобилици, кобилици, разпределителен вал, ... та току-виж и до нова глава сме стигнали.
И не стига, че сметката я докарват като за половин джипка, ами на всичкото отгоре и нямало туй-онуй на склад, та щяло да трябва и поръчки да се пускат. Със срок на доставка 40 дни :x :(
Т.е. приемам всякакви подсказки за източници на резервни части за корейски/японски возила, различни от официалния доставчик на Хюндай.
Паджеровод
15-04-06, 22:20
Нямаш проблеми:
МАГАЗИНИ (http://www.mitsubishibg.com/forum/index.php?s=aa700f7aae1b2eba704ef7a9353597a1&showtopic=512)
СЕРВИЗИ (http://www.mitsubishibg.com/forum/index.php?showtopic=529)
http://www.animac.ru/smiles/fool/old.gif
нали 1 път правихте главата чак пета заварявахте къде гледахте бе
Чавдар (V93)
15-04-06, 22:37
нали 1 път правихте главата чак пета заварявахте къде гледахте бе
Е и аз това се чудя :?: :?: :?:
Излиза, че човек трябва да придобие и допълнителна квалификация за автомонтьор за да не го работят по сервизите. :?
Паджеровод
15-04-06, 23:13
Ето ти пример как го правят братушките. Даваш заявка за разпределителния вал и те ти отговарят учтиво:
По вашему запросу мы можем предложить 6 варианта(ов) поставки от 4 производителя(ей), по цене от 88,07 $ до 392,3 $ со сроком поставки от 1 до 10 дня(ей).
Тедо /LJ73/
15-04-06, 23:25
да, ама това е в Русия, а от там до БГ е по-сложно отколкото направо от Корея да ги докараш частите :shock:
Чавдар (V93)
15-04-06, 23:27
Ето ти пример как го правят братушките. Даваш заявка за разпределителния вал и те ти отговарят учтиво:
Така е. Предишния път си направих експеримент да им разгледам онлайн магазините за корейски части. В рамките на половин час намерих 3, които имаха наличност или/и вариант за доставка 7-10 дни. Явно при тях има по-голям пазар.
да смениш мотора не си ли обмислял?
Чавдар (V93)
16-04-06, 10:59
да смениш мотора не си ли обмислял?
Ами не съм, защото до преди няколко дни не съм имал причина да го правя - работеше си прилично и без някакви индикации за сериозни проблеми.
Ама този месец като се почна ...
Първо беше счупена ос на кобилиците - рекох си "Лош късмет, ама нали я сменихме ...".
А то се оказа, че е имало и още нещо, което просто е трябвало да бъде забелязано, ако човек си гледа работата като хората. Ако беше забелязано навреме, щеше да се смени каквото трябва и толкова. Ама като е било проспано - ей ти го мазалото.
Утре ще видя какво искат да ми натресат от официалния сервиз и ще гледам да разбера какво е наистина за смяна, пък тогава ще решавам какво да се прави.
Какво би ми дала смяна на целия двигател, вместо, да речем, само смяна на главата? Не вярвам да ми струва по-малко и като пари, и като време.
Паджеровод
16-04-06, 11:05
Лошо... Предполагам си карал с хубави масла?
Чавдар (V93)
16-04-06, 11:12
Лошо... Предполагам си карал с хубави масла?
Ами досега съм успял само първата смяна на масло да направя след купуването. Сложих BP Visco 3000 Diesel. Да са минати има-няма 2000 км.
Оказва се обаче, че в един момент обаче е взело да прониква гориво в маслото, което със сигурност не се е отразило добре. Вярно е, че едва ли е голям пробегът след това.
Паджеровод
16-04-06, 11:19
Мисля, че гориво в маслото може да влезе само от "леещи" дюзи и оттам непълно изгаряне на горивото като част от него слиза долу в картера. Ако е това този проблем отстранен ли е?
Чавдар (V93)
16-04-06, 11:37
Мисля, че гориво в маслото може да влезе само от "леещи" дюзи и оттам непълно изгаряне на горивото като част от него слиза долу в картера. Ако е това този проблем отстранен ли е?
Това, което ми казаха е, че може да е причинено от недобре работещи клапани.
А иначе дюзи няма кой и как да гледа, като горе са потрошени един куп неща. :(
Тедо /LJ73/
17-04-06, 09:55
не е нито от маслото, нито от горивото... за толкова малък пробег /няколко месеца/ и с М10 да го караш, няма да се счупи...
няма никакви леещи дюзи - двигателя работеше съвсем чисто /без пушек/ като го гледахме... ако дюзите пикаят, така че да влезе нафта в маслото, трябва да е димна завеса зад него :shock:
както вече писах веднъж, най-вероятно си е чиста измама - двигателя е "закрепен" колкото да се продаде с добавки и т.н. и като се покара малко и се смени маслото и измамата "лъсва"...
Като си купих Тойотата мотора "мъркаше" като коте... вярно беше скопен от ГНП-то и без турбина, но работеше много стабилно на празен ход... след 1-2 смени на маслото, започна да тресе, да се люлее и да неще да пали... за капак започна да гасне и... хайде в бокса... но при ТЛК-то проблема беше коляновия ваш и семерингите...
аз бях много учуден, когато колегата V93 се оплакваше от трудно палене в студовете... моя просто не даваше да пипнеш стартера :shock:
Чавдар (V93)
17-04-06, 12:33
не е нито от маслото, нито от горивото... за толкова малък пробег /няколко месеца/ и с М10 да го караш, няма да се счупи...
няма никакви леещи дюзи - двигателя работеше съвсем чисто /без пушек/ като го гледахме... ако дюзите пикаят, така че да влезе нафта в маслото, трябва да е димна завеса зад него :shock:
както вече писах веднъж, най-вероятно си е чиста измама - двигателя е "закрепен" колкото да се продаде с добавки и т.н. и като се покара малко и се смени маслото и измамата "лъсва"...
Нещата се попроясняват.
Отново оста на кобилиците е счупена на 2 места. Най-вероятната причина са надрани 2 гърбици на разпределителния вал. А причината за надирането пък най-вероятно е нормално износване. Все си мислех, че предишният собственик е пипнал километража, но мръсното копеле направо се е оляло - реалният пробег е по-скоро към 200 хиляди, т.е. над двойно в повече.
Друг е въпросът, че при предишната смяна на оста на кобилиците просто е трябвало да се забележи сериозното надиране на разпределителния вал. Не мога да си обясня как може да не се види такова нещо :shock:
Сега резултатът от невиждането и неоправянето е отново строшена на 2 места ос на кобилици, потрошени и пукнати пети на въпросната ос, строшени част от кобилиците. Едно на ръка си е разпределителния вал, който така или иначе си е бил за смяна.
Нафтата в маслото с последващото влошено мазане само допълнително може да е влошила нещата.
Генералният въпрос в момента ми е трябва ли да се сменя глава, при условие, че по нея засега май не е открито нещо счупено /не е сваляна още/. От официалния сервиз ми твърдят, че едва ли не било задължително като се сменят петите на оста на кобилиците и разпределителния вал да се смени и главата, щото иначе нам си кво нямало да бъде съосно. Пък аз нещо не мога да им повярвам от раз. Не че вече имам особена вяра в автосервизи де.
Нещата се попроясняват.
Отново оста на кобилиците е счупена на 2 места. Най-вероятната причина са надрани 2 гърбици на разпределителния вал. А причината за надирането пък най-вероятно е нормално износване. Все си мислех, че предишният собственик е пипнал километража, но мръсното копеле направо се е оляло - реалният пробег е по-скоро към 200 хиляди, т.е. над двойно в повече.
Друг е въпросът, че при предишната смяна на оста на кобилиците просто е трябвало да се забележи сериозното надиране на разпределителния вал. Не мога да си обясня как може да не се види такова нещо :shock:
Сега резултатът от невиждането и неоправянето е отново строшена на 2 места ос на кобилици, потрошени и пукнати пети на въпросната ос, строшени част от кобилиците. Едно на ръка си е разпределителния вал, който така или иначе си е бил за смяна.
Нафтата в маслото с последващото влошено мазане само допълнително може да е влошила нещата.
Генералният въпрос в момента ми е трябва ли да се сменя глава, при условие, че по нея засега май не е открито нещо счупено /не е сваляна още/. От официалния сервиз ми твърдят, че едва ли не било задължително като се сменят петите на оста на кобилиците и разпределителния вал да се смени и главата, щото иначе нам си кво нямало да бъде съосно. Пък аз нещо не мога да им повярвам от раз. Не че вече имам особена вяра в автосервизи де.
След ремонта пак се счупило :shock: :shock: егати работата? каде ти правиха ремонта?
Тедо /LJ73/
17-04-06, 13:54
ами прочети темата от началото! :idea:
ами прочети темата от началото! :idea:
Следя я от самото начало, но пише че са го разглобили в Мотоексперт, може да са го сглобили другаде ? ако все пак е там това говори доста лошо за сервиза им затова исках пояснения :!:
Износването на гърбиците или по-точно надирането най вероятно е от лошо мазане(с ново и относително добро масло тва не може да стане). Причините са или че маслото не смазва добре съответния възел, поради бълвочите които е използвал предишния собственик за да закърпи колата и да я пробута, или има случаи в които горивото прониква през ГНП в маслото и резултатът е налице(при положение че дюзите са в ред и двг не пуши). Няма как другояче дизела да проникне в маслото, така че да скапе двг толкоз бързо. Ако излезе виновна помпата, май определено трябва да се замислиш за нов двг. Дано да не съм прав. Че аз знам, че Хюндай работят качествено и се учудвам че имаш такива проблеми. Повярвай ми НАДИРАНЕТО НЕ Е НОРМАЛНО ИЗНОСВАНЕ!!! Пздрави и дано да не съм прав!
Тедо /LJ73/
17-04-06, 15:27
значи на всяка цена прегледай и ГНП-то, че ако е прав Д-МАХ да не го правиш 3-ти път!
а дали надирането може да е причинено от по-раншно каране с недостатъчно масло? или някаква друга подобна причина?
опитвам се да стигна до първоизвора на проблема...
при моята тойота всичко беше станало пораби изхвърляне на маслото през старата турбина... чичката след това го карал по магистралата без масло докато изтропал коляновия вал :lol: ядосал се и вместо да купи нова турбина и да направи ремонт, я махнал, сменил сегменти и биелни лагери, сипал туй-онуй и хоп! продал я на г-н Шаран /моя милост :cry: /
Кат чета Тедо и като имам в предвид че сте си купили автомобилите от БГ собственици, може би не е лошо да поразчанчиш двигателя и да го поогледаш по добре от вътре, защото като нищо, новото може да се окаже единствена алтернатива. Ей западняците не са цвете за мирисане в експлоатацията, ама поне спазват това което е предписано по книжка. При нас към шофьорската простотия като добавиш на всяка цена да се купи най-евтиното(масло да кажем), и да се кара с нафтата от багера на бай Иван, че излиза с 30ст по-евтино, резултатите ги виждаме. Лошо е че ся ще трябва Вие да плащате. Всичко е от безотговорност. На входовете на БГ трябва да сложат " Добре дошли в страната на Безотговорността" или пък " Добре дошли в страната на невероятните невъзможности". Хайде със здраве че пак се ядосах!
Тедо /LJ73/
17-04-06, 16:07
що "да плащаТЕ" - моя още си е тип-топ да чукна дърво, а и нямам никакви съмнения, че километрите са му реални /купих го на 83000/...
като се сетя тогава, на V93 джипката беше с един гаден калъф на волана и ми беше на устата да питам за какво са го сложили /при положение, че фабрично на нашата версия е прекрасен кожен волан/, а то явно е бил протрит яко! :shock:
що "да плащаТЕ" - моя още си е тип-топ да чукна дърво, а и нямам никакви съмнения, че километрите са му реални /купих го на 83000/...
като се сетя тогава, на V93 джипката беше с един гаден калъф на волана и ми беше на устата да питам за какво са го сложили /при положение, че фабрично на нашата версия е прекрасен кожен волан/, а то явно е бил протрит яко! :shock:
Имах предвид че V93 ще трябва да плаща. А тия белези с износените от пипане елементи са явен показател! Един приятел си беше харесал пасат 99 ужким на 150000 ама като му видях скоростния лост и по точно кожата износена та чак пробита. Това беше карано, карано и ръчкано до спукване, и за тая работа 15000лв. Добре че приятеля ми се отказа! Мнооого трябва да се гледа и проучва и чак тогава да се плаща особенно в БГ.
като чета тази тема й направо настръхвам......не мога да помогна но ти желая да се оправи мотора както трябва.............
всички коли се развалиат даже й новите аз поне сам го изпитал..........не си мислете че само във бг стават фалове навсякъде е пълно със хора дето не си свършват добре работата........
поздрави........... :D
Паджеровод
17-04-06, 17:52
има случаи в които горивото прониква през ГНП в маслото и резултатът е налице(при положение че дюзите са в ред и двг не пуши). Няма как другояче дизела да проникне в маслото, така че да скапе двг толкоз бързо.
Коментирам случая защото съм със същия двигател, но в оригиналната му японска версия. ГНП то в случая няма общо с мазителната уредба (маслото) на двигателя и следователно няма как от него да влезе гориво в маслото. Единствения път е този който споменах по-горе. Друг е въпроса дали НАИСТИНА е имало такова. Нивото на маслото може да се повиши и по други причини.
Чавдар (V93)
17-04-06, 19:15
Износването на гърбиците или по-точно надирането най вероятно е от лошо мазане(с ново и относително добро масло тва не може да стане).
...
Няма как другояче дизела да проникне в маслото, така че да скапе двг толкоз бързо. Ако излезе виновна помпата, май определено трябва да се замислиш за нов двг. Дано да не съм прав.
...
Повярвай ми НАДИРАНЕТО НЕ Е НОРМАЛНО ИЗНОСВАНЕ!!!
Аз си нямам и хабер от понятие от двигатели и това, което съм написал по-горе относно възможните причини, е препредаване на това, което са ми казали в сервиза. Доколко може да се вярва на сервизи вече е друг въпрос. :x Но това, което ми беше казано тази сутрин беше:
1. Надирането на гърбиците на разпределителния вал е възможно да е от естествено износване след 150,000 км. Че джипката е на над 150,000 няма вече никакви съмнения ...
2. Възможно било дизел да попадне в маслото като следствие от недобра работа на клапаните, предизвикана от надирането по т.1
Дали тези две неща са възможни аз нямам представа. това ми казва поредният специалист.
Че аз знам, че Хюндай работят качествено и се учудвам че имаш такива проблеми.
Проблемът по двигателя не е предизвикан от работата на сервиза на Хюндай. Независимо от това обаче, аз си позволявам да имам известни задръжки по отношение положителната оценка на работата им. Основанието ми е, че миналата седмица колата беше при тях за да направят 2 неща: да отстранят тегленето в ляво и да отстранят теч в хидравликата на кормилното управление.
По първото - взеха ми пари за реглаж на предница и ми казаха, че тегленето е отстранено - били направили пробно каране. Да, ама не. За 60-ната километра, които минах преди Галоперът да се строши, установих, че както и преди си тегли в ляво. За да върви право трябва да държа волана леко вдясно. Пусна ли го - тръгвам наляво.
Явно е, че вероятно само със стандартен реглаж на предница работата няма да се оправи. Ама вече във втори сервиз стигат само до там ...
По второто - заявиха ми, че било нямало теч на хидравлична течност. Било моторно масло. И това при положение, че съм им казал, че съм доливал хидравлична течност, щото е била под минимума и кой точно маркуч е омазан и под него има следи от теч.
Едно тръкване с бяло парцалче или салфетка показва, че разлятата течност е с червеникав цвят, а не черна, каквото е маслото от двигателя.
Т.е. в конкретният случай официалният сервиз не беше отстранил нито една от двете неизправности, заради които отидох при тях ...
Софианитка
17-04-06, 19:27
Специално за софийския сервиз на Хюндай , когато ти разказват коя точно част да смениш не бързай да им я поръчваш - можеш да провериш цените в Гърция и евентуално да вземеш резервната част от там на доста по-добра цена (тази информация е за лека кола, а въпросната соната спестила известни суми на собственичката, която голяма част от сменяните части взима от Гърция)
а и на диагностиката не им вярвай :oops: в същия софийски хюндайски сервиз никой не успся да каже, че на същата сонатата и е изместена геометрията (това от удар) , но на работещите там след всякакви диагностики това не им стана известно
Чавдар (V93)
17-04-06, 19:29
Кат чета Тедо и като имам в предвид че сте си купили автомобилите от БГ собственици, може би не е лошо да поразчанчиш двигателя и да го поогледаш по добре от вътре, защото като нищо, новото може да се окаже единствена алтернатива. Ей западняците не са цвете за мирисане в експлоатацията, ама поне спазват това което е предписано по книжка. При нас към шофьорската простотия като добавиш на всяка цена да се купи най-евтиното(масло да кажем), и да се кара с нафтата от багера на бай Иван, че излиза с 30ст по-евтино, резултатите ги виждаме.
Ами то не е като да имаш много избор. Или от БГ собственици, или от БГ автоджамбази. Все тая, ако ме питаш мене.
Аз си имах едно на ум, че е най-вероятно километражът да е пипан, но наистина не очаквах да е ЧАК толкова.
Освен това, хубаво казваш да го "поразчанча", ама как да стане тази работа, като на мене това не ми е работа, а намирането на сервиз, в който да се свърши тази работа като хората се оказва проблематично ...
А западняците не мисля, че са по-добре от нашенци. Просто повече карат нови коли, а там не е като да имат много избор - трябва да спазват условията за гаранцията. Това, което правят техните сервизи обаче изобщо не е по-различно от нашенските юнаци. В цивилизованата Скандинавия ми се наложи да сменя няколко оторизирани сервиза, доде на края не ми писна и се спрях на този, който беше най-близо до офиса. Само гледах да вкарвам колата на резерва, че съм имал случай от половин резервоар да си я взема на светеща лампа.
Това още веднъж може да ти докаже че същите части се намират и доста по-евтино, всички знаем че Гърция не е меката на евтините части. Ама каквото си знае баба това си бае...
Чавдар (V93)
17-04-06, 19:39
Специално за софийския сервиз на Хюндай , когато ти разказват коя точно част да смениш не бързай да им я поръчваш
...
а и на диагностиката не им вярвай :oops: в същия софийски хюндайски сервиз никой не успся да каже, че на същата сонатата и е изместена геометрията (това от удар) , но на работещите там след всякакви диагностики това не им стана известно
Благодаря за предупреждението. :) Нито бързам да поръчвам, нито им вярвам.
Още първия път, когато вкарах колата при тях за първоначален преглед какво евентуално има за оправяне, се опитаха да ми натресат смяна на задните рамена на окачването срещу скромните 1,300 лв (само за части), вместо неколкократно по-малко пари за смяна на едни гумени втулки.
Софианитка
17-04-06, 19:44
Quadra , quadra :D
Говоря конкретно за марката Хюндай - и за цени на частите от Официални представители на тази марка в две страни за които знам. и тук нямат място нито баби нито дядовци - а личен избор и решение кой от къде ще вземе нещо за личния си автомобил
off topic
по-полезно ще е да насочиш човека към конкретен магазин или сервиз за авточасти, където биха могли да му помогнат , ако има нужда.
Това че знаеш цените на официалните представители, не значи че няма други магазини. Мисля че човека веце доста е пообиколил и видял.
Износването на гърбиците или по-точно надирането най вероятно е от лошо мазане(с ново и относително добро масло тва не може да стане).
...
Няма как другояче дизела да проникне в маслото, така че да скапе двг толкоз бързо. Ако излезе виновна помпата, май определено трябва да се замислиш за нов двг. Дано да не съм прав.
...
Повярвай ми НАДИРАНЕТО НЕ Е НОРМАЛНО ИЗНОСВАНЕ!!!
Аз си нямам и хабер от понятие от двигатели и това, което съм написал по-горе относно възможните причини, е препредаване на това, което са ми казали в сервиза. Доколко може да се вярва на сервизи вече е друг въпрос. :x Но това, което ми беше казано тази сутрин беше:
1. Надирането на гърбиците на разпределителния вал е възможно да е от естествено износване след 150,000 км. Че джипката е на над 150,000 няма вече никакви съмнения ...
2. Възможно било дизел да попадне в маслото като следствие от недобра работа на клапаните, предизвикана от надирането по т.1
Дали тези две неща са възможни аз нямам представа. това ми казва поредният специалист.
Че аз знам, че Хюндай работят качествено и се учудвам че имаш такива проблеми.
Проблемът по двигателя не е предизвикан от работата на сервиза на Хюндай. Независимо от това обаче, аз си позволявам да имам известни задръжки по отношение положителната оценка на работата им. Основанието ми е, че миналата седмица колата беше при тях за да направят 2 неща: да отстранят тегленето в ляво и да отстранят теч в хидравликата на кормилното управление.
По първото - взеха ми пари за реглаж на предница и ми казаха, че тегленето е отстранено - били направили пробно каране. Да, ама не. За 60-ната километра, които минах преди Галоперът да се строши, установих, че както и преди си тегли в ляво. За да върви право трябва да държа волана леко вдясно. Пусна ли го - тръгвам наляво.
Явно е, че вероятно само със стандартен реглаж на предница работата няма да се оправи. Ама вече във втори сервиз стигат само до там ...
По второто - заявиха ми, че било нямало теч на хидравлична течност. Било моторно масло. И това при положение, че съм им казал, че съм доливал хидравлична течност, щото е била под минимума и кой точно маркуч е омазан и под него има следи от теч.
Едно тръкване с бяло парцалче или салфетка показва, че разлятата течност е с червеникав цвят, а не черна, каквото е маслото от двигателя.
Т.е. в конкретният случай официалният сервиз не беше отстранил нито една от двете неизправности, заради които отидох при тях ...
Лошо че не разбираш нищо от двг. В БГ трябва да разбираш от всичко иначе си свършен, особенно ако нямаш дебела банкова сметка която да покрива твойте и най-вече чуждите грешки. Като имах предвид Хюндай си мислех за Хюндай а не за БГ фирмите и сервизите които ги представят. В тях работят същите "наши" хора като навсякъде другаде. На кой му пука колко ще те набутат за ремонт, щом караш галопер начи си нещо по по най и може да те доят. За съжаление такива са нашенските разсъждения. За моя пикап има същото мнение, само че мнениепреносителите не знаят, че да речем в ОАЕ този тип автомобили се купуват само и единствено за работни добичета на фирмите. Абе сбъркана работа. А да си чувал за части втора ръка нали разбираш че като ти сменят някой чарк в сервиза, който по принцип си работи и не се нуждае от подмяна, после тоя чарк се продава да речем на половин цена и ето как някои монтьори изкарват някой лев допълнителнително - и те хранят гърла нали? Търси си познат поне да не те излъже от какво реално имаш нужда.
Чавдар (V93)
17-04-06, 21:52
Лошо че не разбираш нищо от двг. В БГ трябва да разбираш от всичко иначе си свършен, особенно ако нямаш дебела банкова сметка която да покрива твойте и най-вече чуждите грешки.
. ..
Търси си познат поне да не те излъже от какво реално имаш нужда.
Ами лошо, ама няма как да разбирам от всичко. Ще стана твърде всестранно развита личност, пък развитият социализъм отдавна се капична :D
Ама от зор взех лека - полека да се образовам. И електронен каталог с резервните части съм си намерил, та хюндайци днес само дето се хабиха да изрязват каталожните номера от офертата, която бяха приготвили само да ми покажат, пък аз си поисках копие. :lol:
Доколкото мога да преценя, този път май не се опитват да ме набутват с излишни части, но пък са направили сметката по такъв начин, че реално пак искат да ми втъкнат поне хилядарка отгоре. Примерно като ми оферират чарковете поотделно, вместо като комплект, който е по-евтин.
Паджеровод
17-04-06, 22:05
Ами само главата да те набутат да смениш без нужда, само за да си вържат гащите и си доста вътре :evil:
Чавдар (V93)
17-04-06, 22:36
Ами само главата да те набутат да смениш без нужда, само за да си вържат гащите и си доста вътре :evil:
Така е. Обаче, колкото и да ми е неприятно, ми се струва, че може би ще е по-добре да сменя и главата.
Щяхме да го избегнем това, ако проблемът беше установен преди да се строши същата част за втори път. :(
Първия път освен оста на кобилиците беше отишла само една пета, която беше заварена.
Сега пораженията са повече - 2 счупени, 1 пукната, другите отскубнати.
Както ми казват в сервиза и (по-важно) както виждам в каталога на Хюндай с части за Галопер-а, петите вървят в комплект с главата. Отделно ги няма като част със собствен каталожен номер.
http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/51f30cb83aff149f620c61dc48df3224.jpg
При положение, че по главата има един куп други чарколяци, които могат да се поръчват и отделно, това поне на мен ми изглежда, че не е случайно.
Вярно е, че мога да се запъна и да спестя сега някоя и друга стотарка като пак си играем със заварки на пети и ремонтиране на разбити резби, ама като си помисля, че заради това може в един хубав ден пак да звънкам на "Пътна помощ" да ме прибира отнякъде и пак да започваме от изходна позиция щото оста на кобилиците пак изпраскала (примерно щото заради заварките петите са били малко не както трябва) ...
Тедо /LJ73/
17-04-06, 22:41
брат ми живее и съответно си поддържа Маздата във фирмен сервиз в Мюнхен... - действително там не се церемонят с частите, а сменят наред и винаги комплект, но не за да те натоварят - точно обратно... понеже труда е много скъп, по-добре с едно ходене да ти сменят всичко, в което се съмняват, че е за смяна, отколкото да разглобяват 3 пъти... а за цените на частите... Мигачът, за който в Стар Моторс му искаха 160лв в сервиза на Мазда в Мюнхен се оказа... 26 Евро...
разбира се и там сервизирането струва нерви и време /е, не чак като тук/ - затова хората предпочитат да плащат лизингови вноски, отколкото сметки в сервизите...
Проблема е, че тамошните месечни вноски от 400-500 евро у нас са съизмерими с цената на 90% от колите...
Паджеровод
17-04-06, 22:45
Мдам... Нямаш избор май. Пораззвънкай и на ония телефони от връзката която ти дадох, белким отнякъде излезе нещо.
Чавдар (V93)
19-04-06, 22:20
Скланяме се към извода, че e много вероятно навлизането на дизел в маслото е станало най-вече при първото трошене на оста на кобилиците, когато се наложи да се добирам на 2 цилиндъра от Ихтиман до София, а след това от къщи до сервиза. Колко ли нафта се е изляла в двата неработещи цилиндъра?!?
После вероятно се е добавило и още, когато в петък историята се повтори. Макар че този път потрошаването беше "по-качествено", та не можах да мина някакво съществено разстояние. :(
петите вървят с главата защото са си едно цяло и са шлайфани като такова в завода има начини да се сложат и други пети ако се намерят или се заварят старите да се намалят където лягат в главата и де се прекара тунела на координат машина, но става дълга и широка, нафтата си е минала през сегментите на неработещите цилиндри
а защо се чупи някой обесни ли
Чавдар (V93)
19-04-06, 23:03
а защо се чупи някой обесни ли
Днес я доставих в сервиза, който ще я прави. На първо четене се появи предположение, че поради някаква причина е имало недостатъчно смазване на някои места (и двата пъти се чупи на 3 части и то май на същите места), но човекът не искаше да прави категорични изводи преди да е могъл да огледа по-подробно какво е положението.
за някакъв вал говорехте че бил износен ако от там губи налягането е нормално да няма мазане, кое се чупи кавал на кобилиците ли има или разпр. вал
Чавдар (V93)
19-04-06, 23:16
за някакъв вал говорехте че бил износен ако от там губи налягането е нормално да няма мазане
2 от гърбиците на разпределителния вал бяха така изтъркани, че си имаше направо "канали". Ама се чудя дали това износване е причина за влошено мазане или влошено мазане е причинило такова износване?
Onia s konia
20-04-06, 07:04
И на мен така ми се чупи вала , на края се установи че от претатягане на болтовете който го държат за глвата ( в смисъл резбите в главата са тръгнали и изтърват в един момент) . Пренавих резбите и спря да се чупи
Чавдар (V93)
02-05-06, 10:26
Главата, дето трябваше да я доставят по самолет най-късно до края на миналата седмица, май някой кореец я е понесъл на гръб и пешком, щото от магазина мрънкат и избягват да се ангажират с някакви по-конкретни срокове.
Поредният автомайстор пък, след като цели 2 седмици /!!!/ набира смелост да започне работа по двигателя тази сутрин рано-рано ме уведоми, че без сваляне на двигателя не можел да установи причината да се троши оста на кобилиците. Както е подкарал - току-виж стигнал до основен ремонт :shock: :?
Мдааа, да не попада човек в ръцете на бранша, който започва с "авто" /без значение дали става въпрос за автосервизи или търговци на авточасти/ :( :? Некоректност, некомпетентност или чиста проба мърлящина изглежда да са прекалено често срещани.
Нищо чудно, че хората масово се пробват да се спасяват със собствени сили.
П.П. Извинявам се на тези съфорумци, който са в споменатия бранш, обаче това са моите лични наблюдения, изпитани на собствения ми гръб и джоб ...
Тедо /LJ73/
02-05-06, 11:29
то да беше само в тоя бранш така :lol:
при нас ВИНАГИ когато нещо е много спешно, става нещо... Сигурно е от законите на Мърфи...
ти с какво се занимаваше - може би в твоя "бранш" всичко е "на 6"? :wink:
неприятното е като нямаш резервен вариант и оставаш без транспорт... карането на употребяван автомобил е по-евтино, но никак не е по-приятно :shock: Щом човека така е казал, по-добре така го направете... освен ако не искаш да правиш трети ремонт...
намерих вносно гърне комплект "като за нас" към 200лв с труда и монтажа... обаче беше последното в склада - ако искаш да поръчваш, сега е момента, та след месец като стане мотора и гърнето да е тук...
"Като знам какъв съм инжинер, ме е страх да отида на доктор" - българска народна мъдрост :D :D :D
Тедо /LJ73/
02-05-06, 12:13
"Като знам какъв съм инжинер, ме е страх да отида на доктор" - българска народна мъдрост :D :D :D
аз затова и избЕгвам :wink:
ама покрай бебето видях за пореден път какво е дереджето :oops:
мазилката от тавана а-а и ще падне върху бебетата... но иначе за хеликоптери и други "йекстри" пари има :shock: :evil:
но поне докторите се представиха за Отл. /6/ :lol:
Чавдар (V93)
02-05-06, 15:48
ти с какво се занимаваше - може би в твоя "бранш" всичко е "на 6"? :wink:
Разбира се, че далеч не всичко в хотелиерството е "на 6", но такова чудо определено НЕ е, особено в София.
Дотук съм имал допир с 3 сервиза, от които 2 са с претенции за "по-висока категория". Резултатите:
Сервиз №1
Първо посещение: Опит да ми натресат ненужна смяна на части, водеща до ненужно висок разход в размер на около 1,000 /хиляда/ лева
Второ посещение: Поставена задача - отстраняване на теглене в ляво и отстраняване на теч от хидравликата на кормилната система. Резултат - Взеха ми пари за реглаж на предница и казаха, че всичко е ОК, НО тегленето както си беше, така и остана. За теча пари не ми взеха, а ми казаха че няма такъв - било моторно масло. Въпреки фактите, че ми се налагаше да доливам хидравлична течност, и че под един определен маркуч е напоено с червеникава течност.
Т.е. 2 проблема -и двата не отстранени.
Сервиз № 2
Първо посещение: Наред с изпълнените работи - взети пари за реглаж на предница, но жипката продължава да тегли в ляво, а точно отстраняването на това теглене беше една от целите на посещението.
Второ посещение: Ремонт на сериозна повреда в двигателя, НО 1 седмица и 400 км след ремонта следва аналогично чупене на сменената при ремонта част + солидни странични щети, довели до необходимост от замяна на цялата глава. Оказва се, че при ремонта експертите са отстранили следствието, но не и причината и или не са забелязали или не са обърнали внимание на много сериозно износване на разпределителния вал. В резултат на липсата на правилна диагноза, един път отидоха към 300 лв, а след това ... къмто х10 ...
Сервиз № 3
За момента впечатления от качеството на работата все още нямам, но не може да ме радва това, че първо се казва "Мога да почна от сряда следобед" /т.е. 19 април/, а на практика някаква дейност започва едва на 2 май, с близо 2 седмици забавяне ...
Магазин №1
Първо анонс на една цена, последван от уточняващо завишение с поне 30%. Обещание - доставяме със самолет до 10 дни или изобщо не доставяме. След взетото капаро се започна яко бягство от конкретен отговор за изпълнението на поръчката. Както беше до края на миналата седмица, така в събота отговорът беше "До края на следващата седмица ... предполагам ...". Вече няма да се учудя, ако в края на тази седмица последва ново отместване ...
Е, колкото и да имаме кусури в хотелиерския бранш, ако си направиш един експеримент в София просто няма начин да ти стоварим толкова проблеми на главата. В три от три да има човек сериозни проблеми просто не знам да е било ...
Да не говорим, че поради естеството на услугите, би било бая трудно и да те набутат с толкова разходи.
Щом човека така е казал, по-добре така го направете... освен ако не искаш да правиш трети ремонт...
То не е като да има някакъв избор. Естествено, че е за предпочитане да се глътне някакъв допълнителен разход сега, отколкото да се поеме риск от неостраняване на причината и последващ пореден ремонт на същата повреда. Лошото е,че темповете на работа се очертават малко нещо ориенталски...
намерих вносно гърне комплект "като за нас" към 200лв с труда и монтажа... обаче беше последното в склада - ако искаш да поръчваш, сега е момента, та след месец като стане мотора и гърнето да е тук...
Нещо много станаха стотарките, така че сега ще карам с прясно завареното (точно преди втората повреда) задно гърне. :(
Паджеровод
02-05-06, 18:52
Моите съболезнования :cry: Хубаво е, че споделяш тези неща та да си правим изводи. За мен въпроса е решен - аз нямам в речника си думата майстор, всичко си правя сам. Но се съмнявам, че това е най-правилния начин на действие. За сервиз може да не плащам, но ще ме работят с частите. Губя си от свободното време... Абе пълно щастие няма, както казваше тук някой...
Чавдар (V93)
04-05-06, 08:15
Моите съболезнования :cry: Хубаво е, че споделяш тези неща та да си правим изводи. За мен въпроса е решен - аз нямам в речника си думата майстор, всичко си правя сам. ...
Хубаво е, ако човек може да си прави ремонтите сам. Само че това далеч не е възможно в повечето случаи. Много малко хора имат нужната квалификация, а за необходимите инструменти и условия пък да не говорим.
А иначе то си е за съболезнования. :) Изглежда, че долното копеле (за предишния собственик става въпрос, ако някой не е разбрал :) ) не само яко е превъртяло километража, ами може би е и прегрявало двигателя. Т.е., лека-полека стигнахме до основен ремонт. Така и така е отворен двигателят ... :?
Паджеровод
04-05-06, 17:21
Щом е стигнала работата до там се довери поне на сервиз, който се занимава с тези двигатели - на Паджеро и Галопер, защото от това, което съм прочел досега има много "тънки" моменти, които не се забелязват от "унивесалните" майстори.
Също нищо не ти пречи да прочетеш повече в руския форум, там има богата информация...
Но след всичко това ми се струва, че ще се разочароваш и ще сменяш марката. Не че тя е виновна...
Чавдар (V93)
04-05-06, 19:32
Но след всичко това ми се струва, че ще се разочароваш и ще сменяш марката. Не че тя е виновна...
Какво ми е виновна марката, че съм попаднал на боклук, който е изтормозил двигателя и после го е закрепил колкото за да пързулне джипа някой като мене?!? Такива случаи със сигурност можеш да намериш сред хора, каращи всякакви марки. Ей го и Тедо е имал подобни преживявания, а пък марката си е била от реномирана, по-реномирана.
Ама изобщо не е чудно, след като и в този форум можеш да видиш съвети от рода на "Направи еди какво си, ако ще я продаваш". Т.е. скърпи положението и гледай да набуташ някой балък ...
Марката няма нищо общо. Просто, когато купува на старо, човек трябва или да има късмет или да има къде и при кого да направи ЯКА диагностика преди да купува.
А аз засега хич не смятам да сменям. Така и така и подновявам двигателя, що да не го потъркалям след това ... :D
Тедо /LJ73/
04-05-06, 19:59
А аз засега хич не смятам да сменям. Така и така и подновявам двигателя, що да не го потъркалям след това ... :D
още повече, че купето май е доста запазено...
в по-реномираните автокъщи в Германия, освен че дават гаранция за колата, ако е имала катастрофа, показват снимка в смачкано състояние...
V93, гледам, че все повече клониш към основен ремонт! Да, това е "истината". Частите не са проблем - освен времето за доставка. Сега се нуждаеш от препоръки за майстор. Ето това вече е проблем :cry: :evil: Желая ти успех :wink:
Тедо /LJ73/
04-05-06, 22:11
Частите не са проблем - освен времето за доставка...
за Паджеро са същите части - със сигурност ги има по магазините... поне за ТЛК7х с 2ЛТ имаше по 2-3 варианта
Чавдар (V93)
04-05-06, 22:13
V93, гледам, че все повече клониш към основен ремонт! Да, това е "истината"
Не "клоня". Започнахме го. :) Хем така или иначе двигателят е отворен, хем има индикации, че може би е бил прегряван.
Към момента и повечето части като че ли се намериха. Само дето вчера в един магазин ме докараха до бяс, като ми казаха, че в петък ще мога най-после да получа главата (дето трябваше да е тук преди седмица), ама вместо поръчания комплект болтове (18 бр) за нея май били пратили 1 единична бройка. Това много вероятно щеше да означава нова поръчка и ново яко чакане. После се обадиха да кажат, че май все пак доставката била на комплекта, щото цената по фактура не била като за една бройка.
Ей така автобраншът може да направи човека убиец ... Добре че имам общо взето здрави нерви :)
Като натаманим частите ще остава само да се моля:
- да не изплува още нещо отнякъде, че и без това игратга доста загрубя
- този път най-после майсторът да свърши работа като хората и
- частите да са читави (не взимам 2-а употреба или такива с известен турски произход, ама казва ли ти някой ... ).
Смятам да сменя и всички други масла (в скоростна кутия, раздатка и дифов-ете), щото не мога да бъда сигурен онзи мошеник какво е сипвал.
П.П. Приемам подсказки:
1. Какво масло да сипя след ремонта при положение, че след 1000 км ще трябва така или иначе да го сменям.
2. Каква би могла да бъде причината за това теглене вляво при положение, че местата на предните гуми вече са разменяни, а на 2 пъти сервизи (в т.ч. и официалният) ми взимат пари за реглаж на предница без проблемът да бъде решен? Ако в този сервиз не успеят да намерят решение ще трява да търся някой, който наистина да отбира от окачване на джипки, щото не ми се иска да съсипвам гуми.
Тедо /LJ73/
04-05-06, 22:18
2. Каква би могла да бъде причината за това теглене вляво при положение, че местата на предните гуми вече са разменяни, а на 2 пъти сервизи (в т.ч. и официалният) ми взимат пари за реглаж на предница без проблемът да бъде решен? Ако в този сервиз не успеят да намерят решение ще трява да търся някой, който наистина да отбира от окачване на джипки, щото не ми се иска да съсипвам гуми.
сега като смених гумите, моя е много по-добре... почти не може да се определи дали тегли на някъде...
KamAZadjiq
04-05-06, 22:50
желая ти късмет с ремонта и много километри безпроблемен пробег след това. прочетох статията и имам един въпрос малко в страни от темата но ще се радвам ако ми отговорите: Значи както разбрах от по горе написсаното галопера и паджерото имат еднакви двигатели. въпроса ми е така ли е и ако да на кои модификации има съвпадение?
Да, V93, имаш си забавления :D Търговците са проблем, по-голям и от майсторите. Като писах, че при частите най-сложен е срока имах предвид да отидеш при "най-официалния" представител и да поръчаш всичко "от-до", на фона на останалите перипетии, цената в случая ще е "бял кахър"! Това с 1-та бройка дето станала 18 в последния момент ми звучи като "натъманяване с подръчни средства". Да не те шашкам, но го имай предвид :cry:
За подзказките:
Независимо, че първото масло се сменя след 1000-2000км. не прави компромис със него, сложи си такова с каквото ще караш колата и след това.
Колкото до "тегленето", запознат съм със разсъжденията по пуснатата от теб тема. Извода, който аз лично правя е: нарушена геометрия на автомобила, в резултат на сериозен удар
П. П. Това смаслата е трябвало да го направиш непосредствено след покупката. И не само маслата, а всички работни течности по системите на колата.
Успех :D :wink:
Тедо /LJ73/
04-05-06, 22:57
желая ти късмет с ремонта и много километри безпроблемен пробег след това. прочетох статията и имам един въпрос малко в страни от темата но ще се радвам ако ми отговорите: Значи както разбрах от по горе написсаното галопера и паджерото имат еднакви двигатели. въпроса ми е така ли е и ако да на кои модификации има съвпадение?
модификациите са 2.5ТДИ и 3.0 V6 - купето, окачването и т.н. са идентични... но Хюндая е предимно луксозно изпълнение - климатик, ел. стъкла и т.н., а доста често и с кожен салон...
доколкото знам, дизела е като паджеро 93 година... а има и по-стапи галопери, които са като по.старото паджеро...
наследника ТЕРАКАН е вече 100% кореец и доколкото съм чувал е много по-добър, но не е толкова офф, колкото он-роудър... 180кмч за него не са проблем, а разхода на гориво е същия... :roll:
Чавдар (V93)
05-05-06, 00:03
Като писах, че при частите най-сложен е срока имах предвид да отидеш при "най-официалния" представител и да поръчаш всичко "от-до", на фона на останалите перипетии, цената в случая ще е "бял кахър"!
А бе, там е работата, че хич не беше бял. Щото при "най-официалния представител", вместо например да предложат главата комплект (наличен като позиция в каталога на производителя), я бяха оферирали чарк по чарк. На всичкото отгоре цената на празна глава беше твърде близка до цената на главата-комплект, предложена от алтернативния източник (също работещ с Корея). Като сложиш и разликите от по 10-20-50 лв по другите позиции сумичката, която идваше като горница, взе да се оказва доста солидна.
Ако толкова не ме впечатляваха 4-цифрените суми, вероятно щях да карам ТЛК, а не Галопер ...
Дизелът на Галопера (2.5 ТДИ) е D4BH и е същият като 4D56 (този двигател има и модификация 4D56T, ама още не съм си доизяснил какви точно са им разликите). Като гледам какво пишат по руските форуми, доста притежатели на Паджеро използват части от Галопер (по причина по-тънка цена, разбира се).
Тедо /LJ73/
05-05-06, 08:53
Да, V93, имаш си забавления :D Търговците са проблем, по-голям и от майсторите. Като писах, че при частите най-сложен е срока имах предвид да отидеш при "най-официалния" представител и да поръчаш всичко "от-до", на фона на останалите перипетии, цената в случая ще е "бял кахър"! Това с 1-та бройка дето станала 18 в последния момент ми звучи като "натъманяване с подръчни средства". Да не те шашкам, но го имай предвид :cry:
За подзказките:
Независимо, че първото масло се сменя след 1000-2000км. не прави компромис със него, сложи си такова с каквото ще караш колата и след това.
Колкото до "тегленето", запознат съм със разсъжденията по пуснатата от теб тема. Извода, който аз лично правя е: нарушена геометрия на автомобила, в резултат на сериозен удар
П. П. Това смаслата е трябвало да го направиш непосредствено след покупката. И не само маслата, а всички работни течности по системите на колата.
Успех :D :wink:
имаш доста развинтена фантазия май - нарушената геометрия ще я хванат веднага на стенда в Индкомерс... да не говорим, че изправяна рама няма - трябва да се реже и заварява - вижда се веднага на крик...
въпросния майстор е правил паджеро, тойота, нисан... не вижда кола за пръв път...
Чавдар (V93)
05-05-06, 10:32
... да не говорим, че изправяна рама няма - трябва да се реже и заварява - вижда се веднага на крик...
въпросния майстор е правил паджеро, тойота, нисан... не вижда кола за пръв път...
Джипката е гледана неколкократно в поне 4 различни сервиза и досега никой не е констатирал някакви следи от удар. Всичко е възможно, ама все си мисля, че за да се стигне чак до деформиране на рама, би трябвало един евентуален удар да е доста як, а пък от това би трябвало да останат забележими следи.
Тедо /LJ73/
05-05-06, 10:37
Джипката е гледана неколкократно в поне 4 различни сервиза и досега никой не е констатирал някакви следи от удар. Всичко е възможно, ама все си мисля, че за да се стигне чак до деформиране на рама, би трябвало един евентуален удар да е доста як, а пък от това би трябвало да останат забележими следи.
доколкото си спомням, джипа е с оригиналната боя...
не съм специалист по въпроса ,за носенето де! Но все ми се струва че имаше нещо такова като реглаж на заден мост :wink:
Момчета, кой ви е казал, че удар означава непременно ПТП и смачкани ламарини, със неоригинална боя. Представете си, че предишният собственик се е правил на "джигит" и е "скочил" някъде от нещо :!: :!: :!: Мога да ви изброя сума случаи на нарушена геометрия без смачкани ламарини. Моето предположение е вариант, който засега не може категорично да се отхвърли, но изобщо не твърдя, че съм Ванга и това е 100% верният резултат
Чавдар (V93)
19-05-06, 23:07
Разгеле. Основният ремонт най-после приключи (или поне се надявам да е) след като 1 месец търговци на авточасти и майстор ми скачаха със шпайкове по нервите.
Много ми се ще да се надявам, че този, дето прави ремонта е свършил работа като хората. Ама докато се върна и като повъртях малко ме загризаха едни съмнения. :? Дано да е правил двигателя по-съвестно, отколкото е довършил работата:
- 2 планки с контакти, които трябва да са закачени на интеркулера се мандахерцат на кабелите, щото не е имало кой да ги завие, ами ги е бутнал зад резервоарчето на спирачната течност;
- корпусът на въздушния филтър дрънчи, щото някой не го е затегнал на мястото му. Много е сложно - 2 крилчати гайки;
- при подаване на газ и при отпускане на газта започна да се носи едно свистене ...
Видях, че маркучът за вентилация на картерните газове е сцепен там, където е наденат на изхода на капака. Явно утре ще се ходи за маркуч.
- поне 1 болт на пластмасовия капак на ангренажа се въртеше хлабаво и леко с ръка. Утре на светло ще гледам другите.
А бе, пълна скръб. Как пък вече в 3-и сервиз не може да се уцели някой дето за разнообразие да вземе да свърши работа като хората отначало докрай.
Тоя бранш направо докарва до пълно отчаяние ... :shock: :x
Специалистите сменяха и кормилен накрайник, селенови втулки и шарнир (всичкото това от дясната страна). Уж да излекуваме това теглене в ляво. Ама пак си продължаваме с левия уклон де. Ще видим какво ще е след реглажа на предницата, който трябва да се направи след този ремонт.
А сега някой да ще каже сервиз, дето да може да направи СВЯСТНО реглаж на предницата - цена няма да има. Щото Мотоексперт и Индкомерс само ми взеха парите и нищо не свършиха.
Имам препоръка за "Рубин" и за СБА - Горубляне. Някакви впечатления?
dano tozi pat vsichko da e nared y da te kara mnogo km......
po vaprosa za noseneto az mislia che imash kriv dolen nosach no tova e samo predpologenie.........imax podoben problem na edno clio y kakvo li ne smenix no kolata si noseshe vinagi y na stendovete samo mi vzimaxa parite dage y ne znaiat ot kakvo e...........no e iasno neshto krivo shte ima.........kas sa torsionite ravnomerno li sa i dvata moge da dava vlianie.
bi triabvalo da ti smeniat selenovite vtulki i na liavia nosacha za da sa ravnomerno iznoseni ot dvete starni.........a kato se praviat nai dobre e gorni dolni i na stabilizirashtata shtanga taka shte si 100% sigoren che ne e ot tova..........................
pozdravi
за реглажа ти предлагам да отидеш в сервиза друмник, те са най - добрите които съм намерил до сега, а съм обиколил почти всички ичвестни, цената е двойна на повечето други но си струва. принципно ако има деформации на шасито там ще ги хванат. ако има такива не е толква страшно, просто ще качиш колата на дозер и ще я опънат от тук от там и ще се оправи :wink:
иначе за майсторите и ремонтите мога да напиша книга. преди имах едно БМВ 325 и проби бутало. в дару кар ми направиха ремонт на двигателя за 3 месеца части 5000лв, труд 3000лв. като си взех колата радиатора /новия радиатор/ се откачи от единия край и замалко да го изгубя, някой не беше закачил помпата на казанчето за чистачките, полувината от болтовете дето крепят пластмасовите капаци и други работи в коша ги нямаше и всичко си висеше вътре. корите под двигателя изпаднаха малко след като излезнах от сервиза. на всичкото отгоре чукаха повдигачите на клапаните ама това не било проблем, тоя модел бил така :shock: :shock: :shock: за малко да си отида от сервиза с трофей :evil:
това е само един от случаите, за другите няма да пиша защото ще излезе че се оплаквам :evil:
Чавдар (V93)
20-05-06, 15:52
за реглажа ти предлагам да отидеш в сервиза друмник, те са най - добрите които съм намерил до сега, а съм обиколил почти всички ичвестни
Сигурно ще ги пробвам и тях. Ама ще трябва първо да ходя да правя рекламация на специалиста, дето прави ремонта, щото гледам сутринта, че нещо се е разкапало под скоростната кутия.
Да не говорим, че хич не ме изкефи как запали на студен двигател - запали от раз, но известно време стрелката на оборотомера стоя на нулата, а чак като поработи известно време повиши оборотите се качи на нормалното положение.
Тук се споменаваше някакъв магазин за всякакви маркучи. Къде се намира по-точно, че ще ми трябва едно парче да сменя маркуча на вентилацията на картера? Като са го слагали спецовете се е спраскал.
Чавдар (V93)
20-05-06, 16:44
М/у другото къде могат да ми направят свястна диагностика на турбината? Сега като пробвам джипката след ремонта някъде към 2800 оборота взе да ми се появява някакъв вой, който като че ли ми иде отпред - дясно.
При положение, че като един от проблемите, довели до основния ремонт, се смята недобро мазане, то (колкото и да не ми се ще) не би било зле да се погледне и турбината на какво дередже е.
Паджеровод
20-05-06, 18:39
Честно казано ме побиват тръпки като те чета! Трябва да си голям кутсузлия... Или може би така е по сервизите, не знам. Ходил съм само в новия сервиз на "Рубин" и то точно за проверка на геометрията когато купувах джипката. Пипат хората професионално, но при мен нямаше за ремонт, така че впечатленията са ми малко.
Това свистене на турбината не е на хубаво - може да те вкара в още харчове. Трябва да действаш максимално бързо.
Жиците, които ти е спестил около интеркулера най-вероятно са от термодатчика за включване на охлаждането му и от самия вентилатор.
Маркуча за вентилация на картера трябва да е само маслоустойчив, други изисквания няма. Купи си отнякъде на метър, поне за него да не те бръснат за "оригинален"
Съвсем скоро обърни внимание и на самите ангренажни ремъци, защото се охлабват и прескачането им е неприятно
Успех!
Чавдар (V93)
20-05-06, 18:57
Честно казано ме побиват тръпки като те чета! Трябва да си голям кутсузлия... Или може би така е по сервизите, не знам.
Ами не съм сигурен, че съм кутсузлия поне по този параграф. Щото за последния месец, докато се развозвах насам - натам с таксита, се наслушах на подобни истории. Май чух само един положителен отзив - за сервиз "Виликар". Иначе - пълна отврат и скръб.
Това свистене на турбината не е на хубаво - може да те вкара в още харчове. Трябва да действаш максимално бързо.
Уф. Знам го това. Откак разбрах, че двигателят е имал проблеми с мазането си имам 100 на ум и за турбината. Ама а сега да има кой да ми каже къде могат да ми направят свястна диагностика и да ми дадат реална информация без непременно да ме набутат на скъпоструващи ремонти ...
Жиците, които ти е спестил около интеркулера най-вероятно са от термодатчика за включване на охлаждането му и от самия вентилатор.
Не ги беше съвсем спестил. Бяха си включени, ама планката с контактите не беше закачена на мястото си.
А иначе освен това открих, че е забравил да закачи И кабела за подгряващите свещи, та поради тази причина не се включваше релето. :shock:
Маркуча за вентилация на картера трябва да е само маслоустойчив, други изисквания няма. Купи си отнякъде на метър, поне за него да не те бръснат за "оригинален"
За маркуча знам. Просто трябва да видя къде продават маркучи и да си взема. Щото иначе по магазините за авточасти нямат много. Нямат сметка да ги взимат май.
Съвсем скоро обърни внимание и на самите ангренажни ремъци, защото се охлабват и прескачането им е неприятно
Успех!
Е, по колко пъти да им обръщам внимание. :? Нали вчера - онзи ден са сложени на мястото им. Макар че ремъкът на балансиращите, дето го бяха сменили в Мотоексперт февруари, сега се оказа рязнат на едно място. Дали при слагане или при сваляне, един господ знае.
То излиза, че след всяко излизане от сервиз човек трябва да минава на инспекция, която да установи какво не са свързали/закачили/поставили :evil:
Паджеровод
20-05-06, 19:25
Уф. Знам го това. Откак разбрах, че двигателят е имал проблеми с мазането си имам 100 на ум и за турбината. Ама а сега да има кой да ми каже къде могат да ми направят свястна диагностика и да ми дадат реална информация без непременно да ме набутат на скъпоструващи ремонти ...
За съжаление със сервизите не мога да ти помогна. Но ако решиш сам да правиш диагностика мога да ти кажа какво бих направил аз
Чавдар (V93)
20-05-06, 19:39
Но ако решиш сам да правиш диагностика мога да ти кажа какво бих направил аз
Казвай, пък ще видим :D
Паджеровод
20-05-06, 21:12
Първо - оглед. Сваляш маркуча от филтъра и развътраш турбинката с пръсти, проверяваш за задирания и осев луфт. Може спеца да ти не е вързал уест гейта на турбината и да отваря предпазния клапан
Второ - мазане, сваляш изходящото маркучле за маслото от турбината, което влиза в картера, палиш за няколко минути на място и при средни обороти от него трябва да потече масло, но колко е много относително, не знам вашето турбо с водно или маслено охлаждане е
Трето - проверка на налягането на въздуха.
От там нататък следва разглобяване.
Аз само да вметна за магазин за маркучи:
Младост 1А, бл. 501 (потърси го в bgmaps.com). Аз от там си купих масленоустойчив, че дори и с оплетка отгоре.
Чавдар (V93)
23-05-06, 14:19
Редуват се хубави и лоши новини. Хубавата е, че днес бях при един спец по турбокомпресорите, към когото ме насочи Quadra. Човекът беше точен, прослуша машинката, направи и пробно каране и отсече, че воят, който се чува не е от турбината. Т.е. няма нужда от неговата намеса.
Лошата е, че според него шумът е от скоростната кутия и че съединителят (с прясно сменени феродов диск и лагер) приплъзва.
Което означава, че онзи, дето прави ремонта май си е пооставил ръчичките. :evil:
Чавдар (V93)
26-05-06, 20:37
Не може да бъде! Джипката ми върви направо като й пусна волана. И не се налага да го държа завъртян надясно. :D
2 часа и половина игра на слагане и махане на пластини + пипане на десния торсион явно са дали резултат. Браво на момчетата от сервиз "Рубин"! :)
Ей, разгеле. А съединителя или каквото там се оказа оправи ли го?
Чавдар (V93)
27-05-06, 05:39
Ей, разгеле. А съединителя или каквото там се оказа оправи ли го?
Съединителя го оправихме, че приплъзваше. Неизвестно защо, онзи, дето прави основния ремонт, не беше сменил притискателния диск, та сега и това беше направено.
Като че ли на високите обороти продължава да има някакъв шум, ама не ми е ясно от какво ще да е, след като не е турбина (според Митко) и не е от скоростна кутия (според Рубин).
Както и да е. Сега ще карам, че това висене по сервизи ми дойде твърде много.
На Митко нищо не му коства да ти вземе парите за несъществуващ проблем, но не е такъв човек. Щом е казал че не е, значи има нещо друго...Карай сега с повишено внимание, то ще си покаже.
GOLDY-Владиан Христов
27-05-06, 12:22
Без аварийно и късмет. :lol:
Чавдар (V93)
28-05-06, 08:47
На Митко нищо не му коства да ти вземе парите за несъществуващ проблем, но не е такъв човек. Щом е казал че не е, значи има нещо друго...
Наистина човекът беше точен. Иначе нищо не му пречеше да остави джипката да стои там цял ден и после да ми вземе пари и без да е отварял, каквото и да било. Примерно тоя, дето ми правИ остовния ремонт, със сигурност би постъпил така.
Без аварийно и късмет. :lol:
Благодаря! Да ти се връща. :D