Виж пълната версия : Opel Frontera 2.5TD
Дайте малко инфо за този двигател. Никъде не мога да намеря за 2.5 :roll:
Дайте малко инфо за този двигател. Никъде не мога да намеря за 2.5 :roll:
Това е небеизвестния Tds на BMW (6-так), който се слага и на Омега, а и на Range Rover New например.. :)
Значи дърво!? Поне Range Rover с такъв двигател не съм чул някой да го хвали!?
Значи дърво!? Поне Range Rover с такъв двигател не съм чул някой да го хвали!?
Аз не бих казал, че е дърво, напротив. На мен този мотор много ми харесва.. :) Факт, Рейндж-а му е малко тежък, особено ако сравняваш с V8.. Аз пък не съм чувал никой да се оплаква от този мотор, не само на Рейндж Ровър.. Там (при Рейндж-а) страданията са други.. :)
Аз не бих казал, че е дърво, напротив. На мен този мотор много ми харесва
Значи ли ,че е добра инвестиция!? От към подръжка ,някакви специфични болежки!?
Няма да е оффроад джип ,освен ако влизането в нивите не е офф . . .
Идеята е зимата да нямам грижи из снега.
Има 83kw opel (http://mobile.de/SIDsgXfwBiucOHyvFLvW4dTpw-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11LsearchPublicJ1126736708A1LsearchPublicD1100CCarY-t-vctpLtt~BmPA1A1B20C348%81o-t-vCaMkMoSeSmThVb_X_Y_x_yetrdsO~BSRA6D1100E19000HfronteraCPKWHFRONTERAKF%7C%FF%A5%7C%FF%A5%7C%FF%A5%7C%FF%A5%7C%FF%A5HinPublicA2A0C100A0A2D1997A0/cgi-bin/da.pl?bereich=pkw&top=3&id=11111111170963294&)!!!?? и 85kW
това е добър за времето си двигател, доста ммодерен и ефективен. здравината е нещо относително, но все пак този е от здравите. ремонтите са сложна и скъпа работа, частите са за БМВ и съответно цените са такива. този двигател имаше проблем с водната помпа, от там с прегряването и блокирането, така че, внимавай като го оглеждаш, гледай за газове в охладителната течност и тн. признаци на гръмналост. във всеки случай ако е над 250000км ще е строшен и не се занимавай изобщо
доста добър двигател, страдащ обаче от всички болки на дизелите, и най вече склонност към прегряване. характерна болест- разтягане на веригите, оттам промяна в аванса,прегрявания и в особено тежки случаи почукване на клапаните в буталата, за щастие без особено тежки поражения. веригите по книга се сменят на 120 хил.км., но понеже струват една шапка жълтички не съм чувал някой да го прави.
както каза go go, ако е над 250 хил.- забрави го.
аз по принцип съм за 8)
SLY,има и 83 и 85 квт дизели на Фронтера-единия е2,8тд на Исузу,а другия 2,5 тдс на БМВ,но с редуцирана мощност.Тоя на Исузу се среща по-рядко-около 96-98г.- но според много хора е по-добър.
Съгласен съм със всички Вас :), бих добавил към думите на go go go, относно цената на ремонта (скъп, части на БМВ) - така или иначе ако тръгнеш да правиш дизелов мотор на коя и да е марка джип едва ли ще излезе под 2.000... :)
Монтиран на Рейндж Ровър, има доста редки оплаквания от прегряване, конкретно на този.. И въобще като цяло, дизелите на Ленд Ровър не страдат от прегряване, с изключение на VM (Рейндж Класик) и старите от 80-те години (военните дизели).. :) Но пък и парно, особено в Дифендъра и особено сравнен с един ТЛК 70 направо си няма.. :lol: Отплеснах се, моля да ме извините ;)
Jeep Cherokee 2.5TDi (http://www.mobile.bg/cgi-bin/main.cgi?topmenu=2&leftmenu=2&act=21125676648688733&f1=details) ,Opel Frontera 2.8TDI (http://www.mobile.bg/cgi-bin/main.cgi?topmenu=2&leftmenu=2&act=21120550564370732&f1=details) ,Toyota 4runner 2.5 TD (http://www.mobile.bg/cgi-bin/main.cgi?topmenu=2&leftmenu=2&act=21124971506358973&f1=details)
Кой джип бихте ме посъветвали?!
+/- За горепосочените.
Ще се карат основно по асфалт ,но искам и зимата да ходя на ски ,а и на лов :roll: :lol:
Тя стана една . . . . :roll:
Jeep Cherokee 2.5TDi (http://www.mobile.bg/cgi-bin/main.cgi?topmenu=2&leftmenu=2&act=21125676648688733&f1=details) ,Opel Frontera 2.8TDI (http://www.mobile.bg/cgi-bin/main.cgi?topmenu=2&leftmenu=2&act=21120550564370732&f1=details) ,Toyota 4runner 2.5 TD (http://www.mobile.bg/cgi-bin/main.cgi?topmenu=2&leftmenu=2&act=21124971506358973&f1=details)
Кой джип бихте ме посъветвали?!
+/- За горепосочените.
Ще се карат основно по асфалт ,но искам и зимата да ходя на ски ,а и на лов :roll: :lol:
Тя стана една . . . . :roll:
Офф, Sly, сега ще се почне една... "Кой е по-по-най", "Само Левски" и т.н... :lol:
Ако сравняваме двигатели - няма да взема Чероки-то със сигурност, мое мнение. Ако сравняваме като джипки, но за твoите цели, не вярвам да имa ясно изявен претендент по проходимост. И трите ще стават.
За да обобщя - на база целите и изискванията, "The Best All-Rounder" от трите за мен е Toyota 4Runner! :D
Успех в избора! :)
тойотата е най - доброто, по хубаво вози, относително по - здрава и най - важното, двигателя и останалата част от колата са произведени от една и съща фирма :lol:
иначе ако искаш евтина поддръжка вземи чероки
Не мисля, че двигателя на БМВ някога е бил монтиран на Фронтера, поради простата причина, че двигателния отсек е проектиран за 4 цилиндрови редови и V6 мотори, за 6 цил. в ред няма място.
Затова си мисля, че човека пита за италианския VМ 2.5. Аз поне не съм чул умерена оценка за този двигател - едни го определят ,като страшно трошлив и непригоден за такъв автомобил, други го хвалят. Аз не мога да дам компетентно мнение, само ще кажа ,че мой приятел има Алфа Ромео 164 с такъв двигател, купена е нова и в момента е на 700000 км. По двигателя не е сменяно нищо освен консумативите, разпръсквачи (2 пъти) и няколко комплекта подгряващи свещи.
Едно е сигурно - проблеми с ангренаж няма да имаш с този ДВГ, защото задвижването е със зъбни колела.
ама той е 2.4 :wink:
При Рейндж-а го водят и 2.4 и 2.5.. ;)
Не мисля, че двигателя на БМВ някога е бил монтиран на Фронтера, поради простата причина, че двигателния отсек е проектиран за 4 цилиндрови редови и V6 мотори, за 6 цил. в ред няма място.
само около 50 хил. пъти 8)
ама той е 2.4 :wink:
При Рейндж-а го водят и 2.4 и 2.5.. ;)
2.5 си е роверския двигател, италянския е 2.4, на алфата и ланчата също са 2.4.
една алфа на 400000 километра и никакви ремонти по двигателя, изплю един бутален болт, колата е карана зверски, като служебна през целия и 10 годишен живот, после я подариха на някой и той си я оправи и май още я кара, това значи, че двигателя е здрав.
БМВ имат и 2,4 и 2,5 тд. 2,4 е шестак редови с мощност 122 кс , и е признат за най-добър диз. агрегат през 1982 г. Той се монтира на леките коли до 91 г. , но не се монтира на Фронтера.През 92 г. го замества 2,5 тдс , пак шестак , редови , с мощност 143 кс. Той се монтира и на Опел Омега-по-новия вариант , но с редуцирана мощност от около 136 кс. И той не се монтира на Фронтера , доколкото аз знам 2,5 тд на Фронтерата е разработка на Опел с мощност около 118 кс., но отзивите за него са различни. Общо взето от двигателя на Исудзу - 2,8 тд , който също се монтира на Фронтера са много по-доволни.
За повече подробности около автомобила може да попиташ момчетата (и момичетата) в www.opleclub-bg.com/forum !Аз лично съм член там и мога да ти гарантирам че ще получиш информацията която търсиш !!!
само около 50 хил. пъти 8)
50 хил. е доста сериозна цифра. Ще бъда благодарен, ако пуснеш някой линк с информация за тези 6 цилиндрови Фронтери. Ако има и снимка на двигателя, обeщавам да си посипя главата с пепел.
Значи, трябва де ясно, че VМ двигателите имат много и най-различни модификации.
Написах 2.5 защото именно това е двигателя който се монтира на Фронтера (възможно е както твърди г-н Севов да е модифициран от Опел, но базата е италианския агрегат), с търговско название ТДС, което най-вероятно е причина да се обърка с двигателя на БМВ.
Този тип са най-общо 2 вида - 2.4 (92х90), монтиран и на Рейндж Ровер до октомври 1989 и 2.5 (92х94) след това. И двата типа са монтирани през съответните години на автомобилите на ФИАТ, Ланча и Алфа Ромео.
...Този тип са най-общо 2 вида - 2.4 (92х90), монтиран и на Рейндж Ровер до октомври 1989 и 2.5 (92х94) след това. И двата типа са монтирани през съответните години на автомобилите на ФИАТ,
Ланча и Алфа Ромео.
Абсолютно правилно! :) Да допълня, VM в съответни модификации/версии е бил качван и на Тойота Ленд Крузер 70, Чероки и Форд Мондео.. ;)
Мога само да кажа, че двигателят 2.5 tds, който се монтира на Опел Фронтера е най-добрия двигател за Фронтера А. С него сам две години и сам минал много километри без да имам никакви проблеми. Единственото, от което има нужда този двигател е редовната смяна на консумативите.
тука яко сте се омотали, вм мотора на фронтера дето го слагат е от алфа ромео, наща поне е с такъв 2,5 тдс 98 година дълга база, плюс това е 4-цилиндров а не 6. ма от де да знам може да има и други модификаций
Мога само да кажа, че двигателят 2.5 tds, който се монтира на Опел Фронтера е най-добрия двигател за Фронтера А.............................................................................................................. ас че съм пристрастен-добре но по интересуваи се колко съваршен е 2,8 исузо въпреки че ас съм много доволен и от WM
RANGE ROVER
12-07-07, 12:35
Тук всички говорите за един агрегат на италянската фирма VM Motori. Наименованието на двигателя е VM41B и всички който карат Фронтери м/у 12.1996 и 12.1998 с двигател 2.5 TDS, могат да прочетат имено тези букви и цифри на двигателите си. За малко уточнение за всички, BMW двигател никога, ама никога не е влизал в коша на Фронтера фабрично!!! Двигателя на VM (VM е фирма, която се занимава с производство единствено на дизелови агрегати) е помощен двигател за яхти, като е модифициран за пълноприводни автомобили. Той е с отделна глава на всеки цилиндър т.е. с 4 глави под общ капак. 85 KW и 260 Nm въртящ момент. Проблема при повечето хора използващи този тип двигател, е че той е наистина изключително динамичен с характеристики придаващи му усещане за бензинов агрегат, като по този начин предизвиква задкормилното устройство (шофьорът), да използва своята Фронтера като 2.0i Опел Вектра. Следсвието от такъв интензитет на работа на двигателя и Фронтерата, която съвсем неможем да наречем лека (2.5 тона), е често прегряване на двигателя, бързо износване на компонентите му и често пукане на отделни глави. (като това важи почти за всички по-стари дизелови автомобили и особено джипове)
Идята ми да попиша малко в тази тема е единствено за да обясня на всички, че това е един добър и надежден двигател с много приличен разход. Но естествено, че колкото и да е здраво нещо винаги може да се намери начин да се "окепази" и после дал Господ кретени да плюят по него!
Съвета ми е, понеже сме беднички още и караме колички с неизвестни германски "първи" собственици, да бъдем по снисходителни към техните възможности. А по-специално, към колегите които карат Опел Фронтера и особено с този агрегат (2.5 TDS), нека знаят че при нормална употреба този двигател ще изкара не само Вас, но и още няколко собственика на този автомобил в далечно бъдеще.
Фронтерата е градски джип със завидни офроуд способности с оглед на това, че няма блокажи. Сравнително здрав, приятен за поддръжка и лесен за управление автомобил, който би имал способността да замени лесночупещата Ви се лека кола в нашите така и така улични офроудни преходи с неясен завършек. Тъй като трябва да си идиот за да не виждаш, че все още сме офроуд страна със офроуд магистрали!
...Следсвието от такъв интензитет на работа на двигателя и Фронтерата, която съвсем неможем да наречем лека (2.5 тона), е често прегряване на двигателя, бързо износване на компонентите му и често пукане на отделни глави. (като това важи почти за всички по-стари дизелови автомобили и особено джипове)...
... с този двигател.
...Идята ми да попиша малко в тази тема е единствено за да обясня на всички, че това е един добър и надежден двигател с много приличен разход...А по-специално, към колегите които карат Опел Фронтера и особено с този агрегат (2.5 TDS), нека знаят че при нормална употреба този двигател ще изкара не само Вас, но и още няколко собственика на този автомобил в далечно бъдеще...
Имам наблюдения от този двигател, качен на Рейндж Ровър Класик. Двигателя е наистина приятен за каране, по-пъргав е от английските дизели от това време.
И да, съгласен съм, че Всеки двигател, за който се полагат навременни и адекватни грижи ще изкара доста. Но не и този (мое мнение). Аз поне не знам в България някой да е изминал повече от 200К км. с този двигател без да са изтръпнали една-две глави. За версиите, качени на RR (при Чероки например едва ли има съществени разлики) знам със сигурност, защото преди години прекарвах не малко време в Дарукар. Както и от мненията в Интернет - по принцип за всичко може да намериш както много положителни, така и много отрицателни отзиви. Е, за този двигател, положителни отзиви не откривам.
VM Motori наистина са именита фирма (собственост поне от десетилетие на големите Detroit Diesel) и всеки Алфаджия ще потвърди великолепието на мотора. Но не и при джипките. По принцип всичко това не ме и учудва, смяна на такъв двигател в UK например (с нов) на RR Classic е по-евтино, отколкото качествен (пълен) ремонт на 200/300тди.
RANGE ROVER
17-07-07, 12:39
Yaro, съгласен съм братче, но трябва да се има в предвид че 200К километри, особено на джип са около 6-7 години каране. Т.е. ако след 5 години каране на една и съща кола (особено джип), би трябвала да смениш поне нещо. А и може би найстина слабото звено на този авотмобил е двигателия, но за сметка на това имаш сравнително прилична като цени поддръжка. Която знаеш, че съвсем не е толкова честа. Фронтерата въобще не е кекава!!!
RANGE ROVER
23-10-07, 12:53
В тази връзка и аз вече имам Фронтера. 2.5 TDS дълга база `98
ще видим този двигател как е! ;)
:twisted:2.5 ТДС е -алфа ромео.Пъргав,което го прави лесен за чупене.Хора които не са тнр дизелджий,го юркат като бензинов.А с дизела така не бива.Това означава пенсионерски двигател-леко,в подходящата температура и в обороти.Само така става дълговечен.:twisted: